Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Huszonegy év után búcsúzhat névadójától a gödöllői Szent István Egyetem

2020-11-17 10:58:46

Amint az már hónapok óta köztudott, modellváltáson esik át a magyar felsőoktatás. Az intézkedés-sorozat érinti a gödöllői központú Szent István Egyetemet (SZIE) is, amelynek működtetését – a dolgok jelenlegi állása szerint – 2021. február 1-jétől kuratóriumi irányítású vagyonkezelő alapítvány veszi át. Az integráció augusztus elejéig lezajlott, a folyamat végén időkapszulát helyzetek el a felsőoktatási intézmény gödöllői főépületének kertjében. Az átalakulás már megtörtént részleteiről és a még várható változásokról dr. Gyuricza Csaba, a SZIE megbízott rektora beszélt a hírportálunknak adott interjúban.

A parlament.hu oldalon megjelent törvényjavaslat arra enged következtetni, hogy a közeljövőben újabb fontos döntés születik a Szent István Egyetem jövőjét illetően. A jogszabály-tervezetet dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes nyújtotta be a parlamentnek, előadója pedig dr. Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter. Az indítvány címe: A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány létrehozása, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem működéséhez szükséges feltételek és forrás biztosítása.

A törvényjavaslat értelmében a vagyonkezelő alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait az innovációért és technológiáért felelős miniszter jelöli ki, azzal a kitétellel, hogy az alapítvány kuratóriumába egy tagot az agrárminiszter delegál.

A leendő Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem részére 346, többségében Gödöllőn található állami tulajdonú ingatlant terveznek átadni, jogutódlással 10 ingatlan kerülne az egyetem tulajdonába, míg 35 ingatlan esetében az egyetem vagyonkezelői jogot kapna.


A gödöllői központú Szent István Egyetem – a Gödöllői Agrártudományi Egyetem jogutódjaként – 2000. január 1-jétől vette fel az államlapító nevét. Szent István szobrát 2012. november 13-án avatták fel a főépület főbejárata lépcsőházának védett részén.



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online