Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogyan kell kezelni a módosító számlákat kisadózóként?

2020-12-20 10:30:46

Gyakran előfordul a katás vállalkozások életében, hogy a már korábban kiállított számlákat valamilyen ok folytán módosítani kell. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a szabályokat, amiket a kisadózóknak mindenképpen követniük kell a módosító számlák kiállítása során. Továbbá, egy konkrét példát is mutatunk.

Miért kell módosítani? Számos ok felsorolható, de a leggyakrabban előforduló a következő. Javítani kell a bizonylaton feltüntetett értékadatokat, aminek következtében változik az általános forgalmi adó alapja vagy összege, valamint a bizonylat végösszege.

Mikor lehet számlát módosítani?
Számlamódosítás kizárólag akkor lehetséges, ha azt valós jogalap támasztja alá. Amennyiben a bizonylaton szereplő összeg csökkentésére kerül sor, a jogalapot adó körülményt a számla kiállítójának kell igazolnia, mivel a módosítás az ő érdeke.

A számlamódosítás során érdemes megbízható online számlázót használni, aminek felülete lehetővé teszi a kiállított számlák könnyű áttekintését, valamint a módosító számla gyors és egyszerű kiállítását. Amennyiben megbízható és könnyen kezelhető online számlázó programot keresel, nézz szét a Billingo számlázó program oldalán!


Példa: amikor nem a szerződésben szereplő összeg kerül a számlára

Egy alanyi adómentes kisadózó 2019. december 12-én kiállított egy számlát egy kft. felé. A bizonylaton 300 ezer forint szerepel végösszegként. A kft. 150 ezer forintot átutalt a kisadózó részére, mely összeg 2019. december 15-én jóváírásra került. Ezt követően a kft. jelezte a kisadózónak, hogy 250 ezer forint lett volna a szerződés alapján kiszámlázható összeg, ezért kéri a számla módosítását.

A kisadózó jogosnak ítélte a kifogást, ezért 2019. december 17-én kiállított egy módosító számlát a kft. részére 50 ezer forintról. A kft. befogadta a módosító számlát és a következő hónapban, azaz 2020. januárjában a fennmaradó 100 ezer forintot átutalta a kisadózó részére.

Hogyan befolyásolja a kata bevallást a számlamódosítás?
Az előző példánál maradva a módosítás következtében a kisadózó a 2019-es évre vonatkozó kata bevallásában 150 ezer forintot számol el, mivel a 2019-es év utolsó napjáig ezt az összeget írták jóvá a bankszámláján. A 2020-as évre vonatkozó kata bevallásában pedig 100 ezer forint kerül elszámolásra, mivel 2020-ban került jóváírásra a fennmaradó összeg.

Persze, előfordulhat, hogy a módosítást megelőzően teljes mértékben kifizetésre kerül a számla összege. Ilyen esetben visszatérítési kötelezettsége keletkezik a katás vállalkozásnak. Amennyiben a példától eltérő, speciális eset áll fenn, érdemes kérni a NAV állásfoglalását.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online