Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mondd, gödöllői polgár: Te kit választanál?

2019-09-27 08:33:55

HA NEM VESZÜNK RÉSZT A KÖZÜGYEKBEN, AKKOR ARRA LESZÜNK KÁRHOZTATVA, HOGY NÁLUNKNÁL ROSSZABB EMBEREK URALKODNAK FELETTÜNK. (PLATON)

Budai szomszéd átszól: nálad már voltak? - Kik? - Hát, a voksgyűjtő polgi-jelöltek. - Éppen meccsnézés közben zavartak, mondtam, és már szól is a csengő…

Szőkés-barna, dús hajfonatú hölgy erőfenntartó emberekkel

…szőkés-barna, dús hajfonatú hölgy, mogyorószínű szemekkel, piros mintás ruhában.
- Zavarom? – kérdezi.
- Hááát…,  de már mondja is: gyökerei a városhoz kötik, két gyermeket nevelt fel és nem nézheti, hogy Gödöllő tíz éve csak stagnál, ami megújul csak a központ, holott Besnyőt, Klapkát, Alvéget, Blahát, az Öreghegyet is a város szerves részének kell tekinteni. Ehhez kell segítő kezet nyújtani, ezt teszi ő és civil szervezete, A Hely az Érték Városvédő Egyesület.

Nem tűrhetjük - hadarja -, hogy miközben a városháza helyén domb épült csúszdával, a bőrgyógyászat átmenetileg az alagsorban kapott helyet. A vezetés Hattyús-tóról álmodik, a Blahán pedig egyes utakon nincs aszfalt.

- Kire, kikre számítanak?
- Útelágazáshoz értünk, nem kell félni - mondja indulatosan -, szembe kell nézni az évtizede uralkodó gödöllői kiskirályokkal, „lakájpatriótákkal”. A közlekedési káoszt meg kell szüntetni. Lendületes várost szeretnénk, de ehhez az kell, hogy beszélő, normális viszonyt alakítsunk ki a hatalmon lévő kormánnyal, mert az örökös szembeállás sehova sem vezet.

- Megvan-e már a csapat, kikből áll?
Egy hölgykoszorút tartalmazó fotót nyújt át, a városvédő egyesület képviselőit. Értelmiségiek, a helyi üzleti élet személyiségei. Optimistán tekintenek a lencsébe. Férfi is van közöttük.
- Ők az én erőfenntartó embereim - mondja.

- Voksokat gyűjteni, hallgatni az emberek panaszait, eközben helytállni munkahelyén, az ügyvédi irodán, gondolom nem könnyű feladat?
- No, meg háztartást vezetni a 12 éves ikerlányomnak és -fiamnak naponta főzni, sütni, mert csak a magyaros ételeket szeretik. Hát, bizony próbára tesz. De azért esténként jut idő belelapozni egy-egy verses kötetbe, hiszen iskolás koromban rengeteget szavaltam.
- Kitől?
- Áprilyt nagyon szeretem, s mivel ősz van, már mondom is: „Most már barna, dér ütötte rónán mulandóságról mond mesét a csend”. Gyönyörű, ajánlom másoknak is.

- Ön szerint hány százalékot kap a Hely az Érték Városvédő Egyesület október 13-án?
- Amennyiben a hitelesség számit a gödöllői polgárok számára, akkor van esélyem - köszön el dr. Henkei Viktória.

Régi motoros, bőr mellény alatt kockás ingben
A szobába térve Áprily kötetet emelnék le a könyvespolcról, amikor megszólal a csengő. Markáns, borostás férfiarc tekint rám a kapuban, a bőr mellény alatt kockás ing, Régi motoros a gödöllői testületben, háromszor is megkísérelte elnyerni a város első emberének járó tisztséget. 2006-ban közel volt már a célhoz, amikor elhangzott Gyurcsány hírhedt őszödi beszéde, betette neki is az ajtót.

Kovács Barnabást az Ellenzéki Összefogás (DK, MSZP, Párbeszéd, Jobbik, Szolidaritás Mozgalom) indítja azzal az eltökéltséggel, hogy a geofizikus mérnök-közgazdász sokévi önkormányzati képviselői tapasztalattal a háta mögött sikerre viszi programjukat.

- Égető probléma az egészségügy helyzete városunkban – mondja -, az orvosi rendelők leromlott állaga, az eszközök állapota és az orvosok életkora. Súlyos tévedés azt mondani, hogy ez nem önkormányzati feladat, miközben az.

Szoros kapcsolatot szeretnének kialakítani és a város javára fordítani az egyetemen dolgozó és tanító szürkeállomány tudását, kreativitását. Pályázati forrásokat bevonva megépítenék a város termálfürdőjét.
- Az vicc - emeli fel a hangját -, hogy a környéken szinte minden településen kihasználják a termálforrást, csak mi nem.

Nekik is van elképzelésük a parkolási anomáliák megszüntetésére: az első órától ingyenessé tennék a város lakói számára a parkolást.

- Mire alapozza bizakodását?
- Hadd oszlassak el egy mítoszt. Ahhoz, hogy valaki tisztességes, jó polgármester legyen, nem kellenek különleges képességek. Legyen tisztességes, legyen emberséges, legyen hitele a választók előtt és a nap 24 órájában a várossal foglalkozzon, semmi mással. Nyilván érti, értik, mire gondolok.

- Köszi a tájékoztatást, de éppen egy focimeccset nézek...
- Én inkább művelni szeretem, hetente kétszer focizunk és utána meghívom a csapattársakat édesanyám töltött káposztájának az elfogyasztására, ha győzünk, ha kikapunk.

- Milyen eredményt tippel októberre?
- Megjósolhatatlan, hármas osztatú a verseny, mi a surranó pályán vagyunk.

Nem járható út, hogy a polgármester megsértődjön a miniszterelnökre
Időm sincs hátramenni a kertbe, összegereblyézni a lehullott faleveleket, udvarias hang szólít meg a kerítésen át:
- Szóba állhatunk pár percre?
Magas, jó kiállású, kék öltönyös férfi, akár egy multi cég vezető beosztású alkalmazottja is lehetne. Nem tévedek nagyot. Kolozs Csaba négygyermekes családapa 2000-ben hagyta ott a multinacionális vállalatot és társaival együtt létrehoztak egy infokommunikációs méréstechnikai megoldásokkal foglalkozó kisvállalkozást, hogy megmutassák a piaci szektor szereplőinek, lehet ezt másként, ügyfél-barátként is csinálni.

- Mi volt az a szikra, ami fellobbantotta Önben a közjó szolgálatát?
- Mindig is érzékeny voltam a köz szolgálata iránt. Barátaimmal Gödöllő problémáiról folytatott beszélgetéseinken elsőként azt tűztük ki célul, hogy a fiataloknak teremtsünk megfelelő lehetőséget a kikapcsolódásra, olyan helyet, ahol együtt, kulturáltan szórakozhatnak, kialakulhasson értékrendjük, megtanulják, hogy jobb adni, mint kapni. Egyre gyakrabban fogalmazódott meg bennünk, hogy szeretett városunk többet érdemel, fejlesztési pályára kell állítani.
Ezért is kértük és reméltük előbb a KDNP, majd a Fidesz támogatását, mert látni kell azt a tényt, hogy mennyire fontos a kapcsolat, a párbeszéd a mindenkori kormányzattal, a szakpolitikai szereplőkkel. Nem lehet tovább folytatni azt, hogy a város ne használja ki a lehetőségeket, mert a polgármester megsértődött a miniszterelnökre.

- Az elmúlt hetekben az ország számos vezetőjével, miniszterekkel találkozott. Mi lehet a hozadéka ezeknek a tárgyalásoknak Gödöllő számára?
- Óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy a miniszterelnök úr fogadott és a támogatásáról biztosította a programunkat. Palkovics miniszterrel két ízben tárgyaltam az elkerülőút megépítése és a városi forgalomszabályozás teljes újra gondolása érdekében. A gödöllőiek joggal sérelmezik, hogy ügyeik intézésére miért kell a város szélére zarándokolniuk, ennek érdekében egyeztettem Gulyás Gergely miniszterrel. Novák Katalin államtitkár asszonytól azt kértem, hogy Gödöllőt is kapcsolják be az országos bölcsődefejlesztési programba és segítsen visszavenni a lellei tábort.

- Mi lesz az első intézkedése, ha a Szövetség Gödöllőért megnyeri a választást?
- Az első intézkedésünk a kommunális adó eltörlése lesz. Annak a 15.000, illetve 25.000 forintnak a gödöllőiek házi kasszájában a helye. Rögtön utána bevezetjük a Gödöllő-kártyát, ami kedvezményeket biztosít és helyzetbe hozza a helyi vállalkozókat.

- A közéletben szerepet vállalni mindennapos harcot jelent. Nem fél attól, hogy családja tagjai „politikai árvák” lesznek?
- Feleségemmel, Ritával megbeszéltük a dolgot, mindenben támogat. Hiszem, hogy csak úgy élhet teljes életet az ember, ha azt a sok jót, amit eddig kapott, valamilyen módon visszaadja és szolgálja városát.
- Hát, akkor, mint egykori cserkészvezetőnek, csak azt mondhatom: légy résen, jó munkát!

Frau Bürgermeisterin von Gödöllő mindig éhes
A tévében a meccs a félidei szünethez érkezett, így volt időm kikeresni az Áprily-strófa folytatását: „Most már szobádba halkan elvonulhatsz s hallgathatod az álmodó Chopint”. De nincs idő álmodni, mert berreg a csengő.

- Jó napot!
- Jó napot!
- Gondolom, megismer?
- Hogyne, polgármester úr, hiszen minden felújított buszmegálló üveg kalitkáján ott az ember nagyságú fotója.

- Nos, folytatni szeretnénk mi, lokálpatrióták, amit 30 éve elkezdtünk: Gödöllő a közlekedhető város, a szerethető, biztonságos város, a kulturális élet egyik fellegvára. Ehhez kérünk bizalmat.

- Úgy tudom, sokat utazik, lobbizik.
- Bilbaóban is azért voltam a tavasszal, hogy befektetőket szerezzek a Baszk-földön, de ha már ott voltam, beléptettem az Új Kezdetet az Európai Demokrata Pártba. Aztán itt van a több mint tucatnyi testvérváros. Bár, nem tudom lejárni őket Finnországtól Kínáig, de tartjuk a gyümölcsöző kapcsolatokat és mind elismerik Gödöllő megújulását, szépülését.

- Miért harcol a hatalommal, nem lenne jobb a békesség?
- Nézze, az én gerincem nem hajlik, legfeljebb törik. És nekem nem a pártok a főnökeim, hanem a város lakói. Én nem gazdagodtam meg a politikából...

- Most már nem egyedül van a ringben…
- Hát, a KDNP-sek, akikkel eddig együtt dolgoztunk, úgy döntöttek, inkább a Fideszt választják. Az egyházközségünkből került ki az egyik kihívom is, függetlenként indul, de a Fidesz támogatja. Többen árulónak tartják, de én nem fogok ilyet mondani, még akkor sem, ha úgy érzem, ez történt.

- Miért voksoljak Önre, Gémesi György?
- Évek óta azzal vádolnak, hogy miattam nincs strand, uszoda a 33 ezer lakosú városban. Egyébként jómagam is Hatvanba járok úszni, biciklivel teszem meg az utat. Nos, a napokban megegyeztünk Veresegyház polgármesterével, hogy Gödöllő beszáll és anyagilag támogatja az ott épülő wellness-központot. Cserébe kedvezményes áron úszhatnak a gödöllőiek. Hát, ezért.

- Mennyi esélyt ad magának?
- Ha nem kapom meg a mostani politikai kavalkádban a többséget, akkor tudomásul veszem. Bocsánat, de most mennem kell.
- Hova siet?
- Tudja, Frau Bürgermeisterin von Gödöllő mindig éhes, és már rég nem evett. Viszek neki valami ínyenc whiskas-eledelt.

Most, hogy elfogytak a polgármester-jelöltek, megbeszélhetjük Budai szomszéddal a meccset. Meg azt is, hogy kire szavaznánk. És Önök, kedves gödöllői polgárok?
Csáky Zoltán (fotók: Szabó Balázs, Gödöllői Hírek archív)

Adalék:
Szeptember 28-án L. Péterfi Csaba, a gödöllői polgármesteri hivatal polgármesteri kabinetirodájának vezetője az alábbi helyreigazítás közzétételére kérte szerkesztőségünket:
A Gémesi Györggyel készült interjúnak semmilyen valóságalapja nincsen, az csak Csáky Zoltán „elképzelése”.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online