Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Visszatekintés: ez történt az elmúlt öt évben a gödöllői ingatlanpiacon

2020-08-05 16:27:45

Az ingatlanpiacon 2016 és 2020 között szinte folyamatosan emelkedtek az árak városunkban, sőt, az egész ország tekintetében elmondható ez a tendencia.

Korábban már bemutattuk az Ingatlannet.hu segítségével, hogy hogyan alakult Gödöllő ingatlanpiaca az elmúlt egy évben, most pedig még távolabbra tekintünk, és szemügyre vesszük az elmúlt öt év változásait. Az elmúlt egy év igen mozgalmasnak bizonyult. Vajon elmondható ez az előző fél évtizedről is? Cikkünkből hamarosan kiderül.

A családi házak végig a legolcsóbbnak bizonyultak

Az elmúlt öt év során folyamatosan a családi házakhoz lehetett a legalacsonyabb négyzetméter áron hozzájutniGödöllő ingatlanpiacán. Ennek ellenére azok átlagárában is állandó drágulás látható. 2016 júniusában még 249 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra a gödöllői házakat, ez az összeg a 2018-as év közepéig mérsékelten emelkedett, így elérve a 281 ezer Ft/m2-t. 2018 után már egy fokozottabb áremelkedést figyelhetünk meg, hiszen egy év alatt több mint 30 százalékkal drágultak a gödöllői családi házak, így eléve 2019-ben a 374 ezer Ft/m2-es árszínvonalat. Napjainkban pedig a gödöllői házak átlagos kínálati ára eléri a 401 ezer Ft/m2-t.

A lakások jóval drágábbak voltak

A megfigyelt időszakban a családi házak és a lakások közötti árbeli különbségek, minimum 40 ezer, de akár 120 ezer forintot is kitehettek négyzetméterenként. 2017 júniusát követően a panelépítésű ingatlanok bizonyultak a legdrágábbnak, előtte ugyanis a téglaépítésű lakásokat kínálták a legmagasabb összegért. 2016-ban a téglalakásokat 336 ezer Ft/m2-es, a panellakásokat 283 ezer Ft/m2-es átlagáron kínálták eladásra. 2018-ra már igencsak fordult a kocka, hiszen ekkor a panellakások a 418 ezer forintos négyzetméter árukkal megelőzték a téglalakások 333 ezer Ft/m2-es árfekvését.

A téglalakások átlagára 2018-at követően folyamatosan emelkedett, így elérve a napjainkban jellemző 457 ezer forintos árfekvést. A panellakások értéke 2019 és 2020 között minimálisan ugyan, de csökkent. Ennek köszönhetően 2020 júniusában áltagosan 485 ezer forintos négyzetméter áron keresgélhettünk az ilyen típusú gödöllői ingatlanok között.


Számíthatunk globális árcsökkenésre a jövőben?
Az elmúlt évtizedekben világszerte komoly biztonságot és magas hozamot jelentett az ingatlanbefektetés. Az ingatlanpiac köztudottan igen különösen reagál a gazdasági sokkhatásokra, ennek oka például, hogy az értékváltozást számos tényező befolyásolja. Napjainkban viszont a globális árcsökkenéseket is prognosztizálják a szakértők. A járványhelyzet hatására például az Egyesült Államokban idén májusban csökkentek az ingatlanárak, a jelentős gazdasági ösztönzők ellenére is. De nem csak az USA-ban várható árcsökkenést. Az elemzők nemrégiben arra jutottak, hogy Spanyolországban, az idei év egészében, az ingatlanárak akár 8-12 százalékkal is csökkenhetnek, Nagy-Britanniában ez az érték 3-7 százalékos, míg Ausztriában akár 5-10 százalékos is lehet.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online