Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mit tehetünk a gödöllői nyaralók téli biztonságáért?

2021-11-12 15:44:06

A hideg idő közeledtével a nyaralók, hobbikertek tulajdonosai egyre kevesebb időt töltenek ingatlanjukban, a nyaraló övezetek kezdenek elnéptelenedni. Nincs ez másként Gödöllőn és környékén sem. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának felhívása, hasznos tanácsokkal!

A hosszabb-rövidebb ideig üresen maradó lakás, ház nagy csábítást jelenthet a betörők számára. Érdemes tehát megnehezíteni a dolgukat és aktív védekezéssel csökkenteni a célponttá válás valószínűségét. Egyszeri, nem túl nagy összegű befektetéssel is jelentősen növelheti a nyaraló biztonsági fokát, így a hosszabb idejű távollét alatt is elkerülhető a betörés, rongálás, lopás.

1. MECHANIKAI VÉDELEM

A nyílászárók betörőbiztossága növelhető hengerzár-betéttel, hevederzár-keresztpánttal, kiemelésgátló csapokkal. A legtöbb betörő az első vagy hátsó ajtón keresztül jut be a házba. A zárszerkezeteknek meg kell felelniük a szabványokban előírt biztonsági követelményeknek. A tömör, megfelelően rácsozott, illetve biztonsági fóliával ellátott ablak, ajtó megnehezíti a betörő dolgát. Szereljen fel mozgásérzékelővel ellátott kültéri világítást, ami megfelelően megvilágítja az ingatlan körülhatárolt területét!

2. ELEKTRONIKAI VÉDELEM

Az elektronikus jelző- és riasztórendszer elektronikus eszközökkel érzékeli és értékeli a felügyelt rendszer állapotát, kijelzi annak változásait. Az illetéktelen behatolás tényét fény és/ vagy hangeffektussal jelzi, fejlettebb rendszereknél a jelzést eljuttatja az annak vételére és intézkedésre hivatott személyhez vagy szervezethez. Az elektronikus védelmi rendszerek kiegészítik a védekezést, a mechanikai védelem hatásfokát növelik, de nem helyettesítik azokat!

3. SZEMÉLYVÉDELEM

Nagyobb kiadást jelent az őrző-védő, távriasztó szolgálat alkalmazása. Amennyiben jónak mondható a lakóközösség, érdemes megkérni valamely megbízható, állandó, környékbeli lakót az ingatlan időközönkénti ellenőrzésére. Idegenekkel ne közölje, hogy mikor nincs a nyaralóban, de megbízható szomszédjaival megoszthatja az információt.
• Az élő sövények, és a zárt kerítések magassága lehetőleg ne haladja meg a 90 centiméteres magasságot, mert azzal gátolja a biztonságot fokozó rálátást.
• Gondosan zárja el a kerti szerszámokat (például: kalapács, fúró), létrákat. A betörőnek segítséget nyújthat az ingatlanba való bejutásban!
• A téli időszakban nem használatos kerékpárt, vízparti nyaraló esetén a csónakot, kerti (kisebb méretű) gyerekjátékokat, műszaki eszközöket is zárja el!


Az állatvédelem fontossága!

A rendőrség munkatársai és állatvédelemmel foglalkozó szakemberek időről időre találkoznak olyan esetekkel, amikor a gazda ősztől tavaszig magára hagyja kutyáját a telkén: mert nem tudja, vagy nem akarja haza vinni lakásába, esetleg azért, mert úgy gondolja, hogy a kutya megvédi nyaralóját az illetéktelen behatolóktól. A szomszédra bízza etetését vagy ő maga megy el a hobbitelekre bizonyos időközönként, hogy megetesse az egyedül hagyott kutyát. Jó esetben fedett, jól szigetelt házban, rendszeres etetés mellett telel át, rosszabb esetben nem éli túl a telet. Véleményünk szerint ez NEM helyes megoldás!

A kutyák szociális állatok és sok időt szeretnének velünk tölteni, figyelni minket és segíteni, ha kell. Olyannyira társaságkedvelők, hogy rögtön magányosnak érzik magukat, ha nincsenek velünk. Aki kutyát vállal, egész évre vállalja! A nyaraló őrzését bízza biztonságtechnikai cégre, erősítse meg a mechanikai védelmet, de semmiképpen se hagyja egyedül kutyáját! Amellett, hogy végtelenül magányossá teszi, megfázhat, megbetegedhet.

Amennyiben környezetében elhagyott, elhanyagolt kutyát lát, jelentse be a legközelebbi állatvédő szervezetnek vagy a rendőrségnek! Jelzésével megmentheti egy kiszolgáltatott kisállat életét!

Ingyenesen hívható segélyhívó szám:
112!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online