Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Milyen mértékben helyettesíthetik a robotok az általunk végzett házimunkát a következő pár évben?

2021-07-07 10:49:01

Robotok a ház körül
Ötven évvel ezelőtt csupán a sci-fi regények lapjain találkozhattunk a robotika szóval, és ezen művek íróinak valószínűleg az álla is leesne, ha betévednének egy robotika és okoseszközök által vezért modern – akár gödöllői – otthonba.

Már évekkel ezelőtt népszerűek voltak a különböző háztartási eszközökbe épített, felhasználókkal kommunikálni képes rendszerek. Elég csak a bevásárlást drasztikusan könnyebbé tevő, a saját tartalmát listázó okos hűtőkre gondolnunk, amik akár recepteket is keresnek a saját tartalmuk alapján.


Az elmúlt évek fejlesztései ezeket az eszközöket csak fejlettebbé tették, és senki nem tudja felmérni még, hogy pár év (vagy évtized) múlva, milyen szinten teszik könnyebbé, vagy teljesen feleslegessé a házimunkát.

Személyi asszisztensek
Annak ellenére, hogy a házimunkában is rendkívül hasznosak a robotika és az automatizálás találmányai, manapság már nem elhanyagolható szerep jut ezeknek a technológiáknak a szórakoztatóiparban is. Elég csak az egyre jobban fejlődő házi okoseszközökre gondolnunk, mint az Amazon cég Alexa eszköze, vagy – például – az Apple által kifejlesztett Siri.


Ezek az intelligens személyi asszisztensek rendkívül sokat fejlődtek megjelenésük óta, és hangutasítások alapján már rendkívül összetett feladatokra is képesek. Lassan mindenben számíthatunk rájuk: az egyszerűbb utasításoktól kezdve, mint a rendelések leadása, időzítők és ébresztők beállítása, vagy akár a rendőrségi segélyhívó tárcsázása behatoló esetén.


A robotika és az összetettebb feladatok

Láthatjuk, hogy egyre több szerep jut a háztartásban fellelhető robotoknak a szórakoztatásban is, így nem meglepő, hogy idővel olyan összetett feladatokat is el tudnak majd látni. Az, már a mostani technikával is lehetséges, hogy okos tévénkhez rendelt személyi asszisztensük segítségével felkeressük a kedvenc online sportfogadás oldalunkat. Könnyen lehet, hogy pár éven belül nem lesz másra szükség, csupán egy erre szakosodott oldalon bediktálni a kedvenc csapataink nevét, illetve az általunk feltételezett eredményeket a közelgő meccseken, és az intelligens személyi asszisztensünk el is végzi a többit. Nekünk csak az összefoglalót kell meghallgatnunk, hogyan végződtek az általunk fogadott meccsek.

Könnyebb házimunka: megoldás a robotika
A házimunka elvégzése hallatán viszonylag kevés ember tör ki önfeledt örömujjongásban, hiszen az egész napi fáradtságos munka után nincs is lélekölőbb, mint a ház körüli rutin feladatok ellátása. Szerencsére egyre több megoldás létezik, amivel ezek a hálátlan feladatok sokkal könnyebbé tehetőek, vagy akár ez a teher teljesen le is kerülhet a vállunkról.

Sokan, akik családi házzal rendelkeznek, egyfajta kikapcsolódásnak élik meg a hét közbeni munka után, vagy a hétvégente végzett kerti munkát. Az ásás, metszés, gyümölcsszedés örömét azonban beárnyékolja, a kényszerből, rendszeresen elvégzett fűnyírás. A tűző napon, egyenetlen talajon végzett monoton elfoglaltság sokak kedvét elveszi. Ám erre is van már megoldás, hiszen rengeteg olyan okoseszköz létezik, amelynek egyetlen feladata a kerti pázsit gondozása. Ezek a robotfűnyírok a felhasználó minimális beavatkozásával képesek kordában tartani a növekvő pázsitot, ezzel megkönnyítve a kerti munkát. Vigyázat azonban: ha kertünkben sok az akadály, rendkívül hepehupás a talaj, vagy házikedvencünk (legyen az macska vagy kutya) sorozatosan levadássza az okoseszközt, akkor nem feltétlenül ideális választás számunkra.

Ha valaki nem rendelkezik kerttel, akkor is akad egy, a fűnyíráshoz hasonlítható lelketlen feladat, ami rendszeresen végeznünk kell otthonunkban.

A porszívózás, mint feladat, sokak számára egy lélekölően unalmas rutinmunka, amit sajnos szükségszerű sűrű időközönként elvégezni.

Ennek elvégzésében segíthetnek az évről-évre egyre fejlettebb robotporszívók, amik az egész lakáson végig szánkázva végzik el helyettünk a házimunkát.

A problémák velük hasonlóak, mint kerti társaikkal: ha házunkban sok a kiszögellés vagy akadály, akkor munkájukat kevésbé hatékonyan tudják végezni.

Összefoglalva
• Napjainkban a robotika sosem látott fejlettséggel bír
• Személyi asszisztensek: a jövő inasai?
• Talán a jövőben a robotika intézi a fogadásokat is?
• A fűnyírás is könnyebb robotokkal
• Robotporszívók: egy életünket megkönnyítő alternatíva


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online