Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Csorbulhat a polgármesterek veszélyhelyzeti döntési jogköre

2020-04-01 11:47:07

Amennyiben az országgyűlés tagjai minősített, vagyis, kétharmados többséggel jóváhagyják a törvénymódosítást, csorbulhat a polgármesterek jog- és hatásköre a veszélyhelyzetben. A katasztrófavédelmi törvény vonatkozó szakaszának 4. bekezdése jelenleg úgy fogalmaz, hogy veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselőtestületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által kezdeményezett, kiegészítésként javasolt módosítás így szól: a polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül.

Tudomásunk szerint Gödöllő polgármestere, Gémesi György – élve a veszélyhelyzet okán az önkormányzati feladat- és hatáskör-átruházás adta törvényi lehetőséggel – eddig két ponton módosította a város idei költségvetését: a Kazinczy utcai Rákos-patak híd felújítására (70 millió forint) és járdaépítésekre (40 millió forint) szánt keret felszámolásával összesen 110 millió forintot csoportosított át a védekezési költségekre. Ha a törvény változik, ilyen intézkedést már csak felsőbb szintű jóváhagyással tehet majd meg.

Frissítés: Nem sokkal a hír megjelenése után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online