Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem a társulás feladata, hogy a gödöllői vezetés elbukott pereit kifizesse

2021-11-24 12:36:40

Juhász István Kistarcsa polgármestere, és – cseppet sem mellékesen – 2019 novembere óta az Észak-Kelet Pest es Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulási Tanács elnöke. A társulásnak tagja Gödöllő is. Ez önmagában nem lenne nagy hír, ám az már nem kerülhető meg, hogy november 18-án felszólító levelet írt városunk polgármesterének, Gémesi Györgynek. A határozott hangvételű dokumentumot közösségi oldalán is megosztotta, kiegészítő kommentjében pedig utalt az önkormányzat számára előnytelenül zárult gödöllői szálloda-perre. Lépése érdeklődésünket is felkeltette, ezért – kitérve egy másik kvázi, közös esetre is – kérdéseket fogalmaztunk meg számára.

- Elnök úr! Mikor járt utoljára a Gödöllő felől az Ökörtelek-völgyi hulladéklerakóba vezető úton?

- Havonta minimum egyszer, de inkább többször járok arra. De, miért olyan fontos ez?

- Nemrégiben olyan táblákat raktak ki, ami a 3,5 tonna feletti gépjárművek üzemeltetői számára azt jelzi, a lokálpatrióta klubos többségű gödöllői vezetés nem tette le arról, hogy bizonyos helyi utakat engedéllyel és díjfizetés ellenében használhassanak januártól. Pedig a kormányhivatal határozatban hívta fel a figyelmüket, hogy intézkedjenek a rendelet hatályba nem lépésről, illetve annak hatályon kívül helyezéséről. Úgy tudom, Kistarcsa is kapott erre vonatkozó törvényességi észrevételt a Pest megyei Kormányhivatal vezetőjétől. Önök miként döntöttek?
- Természetesen, mint önkormányzat, meg kell felelnünk a hatályos jogszabályoknak és a törvényességi felügyelet felszólításainak. Így, mi ősszel visszavontuk a korábbi rendeletet. Ehhez képest Gödöllő önkormányzata 50-60 milliós lyukat akar ütni a Zöld Híd költségvetésébe, ami, ugye, pont a polgármester elnöklése alatt jutott a katasztrófavédelem irányítása alá, és mi hoztuk onnan ki.


- Áttérve a hulladékgazdálkodási társulás elnökeként megfogalmazott, rekultivációs tartalék visszafizetésére vonatkozó felszólító levelére: mekkora összegről van szó? Mióta rendezetlen ez a kérdés? Volt-e már korábbi felszólítás? Ha igen, arra hogyan reagált Gémesi György?

- Gödöllő esetében az alap összeg közel 151,5 millió forint. 2016 óta húzódik az ügy, 2019-ben született a döntés az összeg visszafizetéséről Fördős Attila, Vác volt polgármestere, a korábbi társulási elnök idejében. Továbbá, már az én elnökségem ideje alatt is jeleztük jogos igényünket, a korábbi döntésre hivatkozva. Annyit sikerült elérnünk, hogy tavaly nyáron az összeg meglétét ismét elismerték, de visszautalás nem történt.

- A felszólítás kézhezvételétől számítva öt napot adott arra, hogy Gödöllő rendezze 151,5 millió forintra rúgó fizetési kötelezettségét, különben jogi lépéseket kezdeményez. Rövidnek tűnik ez a határidő. Egyébiránt, milyen jogorvoslatra gondolt, hogy rendeződjön az ügy?
- Egyelőre ezt nem szeretném részletezni, a jogászaink kész dokumentációkkal készülnek arra az esetre, ha egy sajnálatos, nemleges válasz születne. Korábban Gémesi György arra hivatkozva utalta át a saját önkormányzatának számlájára ezt a nem kicsi összeget, hogy a Zöld Híd anyagi helyzete miatt –, amit ugye szintén ő vezetett – ez veszélybe kerülhet. Jelenleg pedig arra hivatkozik az elbukott szálloda per kapcsán, hogy ha az a 700 millió forintos összeg inkasszálásra kerül, akkor bedőlhet az önkormányzat, azaz: ezzel együtt valószínűleg a társulás települései is bottal üthetik majd a közös forrást a rekultivációra, ami rövid időn belül nagyon fog hiányozni. Ezért is kérem polgármester urat, tartsa tiszteletben sok-sok polgármester társának a kérését és a közös cég jövőjét, és adja vissza a pénzt.

- Mit ne mondjak, nagyon beszédes érveket is felsorakoztatott a társulás érdekének védelme mellett. Egyértelműen arra utalt, hogy a szálloda-per kapcsán a gödöllői önkormányzattal szemben megállapított több százmillió forintos fizetési kötelezettség végrehajthatósága okán a jogalap nélkül kezelt rekultivációs tartalék rendelkezésre állása is veszélybe került, illetve veszélybe kerülhet. Ha tényleg ekkora lehet a baj Gödöllő anyagi helyzetével, elegáns lépésnek tartja éppen most „ütni ” a vezetője szerint a kormányzati elvonások miatt amúgy is hátrányt szenvedő önkormányzaton.
- Én Kistarcsa Városát és egy társulást vezetek, nem Gödöllő önkormányzatát. Nekem az általam vezetett társulás működőképességét és a rengeteg hozzánk tartozó önkormányzat ellátásának stabilitását kell szem előtt tartanom. Nem a társulás feladata, hogy a gödöllői vezetés elbukott pereit kifizesse. Ugyanis, a probléma itt nem az „elvonások” miatt van, hanem egy elbukott per miatt. Ez a pénz nem Gödöllő városáé. Más pénzét nem visszaadni, na, ez az, ami nem elegáns. Mi évek óta kérjük ezt az összeget vissza, nem most indult a történet. Ez nem a gödöllői emberek ellen szól, hanem a hulladékgazdálkodás megfelelő színvonalú fenntartása mellett szól, ami az ő érdekük is.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online