Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mennyire fontos a tápanyagok utánpótlása?

2020-02-08 11:09:54

Ha kertészkedéssel szeretnénk foglalkozni, nem árt tisztában lenni azzal, hogy mennyire fontos a növények számára az, hogy életük során milyen mennyiségű tápanyaghoz juthatnak hozzá. A profi kertészek, növénytermesztők éppen ezért azt pontosan tudják is, hogy a talaj őszi, illetve tavaszi tápanyag-utánpótlása mennyire lényeges és elengedhetetlen.

Növényeinknek a fejlődéshez szükséges energiát a vízből, a fényből, a levegőből és a talajban található szerves-anyagokból kell kinyerniük. Fejlődésük során a talaj tápanyagforrásait kimerítik, így azok pótlását szerves és szervetlen trágyákkal folyamatosan biztosítanunk kell, ezzel fokozhatjuk a termőképességet, a termésbiztonságot, a gyümölcs minőségét, és javíthatjuk a talaj szerkezetét.

A növények számára a legszükségesebb tápanyagok a nitrogén, a foszfor és a kálium. A legfontosabb tápanyagforrás a talaj szerves anyag tartalma, amiben optimális esetben megtalálható a növény számára szükséges összes tápanyag.

Az elsősorban ősszel történő szervestrágyázással a talaj humusz tartalmát és a hasznos élő szervezetek részarányát tudjuk növelni. A növények egészséges növekedése és fejlődése szempontjából a humusz rendkívül lényeges, segítségével jobb termésminőséget, megbízhatóan több termést érhetünk el és növényeink hosszabb ideig növekednek. A pezsgő talajélet, a földigiliszták nagy számú jelenléte fontos jelzés a talaj termékenysége szempontjából. A földigiliszták ugyanis javítják a talaj minőségét és fizikai adottságait (vízgazdálkodás, szellőzés, talajszerkezet).

A szervestrágya lehet komposzt, ami növényi és állati hulladék szerves vegyületté bomlásából jön létre, valamint zöldtrágya, ami az erre a célra termesztett növények zöld, lédús állapotban történő talajba dolgozása, illetőleg istállótrágya és hígtrágya. Istállótrágyaként az érett marhatrágya használata a leginkább elterjedt és javasolt, hígtrágyát pedig elsősorban nagyüzemi körülmények között hasznosítanak.


A szervetlen- vagy műtrágyák használatával nőnek a termésátlagok, orvosolhatjuk a hiánybetegségeket. Mennyiségüket a növények igényeihez tudjuk igazítani, akár a vegetációs időszakon belüli többszöri kijuttatással, a fenológiai (fejlődési szakasz megfigyelésének tudományos területe) fázisuknak megfelelően. Viszont érdemes tudni, hogy túlzott és szakszerűtlen adagolásukkal károsító hatást érhetünk el. Molnár Árpád mezőgazdász (fotó forrása: mezogazdakiado.hu)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online