Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kullancsbiztos tippek a gödöllői egyetem docensétől

2021-08-18 18:05:01

Gondolta volna, hogy akárcsak a vámpírok, a kullancsok is kerülik a napfényt? Többek között erre a meglepő kérdésre is választ kaphatunk alábbi cikkünk segítségével, amelyben dr. Kovács Szilvia, a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének egyetemi docense kalauzolja el az olvasókat a kullancsok világába.

A kullancsok a nyári hónapok első számú közellenségeivé váltak, azonban kevesen gondolnák, hogy a legforróbb hetekben nyugalmi állapotban vannak.
- A jelenlegi forró, aszályos időszak nem kedvező számukra, így kisebb eséllyel találkozhatunk velük.  Az árnyas, sűrű, bozótos helyeken azonban továbbra is számítani kell a megjelenésükre a nyári hónapokban, még ha alacsonyabb számban is. Gyakori jelenlétükkel azonban augusztus végén, a hőmérséklet csökkenésével kell számolni – mondta dr. Kovács Szilvia, a MATE egyetemi docense. A kullancsok kerülik az erős napfényt, éppen ezért a hűvösebb reggeli és késő délutáni órákban aktívak.  A hideget ellenben nagyon jól tolerálják. Érdekes tény, hogy akár egy -20 fokos hideget is túlélnek, de a -10 fok körüli hőmérséklet már huzamosabb ideig sem zavarja őket.

Talán kevesen tudják, hogy a fiatal egyedek ugyanúgy terjeszthetnek betegségeket, mint a kifejlett példányok, bár, ezek mérete sokkal kisebb, így nehezebb őket észrevenni a bőrben. A kullancsok akkor szaporodnak el, hogyha kedvezőek számukra a környezeti feltételek és találkoznak gazdaszervezetekkel, hisz fejlődésükhöz vérre van szükség. A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek sorában sokunknak a Lyme-kór, valamint a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás jut eszébe, azonban ezeken kívül Európában tucatnyi fertőzést terjeszthetnek, ilyenek – például – a tibola, vagyis: a kullancs által terjesztett nyirokcsomó-gyulladás vagy akár a tularémia (nyúlpestis).


De, vajon, milyen természetes védekezési módszerek vannak?

- Kirándulások alkalmával érdemes megfelelő, zárt ruházatot viselni, a zoknit ráhúzni a nadrágra, a túra után pedig átvizsgálni a testünket, keresve az esetleges példányokat – hívta fel a figyelmet a MATE docense. De nem csak öltözetünket tehetjük kullancsbiztossá. Kertünk védelme legalább ennyire fontos, hiszen a paraziták akár saját otthonunk udvarában is leselkedhetnek ránk. A kullancsok nagyon szeretik a dús aljnövényzetet, ezért gondoskodnunk kell a kertünkben található bokrok, gyep megfelelő ápolásáról.

Amennyiben mégis parazitát látnánk a bőrünkbe fúródva, úgy érdemes minél gyorsabban eltávolítani az állatot.
- A bőrbe fúródott kullancsokat mielőbb el kell távolítani egy csipesz segítségével. Közvetlenül a bőr felett kell megfogni, és egy határozott mozdulattal eltávolítani. A különböző irányba való tekergetés felesleges, mert közben a testét igen könnyű véletlenül megszorítani. Azzal, hogy a kullancs testét gyötörjük, vagy netán valamilyen házi kencével, olajjal, egyebekkel kenegetjük, csak annyit érünk el, hogy a testünkbe bocsátja az esetlegesen a szervezetében található kórokozókat. Ha netán beszakad a szájszerve a bőrbe, az néhány nap után kifordul. Orvoshoz akkor kell fordulni, hogyha a kullancs eltávolítását követően a csípés helyén egybefüggő, nagy piros (akár kokárdára emlékeztető) folt jelenik meg ki. Ez a Lyme-kór jellemző tünete, ami nem minden esetben alakul ki – fogalmazott a szakember. Forrás: MATE Médiaközpont


Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online