Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllő elvesztette agglomerációs vezető pozícióját az élhetőségi rangsorban

2021-01-08 10:46:23

Az Otthon Centrum 2020 végén ötödször készítette el, hogy hol jó élni Magyarországon és miért vonzóbb az egyik régió a másiknál. A december 19-én közzétett adathalmazból kiderül, hogy a fővárosi agglomerációban Budaörs és Szentendre értékei a legjobbak (55-56 százalék), viszont nem nevesítették Gödöllőt. Mivel városunk két esztendővel korábban 57-58 százalékos mutatóval – Budaörssel együtt – vezető pozíciót foglalt el a fővárosi agglomerációban, adódott a kérdés: mi történt településünk élhetőségi indexével 2018 óta?

A választ érdeklődésünkre az Otthon Centrum Marketing és Kommunikációs Osztályának munkatársa adta meg. Íme:
A közreadott rangsor a 20 ezer főnél népesebb városokat életminőség szempontjából listázta: az életminőség-indikátor érték számításakor a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően a háziorvosi ellátást, a lakosság képzettségét, a foglalkoztatás és az ingázás statisztikai mutatószámaiból képzett adatok alapján készült. A városok egymáshoz viszonyított helyzete a különböző mutatók maximumának százalékában került kifejezésre. A városok az egyes mutatókban a maximumhoz képest elért százalékos értékének átlagából alakult ki a városi rangsor. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy viszonyulnak ezek az objektív mutatószámok a lakásárakhoz. A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a legtöbb esetben erősen összefüggenek az árak az életminőséggel.

Gödöllő a vidéki városok között a 6. helyen szerepel az élhetőségi rangsorban, ami a budapesti kerületeket külön szerepeltető teljes rangsor 26. helyét jelenti a 80 vizsgált város között. A foglalkoztatottság, oktatás, egészségügy mutatóiban átlagosnak tekinthető, azonban kimagasló a településre költözők fajlagos aránya, ami nem meglepő, hiszen a budapesti agglomeráció települései jellemzően a fővárosból történő kiköltözés kedvezményezettjei. Szintén kedvezőnek mondható a foglalkoztatás és a munkahelyekre történő ingázás mértéke, azaz: a legfeljebb 30 percet ingázó népesség aránya.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online