Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem kezeljük XXI. századi módon a koronavírus járványt

2020-09-18 14:33:31

Bár, a lehetőség adott a kényelmes és biztonságos távellenőrzésre a hatósági házi karanténba került emberek számára, mégis nagyon kevesen élnek vele. Pedig a Házi Karantén Rendszer (HKR) alkalmazás lehetne az egyik kulcsa a járvány megfékezésének, hiszen az applikáció segítségével személyes kontaktus nélkül, távolról igazolható a karantén betartása – olvasható a hírportálunkhoz eljuttatott közleményben.

Csaknem 28 ezren vannak hatósági házi karanténban, a koronavírus második hulláma napról-napra dönti a rekordokat a megbetegedések és a megfigyelt esetek tekintetében egyaránt. A karantén betartásának ellenőrzése a hatóságok számára személyesen, vagy a Házi Karantén Rendszeren (HKR) keresztül, távolról is megoldható. A COVID-19 tavaszi, első hullámakor az Asura Technologies a kormánnyal együttműködve elkészítette és ingyenesen rendelkezésre bocsátotta a távellenőrzést lehetővé tevő HKR. Az applikáció ingyenes és önkéntes használata a hatóságok munkájának megkönnyítése mellett a hatósági házi karanténban lévők életminőségét is javítja, ehhez mindössze egy okostelefonra és internetkapcsolatra van szükség.

Jelenleg mindössze a karanténban lévők 7 százaléka használja a HKR-t, az arány javításával sokkal több – köztük gödöllői – ember karanténban töltött ideje válna kényelmesebbé, egyszerűbbé. További előny, hogy az applikációban elérhető egészségügyi kérdőív (amit az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe küld az applikáció) kitöltőinek adatait bármikor ellenőrizheti a háziorvosa. Az adatokat anonimizálva és aggregálva a HKR képes rövid távú előrejelzést adni, ami alapján az egészségügyi ellátórendszer jobban felkészülhet az esetlegesen várható nagyobb terhelésre. A rendszerből kinyerhető adatok az operatív törzs számára is elérhetők és megkönnyítik a napi döntéshozatalt, ehhez azonban szükség van arra, hogy a felhasználók száma emelkedjen.
Kiss Gy. Máté, az Asura Technologies ügyvezetője szerint a karanténba kerülők száma és a vírus terjedésének megállítása szempontjából is fontos, hogy betartsuk a maszk viselésére vonatkozó és az általános higiénés szabályokat, illetve a szociális távolságtartást. Fontos, hogy minél többen használják a Házi Karantén Rendszert, és ezzel XXI. századi módon kezelhessük a járványhelyzetet.


A HKR használatához nem szükséges a rendőrségtől engedélyt kérni, a hatósági házi karanténba került emberek önkéntesen dönthetnek úgy, hogy ezt a módszert választják az olykor megterhelő személyes hatósági ellenőrzés helyett. Ehhez csak le kell tölteni az ingyenes alkalmazás androidos vagy iPhone-ra készült verzióját, és be kell regisztrálni. Az alkalmazásról minden információ megtalálható az ide kattintva elérhető oldalon.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online