Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Miben rejlik a gödöllői atlétasport sikerének titka?

2021-05-20 10:14:22

Sikertörténet! Ízlelgessük egy kicsit ezt a szót! Minden bizonnyal soha nem derül ki, hogy a Gödöllői Egyetemi Atlétikai Club (GEAC) mintegy 70 évvel ezelőtti alapításakor a döntéshozók gondoltak-e arra, hogy egyszer az ország legjobbja között emlegetik majd az egyesület atlétikai szakosztályát. A történelem napjainkra igazolta, hogy az erőfeszítések és az elvégzett munka beérett: a zöld-fehér színekben rajthoz álló atlétákkal minden korosztályban számolni kell, ráadásul, nem csak hazai, hanem esetenként nemzetközi színtéren is. Hogy minek köszönhető a sportok királynőjének gödöllői eredményessége? Többek között erről is kérdeztük dr. Kriszt Balázs egyesületi elnököt.

- Az Ákos bácsi (Benkő Ákos – a szerk.) által az 1990-es évek közepétől lerakott alapokon az elmúlt 7 év szisztematikus munkájával a Gödöllői EAC az ország egyik legjobb utánpótlás-nevelő atlétika egyesületévé nőtte ki magát. Emellett az egyik legeredményesebb magyar szakosztály is. Ezt igazolja a minden évben begyűjtött 70-100 közötti korosztályos- és felnőtt országos bajnoki érem, illetve a hazai és nemzetközi viszonylatban is kimagasló eredmények, valamint a 10-15 fős korosztályos- és felnőtt válogatott tagság egyaránt. Legutóbb – például – a lengyelországi fedettpályás Európa-bajnokságon képviselte hazánkat két GEAC-os atléta, akik nem mellesleg mindketten a helyi egyetem hallgatói is.

- A szakosztály céljait tekintve, mik azok a szempontok, tervek, amik a mindennapi munka során elsőbbséget élveznek?
- Kettős a célunk. Egyrészt az utánpótlás-nevelésre, másrészt az elitképzésre helyezzük a fő hangsúlyt. Ez utóbbi folyamat fókuszában az olimpikonok felkészítése ugyanúgy benne van, mint az, hogy a 2023-as budapesti világbajnokságon, illetőleg a 2026-ban esedékes Európa-bajnokságon 3-4 saját nevelésű atlétánk indulhasson.

- A „csillogás”, vagy, ahogy Ön nevezete, az elitképzés mellett feltétlenül szólni kell az utánpótlás-nevelés, a szabadidősport és a közösségformálás fontosságáról is.
- A már említett 7 éves időszak alatt elértük azt, hogy közel 300 gyermek folyamatosan atletizál a GEAC-ban: az U8-as korosztálytól a szenior korosztályig, a gyaloglástól, a sprinten, a közép- és hosszúfutáson keresztül, az ugró- és a dobó számokban, gyakorlatilag az atlétika az összes szakágában. Régiós központ lettünk a Kölyök Atlétika (jövőben Kölyökből Atléta) és a SPORT XXI programokban. Három helyi iskolában – úgy, mint Hajós, Szent Imre, Erkel – folyamatosan jelen vagyunk, így még közel 100 kisgyermeket tudhatunk a kötelékünkben. Emellett a tömegsportra is figyelmet fordítunk, hobbi csoportot működtetünk, illetőleg az egyetemi hallgatóknak is segítünk. Hovatovább, atlétika „akadémiánk” folyamatosan tárt karokkal várja az újabb jelentkezőket.
Összegezve, úgy is fogalmazhatnék: nem csak sportegyesület, hanem kiváló KÖZÖSSÉG is a mienk, ami talán mindennél fontosabb, és ez hatványozottan kiderült az elmúlt egy évben, a pandémia ideje alatt.

Gödöllői éremhalmozók és edzőik a 2020-as országos bajnokság után (balról jobbra): Körmendy Katalin, Csernyánszky Sára, Pótha Johanna, Répási Petra, Nádházy Evelin, Dobránszky Laura, Karakasné Hasznos Jutka és Ajide Dániel

- Azt gondolom, nem sokra vinnék, ha a kiváló szakemberek és a tehetséges fiatalok nem dolgozhatnának méltó, a mai kor igényeinek megfelelő infrastrukturális körülmények között.
- Ez pontosan így van. Köszönet az illetékes döntéshozóknak, a MATE (korábban SZIE) Atlétika Centrum mostanság folyamatosan fejlődik. Az utóbbi években készült el a dobópálya rekortán nekifutóval és dobóketreccel, a hat sávos, rekortán borítású atlétika pálya, ahol minden, az edzéshez, felkészüléshez nélkülözhetetlen eszköz is rendelkezésre áll. Így a négy évszakból – a telet leszámítva – háromban helyben megoldott az edzéslehetőség. Jelenleg folyik a futófolyosó és a munkacsarnok koncepció-terveinek készítése, ami reményeink szerint a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) összefogásával a következő két évben elkészül.

- A létesítmény fejlesztésére azért is szükség van, mert minden szakosztály számára fontos, hogy ne csak a bázisától távol, hanem saját „otthonában”, saját közönsége lőtt is bemutathassa, mire képesek a versenyzői.
- Jogos a felvetés. Minden évben jelentős számú városi-, megyei-, területi-, regionális- és országos versenyt rendezünk Gödöllőn, amiken több százan vesznek részt az ország különböző egyesületeiből. Ide sorolhatóak a Kölyök Atlétika, a SPORT XXI, a diákolimpia, a szövetségi Liga-versenyek, valamint területi döntők is. Van úgy, hogy több számban mérik össze a tudásukat az atléták, de olyan is, amikor tematikus ugró- vagy dobóviadal helyszíne az egyetemi atlétika centrum.

- Rátérve a „hegy csúcsára”, a versenysportra, számos utánpótlás- és felnőtt sikerről beszélhetnénk. Tiszta szerencse, hogy a szövetség nyolc éve újjáélesztette a csapatbajnoki küzdelemsorozatot, ami talán a leginkább tükrözi egy szakosztály minőségi munkáját. Jól látom?
- Igen, ez tényleg valós mérce. Mi több, alátámasztja mindazt, amit korábban már említettem: nálunk az atlétikai számok széles tárháza megtalálható. Ezeknek a lehetőségeknek és a kitartó, következetes munkának az eredménye, hogy az utóbbi hét évadban egy év kivételével – minden évben a csapatbajnoki döntő dobogóján végeztünk, és igazi csúcspontként 2020-ban, az ugyancsak utánpótlás-nevelésre fókuszáló Ikarus BSE-vel közös formációt alkotva, aranyérmesek lettünk, vagyis: idén címvédőként vághatunk neki a szeptemberi finálénak.

- Jól sejtem, hogy ilyen eredmények és eredményesség láttán, a sportág legfelső szintű döntéshozói sem tehettek mást, mint azt, hogy lehetőségeikhez mérten elismerik a gödöllői szakosztály teljesítményét?
- Így történt! Az említett fejlődés eredményeképpen a Magyar Atlétika Szövetség a GEAC atlétika szakosztályát 2021-tól Kiemelt Utánpótlás Műhelynek nyilvánította. Méghozzá: az országban elsőként, egy időben a mátyásföldi Ikarus BSE-vel. Ez a minősítés kiemelt támogatással jár, ugyanakkor igen sok feladattal és felelősséggel is. A szövetséggel, a gödöllői iskolákkal és az egyetemmel szeretnénk egy olyan kettős életpálya-modellt felépíteni és kínálni a sportolni, atletizálni vágyó gyerekeknek, ami példaértékű és egyedülálló az országban. Ehhez – a már említetteken felül – beindítottunk egy „junior programot”, ami anyagilag segíti a 16-22 éves korú élsportoló atlétákat a pályán maradni, és mind a tanulásban, mind a sportban kiemelkedő eredményeket elérni. Ehhez egyébként keresünk további gödöllői és Gödöllő környéki támogatókat.

- Szokták mondani, mindez nem jöhetett volna létre, ha…
- …nincs egy kiváló felkészültségű edzői kollektíva, amelynek tagjai Karakasné Hasznos Judit, Körmendy Katalin, Szabó Diána, Gadanecz György, Kovács Gábor, Kovács Zoltán (a Kiemelt Utánpótlás Műhely vezetője és a MASZ utánpótlás referense), Máté Alpár (szakosztályvezető), Szörényi István (†), Zsivoczky Attila. Valamint támogatóinknak (MASZ, MATE – korábban SZIE, Sportegyesületek Országos Szövetsége, Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség, Gödöllő Város Önkormányzata, Agruniver Holding Kft., Seqomics Kft., Wessling Hungary Kft., Pálmaház Kertészet), illetve a szülőknek is sokat köszönhetünk, és reméljük, a jövőben is számíthatunk rájuk.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online