Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Rektort vált az agrár-tudásközponttá alakuló gödöllői egyetem

2020-07-26 17:41:05

Hónapok óta köztudott, hogy zajlik a felsőoktatási intézményhálózat ésszerűsítése, aminek legfőbb célja a kormánypárti többség szerint a minőségjavulás irányába ható, versenyhelyzetet teremtő intézményrendszer kialakítása és a kis intézmények működésének stabilizálása. A változást indokolhatja az is, hogy – egyes szakterületeken drasztikusan – csökkenő tendenciát mutat a felsőoktatásba jelentkezők száma.

Miután az intézményi átalakítások az agrárterületet jelentősen érintik, a gödöllői központú Szent István Egyetem (SZIE) jövőbeni működtetése is a kifejezetten erre a célra életre hívott vagyonkezelő alapítványhoz kerül. A gyakorlatban ezt azt eredményezi, hogy a gödöllői központú felsőoktatási intézmény a következő év elejétől az öt kampuszon tanuló mintegy 20 ezer hallgatóval és megközelítőleg 4 ezer munkavállalóval az ország egyik legnagyobb egyetemévé válik.

A tervezett folyamat szerint július végétől az egri Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kara és a veszprémi Pannon Egyetem Georgikon Kara a Szent István Egyetem szervezetének részévé válik. Ezt követően, várhatóan augusztus 1-jétől a teljes Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem összeolvad, ezzel párhuzamosan a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara az Óbudai Egyetem szervezeti rendszeréhez csatlakozik, megteremtve ezzel, hogy a Szent István Egyetem agrár-tudásközponttá válhasson.

A SZIE alapítványi működtetésének (fenntartásának) élesítését 2021 januárjától tervezik, amikor az új szervezethez csatlakozik a magyarországi agrárkutatást összefogó, a gödöllői egyetem integrációját előkészítő bizottságot is vezető dr. Gyuricza Csaba által irányított Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) tizenegy intézménye, illetőleg négy gazdasági társasága.


A május végén lezajlott rendkívüli szenátusi ülés óta azt is lehet tudni, hogy az új Szent István Egyetem stratégiai céljait az irányító testület határozza meg, amelynek elnöke Csányi Sándor, az OTP Bank vezére, egyben a SZIE-t működtető alapítvány kuratóriumának elnöke. Augusztus 1-jével új szenátust kell majd választani, a szervezet vezetői azonban már ismertek. A képen látható Gyuricza Csaba lesz a rektor (jelenleg rektori jogkörben eljáró ideiglenes intézményvezető), akinek kabinetjét Turi János vezeti. Megneveztek öt rektor-helyettest (általános, tudományos, külkapcsolati, oktatási, stratégiai), valamint ugyanennyi kampuszigazgatót. Gödöllőn Urbányi Béla tölti be ezt a tisztséget.
A szervezeti átalakulás azt is eredményezi, hogy megszűnik a jelenlegi kancellári státusz, valamint az sem mellékes szempont, hogy a végleges formájában várhatóan 2022-re integrálodó gödöllői központú egyetem mintegy 11 ezer hektárnyi, akár mintagazdaságokká is alakítható földterülttel rendelkezhet.

Az integrációs folyamatok ismertetése érdekében július 30-án sajtótájékoztatót tartanak, aminek részeként – emlékül az utókornak – egy időkapszulát is elhelyeznek a gödöllői kampusz díszudvarán.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online