Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mit tegyek, ha gyermekem tanulási zavarral küzd?

2020-10-14 17:31:14

A diszlexia és a diszgráfia sajnos egyre gyakoribb a gyermekek körében. Gödöllőn sincs ez másképp. Míg a diszlexia az olvasás, addig a diszgráfia az írás nehézségét jelenti. Azoknál a gyerekeknél, ahol az egyik zavar jelen van, általában a másik is megjelenik. Így fontos a mielőbbi felismerés, hogy aztán a lehető leghamarabb megkezdődhessen a fejlesztés.

A tanulási zavar okai
A diszlexia és a diszgráfia valószínűsíthetően abból adódik, hogy a gyermeknél valamely részképesség nem megfelelően fejlődik ki. Ez lehet például a síkbeli vagy térbeli tájékozódás, a finommotorika vagy a szem-kéz koordináció fejletlensége, amik szükségesek az olvasás és az írás elsajátításához. De ezenkívül a tanulási zavart okozhatja genetikai vagy örökletes tényező is.

Bármilyen okból is ered, ha gyermekünknek komolyabb problémái vannak az olvasással és/vagy az írással, érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni, hiszen ő az, aki a legtöbbet tud segíteni a fejlesztésben. Ez pedig azért is fontos, mert így csökkenthető a tanulási teljesítmény romlása, valamint a kudarcélmény, amely pszichés problémákhoz vezethet.

Ha szeretnénk otthon is gyermekünk segítségére lenni, érdemes néhány olyan eszközt is beszerezni, amik játékosan, otthon is fejleszthetik a gyermeket. Ehhez nézzetek körül a Játékligetnél kapható fejlesztőjátékok kínálatában!


Jelek, amikből felismerhető a tanulási zavar

A tanulási zavarral küzdő gyerekek lehetnek ugyanolyan jó képességűek, mint társaik, annyi különbséggel, hogy nekik az olvasás és az írás bizonyos nehézséget okozhat. A diszlexiás gyerekek általában lassabban olvasnak, nehezen megy számukra a betűk szavakká olvasása, és mivel eközben az olvasás technikájára koncentrálnak, az olvasottakat nehezebben értelmezik. Diszlexiára utal továbbá, ha a gyermek felcseréli vagy kihagyja a betűket a szóból, ha szókincse szegényes, fogalmazása pedig gyenge.

A diszgráfiának is vannak olyan jellemzői, amiről könnyen felismerhető. Ilyen a lassú írás, a helytelen ceruzafogás, vagy ahogy a diszlexiánál, úgy itt is a betűk kihagyása vagy felcserélése. A betűelemek, betűk írása során a diszgráfiás gyerek gyakran javít, a betűk elnagyoltak, és a vonalvezetés pontatlan.

A fejlesztés fontossága
A tanulási zavarokkal küzdő gyermek fejlesztése nem csupán azért fontos, hogy az iskolában helyt tudjon állni, hanem azért is, hogy ne kelljen megküzdenie önértékelési gondokkal, melyek akkor alakulhatnak ki, ha nem vesszük észre időben a tanulási zavart. Ugyanis, megfelelő fejlesztés nélkül hiába a sok gyakorlás, nem fogja elérni a kívánt célt, emiatt pedig frusztrálva érezheti magát, ami nem csupán a tanulási teljesítményének a romlását, de önbizalmának csökkenését is eredményezheti.

Megfelelő segítséggel és fejlesztéssel azonban a gyermek képes lesz társaihoz felzárkózni és sikereket elérni a tanulásban, aminek köszönhetően jobban fogja érezni magát.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online