Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mit tett és mire készül a gödöllői könyvtár és a múzeum?

2020-03-13 10:01:20

Március 12-én a gödöllői képviselőtestület tagjai két, az önkormányzat fenntartásában lévő közművelődési intézmény tavaly végzett tevékenységéről szól beszámolót fogadtak el, illetve egyidejűleg jóváhagyták a 2020-as esztendőre vonatkozó munkatervet.

Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ
A Dózsa György úti intézmény vezetője 2018 szeptembere óta Liskáné Fóthy Zsuzsanna. A regisztrált olvasók száma – kisebb-nagyobb ingadozások mellett – viszonylag állandónak mondható: évek óta stabilan 7.000 fő fölött van (2019-ben 7.356 fő), ami a helyi lakónépesség 21%-át jelenti.

A dolgozói létszámot tekintve 19 fős gödöllői könyvtár szolgáltatási köre döntően három területet (klasszikus könyvtári szolgáltatások, informatikai szolgáltatások és közösségi tér) érint. Az elmúlt évben négy kiemelt projektet valósítottak meg, úgy, mint: Zöld Könyvtár Éve, BookStart program, Olvasók diadala és csapatépítés (munkatársi értékelés).

A kölcsönzött dokumentumok száma az elmúlt évben 149.980 volt (2018-ban 145.653), míg a helyben használt dokumentumok mennyisége elérte a 134.032 darabot (2019-ben 128.658). Kirívóan pozitív és örömteli adat, hogy az elmúlt évben 66 százalékkal nőtt a gödöllői könyvtárat személyesen felkeresők száma (benne a rendezvényeken résztvevőké is), ami főként a konkrétabb adatokkal szolgáló számláló kapuk telepítésének (is) hozadéka. 

A tartalmas szakmai munka ebben az esztendőben is folytatódik: a kiemelt feladatok közé – többek között – a Zöld Könyvtár 2020 programmal kapcsolatos projektek tartoznak, de fontos a 2014-ben elnyert minősített könyvtári cím megvédése, valamint az új típusú szolgáltatások nyújtását biztosító InfoTér elnevezésű közösségi iroda kialakítása az épület földszintjén. Említést érdemel még, hogy a napi 20 perc olvasás címre hallgató kihívás (#napi20percolvasás) során az olvasók megszavazhatják, melyik kötet legyen a város könyve.

Gödöllői Városi Múzeum
A Kerényiné Bakonyi Eszter által vezetett helyi közgyűjtemény relikvia-állománya 2019-ben 617 tárggyal (2018-ban 1.318 tárgy) gyarapodott, amik nagy része ajándékozás útján került a gyűjteménybe. Tavaly két jelentős vételre is sor került: egyrészt a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával sikerült három darab Zichy István művet megvásárolni 360 ezer forint értékben, másrészt az önkormányzat támogatásával a Remsey-család hagyatékából megszereztek egy értékes Toroczkai-szekrényt, aminek értéke 600 ezer forint.

A szakmai feladatok ellátása mellett nagy hangsúlyt fektettek a múzeumpedagógiai foglalkozásokra, amiken összesen 1.684 gyerek (2018-ban 1.957 gyerek) vett részt tavaly. A látogatók száma 8.800 fő volt az elmúlt évben (2018-ban 9.382 fő), ami – a korábbi évek adataival összevetve – stagnálást jelent. A 2018-as 16.160.000 forinttól ugyan elmaradt, ám így is szépen teljesített a Hamvay-kúria épületében található múzeum a pályázatok terén, az elnyert támogatás (EMMI, NKA) mindösszesen 3.490.000 forintra rúgott.

A tudományos tevékenység a múzeumi munkának sosem a látványos oldala, ám a gödöllői muzeológusok napi szakmai munkájának eredményét tudományos cikkek (4 darab), külső helyszíneken való kiállításokban részvétel (5 megnyílt és 2 készülőben levő), tudományos előadások (ó darab), ismeretterjesztő cikkek és előadások (15 darab), szakmai tárlatvezetések (20 darab) egyaránt jelzik.

Ami a helyi közgyűjtemény idei elképzeléseit illeti, az élre kívánkozik a mostani 40-es korosztály gyermekkorának mesefiguráit felelevenítő Mesés birodalom című kiállítás (április 4-től szeptember végéig), valamint az ősszel megnyitni tervezett Gödöllői hősei elnevezésű időszaki tárlat, ami a 75 éve véget ért 2. világháború áldozatainak állít emléket. Ezen kívül a gödöllői múzeum gyűjteményi anyagával csatlakozik a Trianon 100 kiállításhoz és vetélkedőhöz, amit a Gödöllői Teleki Pál Egyesület szervez a gödöllői középiskolásoknak.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online