Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Bajkót is meggyőzték Gémesi érvei, hogy ne helyeselje az ellenzéki módosító indítványokat

2020-02-13 17:17:59

Amint azt Gödöllő 2020-as költségvetésének sarokszámairól közzétett cikkünkben jeleztük, a helyi önkormányzatban a Gémesi György vezette lokálpatrióta klubos képviselők voksaival szembe nem menő Bajkó Norbert alpolgármester hathatós segítségével sikerült elfogadni a város idei büdzséjét.

A Fidesz-KDNP által támogatott Szövetség Gödöllőért hét, egyfajta ellenzéki szerepet vállaló képviselője számos módosító indítvánnyal élt a rendelkezésre álló összeg – szerintük méltányosabb és szükségszerűbb – elosztása érdekében. Az előirányzatok számszerűségének, belső felosztási arányának megváltoztatására tett törekvéseik azonban minden esetben kudarcot vallottak. Nem úgy Gémesi György egyetlen módosítója (a Mályva utcai útépítés 15 millió forintos fedezetét a kivitelező visszalépése miatt a fejlesztési tartalékba helyeztette), ami átment. Nézzük, a leszavazott ellenzéki javaslatokat!

Egy nappal a képviselőtestületi ülés előtt az alábbi indítványokat ismerhették meg a döntéshozók:

• Kocsi Tamás: A városi marketing, kommunikáció, díjak és nemzetközi kapcsolatok 47,4 millió forintos előirányzatának 27,4 millió forintra történő csökkentése. A 20 millió forintos különbözet átcsoportosítása a Tormay Károly Egészségügyi Központ működésének támogatására. Eredmény: elvetve!

• Török Sándor: A városi kerékpárút fejlesztésére előirányzott 100 millió forintból zárható tárolók építésére 5 millió forint elkülönítése. Eredmény: elvetve!

• Klement Péter: 19 millió forintra csökkenjen a 24 millió forintos összegben tervezett közterületi rendezvényekre fordítható keret, hogy az 5 millió forintos különbözetet az egyéni választókerületükben tartandó közösségépítő rendezvényekre lehessen fordítani. Eredmény: elvetve!

• Dr. Péterfi Gábor: Egymillió forint elkülönítése a Gödöllő-kártya informatikai fejlesztésének elindítására. Eredmény: elvetve!

• Török Sándor: Az útépítési soron tervezett 220 millió forintos összeg felhasználásánál felsorolt feladatok közé be kell illeszteni a Pipacs utca fejlesztésének megkezdését. Ennek következtében a keretösszeget 230 millió forintra szükséges növelni, az 55 millió forintban előirányzott fejlesztési tartalék 45 millió forintra történő egyidejű csökkentésével. Eredmény: elvetve!

• Dr. Péterfi Gábor: A gyalogátkelőhelyek építése, felújítása soron tervezett 25 millió forint összegéből 5 millió forint kerüljön elkülönítésre a Széchenyi utca és a Semmelweis utca kereszteződésénél létesítendő gyalogátkelőhely megvalósítására. Eredmény: elvetve!

• Klement Péter: Az útépítési soron tervezett 220 millió forintos keretösszeget 225 millió forintra szükséges növelni a Tábornok utcai forgalomlassító eszköz (fekvőrendőr) kiépítése érdekében. A beruházás fedezetét az 55 millió forintban előirányzott fejlesztési tartalék 50 millió forintra történő csökkentése jelenti.  Eredmény: elvetve!
(A tényszerűség kedvéért meg kell jegyezni, hogy Gémesi György az utóbbi három javaslatot támogatta volna, méghozzá, a Mályva utca útépítésénél a kivitelező visszalépése miatt felszabadult 15 millió forint terhére, de a módosítókat megfogalmazók ezt nem fogadták el érvként.)


A képviselőtestületi ülés napján az alábbi, mintegy félórás olvasószünet folyamán tanulmányozott módosító indítványokkal szembesülhettek a döntéshozók:


• Máthé László: Az önkormányzat a tervezetthez képest személyenként plusz 30 ezer forintos bruttó összeggel korrigálja a bölcsődei és óvodai dolgozók bérkérdését. A rendkívüli béremelés (bér+járulékai), mintegy 94 millió forintos többletköltséget jelent, aminek forrása a polgármesteri hivatal mintegy 1,1 milliárd forintos működési költsége. Eredmény: elvetve!

• Kocsi Tamás: Annak érdekében, hogy ne legyen különbség a gödöllői önkormányzat által fenntartott intézmények és munkavállalók között, a Tormay Károly Egészségügyi Központ dolgozói is kaphassanak havi 8 ezer forintos cafeteriát (SZÉP-kártya). Ez az összeg éves szinten 10.368.000 forint, aminek fedezete az általános tartalékból teremthető elő. Eredmény: elvetve!

• Török Sándor: Kezdődjön meg a kommunális adó kivezetése. Első lépésként feleződjön az összeg, így a bevétel éves szinten 102,5 millió forintra mérséklődjön. Fedezet: fejlesztési tartalék 22,5 millió forint, általános tartalék 55 millió forint, szakértői díj 25 millió forint. Eredmény: név szerinti szavazással elvetve! (7 igen – Fidesz-KDNP-s képviselők, 7 nem – lokálpatrióta klubos képviselők, 1 tartózkodás – Bajkó Norbert)

• Kolozs Csaba: A február 12-én bejelentett infrastrukturális fejlesztés (elkerülő út) hatására a polgármesteri hivatal épületének átépítésére, bővítésére tervezett 700 millió forintos összeg 0 forintra módosul, és a 700 millió forintos tétel a fejlesztési tartalékba kerül. Eredmény: elvetve!

A hosszas vita folyamán többször is elhangzott, hogy a módosító indítványok el nem fogadása nem feltétlenül az egyet nem értésre vezethető vissza, hanem főként arra, hogy előzetes egyeztetés és tájékozódás, illetve kellő előkészítés nélkül, az utolsó órákban váltak megismerhetővé. Gémesi György hangoztatta, hogy számos lehetőség lett volna az egyeztetésre, amivel nem éltek a módosító indítványokat megfogalmazók. A polgármester furcsállotta ezt a módszert, jogszerűségét azonban nem vitatta. A város első embere mondott még olyat is, hogy barátságtalan és komolytalan helyzetet idéztek elő a Fidesz-KDNP színeiben megválasztott képviselők, mi több, az is elhangzott, hogy politikai provokációról van szó.
Kiderült, hogy Gémesi György évtizedekig csatornaszagban dolgozott a lebontott városházán, és – a kommunális adó kapcsán – Pásztor Béla veresegyházi kollégája szavait is felidézte, mondván: aki ki akar venni a közösből, az tegyen is bele. A gödöllői főpolgár arról sem feledkezett meg, hogy „megsimogassa” az övéit, akik „jó kérdéseket tettek fel”.

Kolozs Csaba lényegretörőbben fogalmazott, amikor kijelentette: legyünk alázatosak, és – utalva a városháza építésére – ne magunkkal foglalkozzunk, hanem a várossal, az itt élő emberek valós igényeivel. Veresegyház „örökös” polgármesterének szavaira visszatérve, kifejtette: a kommunális adóbevétel ottani felhasználása sokkal igazságosabban, egyenletesebben elosztva szolgálja a lakosság elvárásait.
Török Sándor ezt azzal toldotta meg: lehet, hogy fontos a közszolgáltatások színvonalának megtartása, de ez a költségvetés nem a gyarapodás irányába mutat.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online