Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Politikai célzatúnak ítélték, ezért öten nemet mondtak a gödöllői polgármester kompenzációkérő javaslatára

2021-11-29 11:14:12

Legutóbbi, a helyi iparűzési adó kormány általi, kizárólag a nettó 4 milliárd forintos árbevétel vagy mérlegfőösszeg alatti kis-és középvállalkozásokra kiterjesztett, egy százalékban maximalizált kedvezményével kapcsolatos cikkünket azzal fejeztük be, hogy november 29-én minden bizonnyal további érvekkel és ellenérvekkel bővül a témakör a gödöllői képviselőtestület ülésén.

Miután eljárási hiba miatt hatályon kellett helyezni az október 21-én elfogadott döntést, Gémesi György – a hatályon kívül helyezésre vonatkozó határozati javaslaton kívül – két indítványt fogalmazott meg.

Részben azt, hogy az önkormányzat a Belügyminisztériumhoz és a Pénzügyminisztériumhoz fordul, hogy teljes és szabadon felhasználható kompenzációban részesülhessen a kieső iparűzési adóbevétel ellentételezéseként.
Másrészt pedig azt, hogy a képviselőtestület a helyi kulturális- és sportélet szereplőinek, valamint az egészségügyi szervezetek támogatására alapot hoz létre, ami lehetőségül szolgál az iparűzési adó alanyai és/vagy más gazdasági szereplők, magánszemélyek számára, hogy ebbe befizetéseket teljesítsenek.

Szóbeli kiegészítésében Gémesi György – többek között – elmondta, nem az a baj, hogy a kormányzat segíteni szeretné a gazdasági élet szereplőit, hanem az, hogy ezt az önkormányzatok kárára kívánja megvalósítani. A polgármester hozzátette: önkritikát gyakorolva, visszavonják a múltkori határozatot. Egyben arra kérte képviselőtársait, hogy a lehetőségeihez mérten mindenki segítsen abban, hogy a város kompenzációhoz jusson. Az adóbevétel-kiesés mértéke 4-500 millió forintra tehető, ami jelentősen szűkíti a mozgásteret.
- Ez nem pártpolitikai kérdés – nyomatékosította Gémes, majd hozzáfűzte, hogy a helyiadókkal kapcsolatban 2022-re is kiterjesztett kormányzati intézkedések miatt nem lehet januártól bevezetni Gödöllőn a kommunális adókivetés tervezett átrendezését, illetve a vállalkozások által fizetett építményadóra vonatkozó kedvezőbb feltételeket.

A vitába a Szövetség Gödöllőért képviselői is beszálltak. Kocsi Tamás azt kérte számon a városvezetéstől, hogy őket a város ellenségeinek titulálták bizonyos helyi médiafelületeken, ezért bocsánatkérést vár el.
Kolozs Csaba arra utalt, sajnálja, hogy a polgármester saját politikai céljaira használja fel az elvonások kérdéskörét, ezért a javaslatot nem tudják támogatni. A képviselő később azzal egészítette ki nézetét, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökeként járja az országot Gémesi, és rendszeresen előtérbe helyezi ezt a témát.
Péterfi Gábor kifejtette, nem szükséges semmilyen alapot létrehozni azért, hogy a vállalkozások és a kulturális- vagy sportélet helyi szereplői megtalálják egymást, és kialakítsák a támogatásra vonatkozó együttműködésüket.

Bajkó Norbert alpolgármester indítványára a második határozati javaslatról név szerint szavaztak a képviselők. Ekképpen: Gémesi György, Bárdy Péter, Bajkó Norbert, dr. Györfi Beáta, Nagy Péter, Molnár Gergely, Pelyhe József és dr. Pappné Pintér Csilla igennel voksolt, Kocsi Tamás, Kolozs Csaba, Máthé László, dr. Péterfi Gábor és Török Sándor nemmel szavaztak, míg Epres György és Klement Péter tartózkodtak. A harmadik határozati javaslatot – 6 tartózkodás mellett – 9 igen vokssal fogadta el a testület.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online