Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A cukorbetegség és a fogak kapcsolata

2019-08-16 11:22:24

Európai szinten is elég rossz statisztikával rendelkezik hazánk a cukorbetegség tüneteivel élők számában. A lakosság 10 százaléka él vele, ami csaknem1 millió embert jelent. Sajnos, ők szájhigiénia területén is hátrányban vannak.

A fogágy-betegségek kockázata nagy
A diabétesszel küzdő embereknek a nyáltermelése jelentősen kevesebb, mint egy egészséges átlagemberé. Ez azért hátrányos a fogakra nézve, mert a megfelelő nyálmennyiség a baktériumok egy jelentős részét kimossa a szájból, így pedig segít megelőzni a fogszuvasodást és a fogágy-betegségeket. Nem mellesleg a kellemetlen szájszagért is ez felelős.

Egy másik oka a nagyobb kockázatnak a magas vércukorszint, aminek köszönhetően a baktériumok száma megnövekedik a szervezetben. Ez vezethet ínygyulladáshoz, sőt akár a fogak elvesztéséhez is.

Hogy teljes legyen a kör, a szájban található kórokozók a véráramba jutással negatívan befolyásolhatják az inzulinérzékenységet, ami pedig a vércukorszint ingadozásához vezethet.

Ahogy látható, aki diabéteszben szenved, annak jóval gyakrabban kellene fogorvosi vizsgálatokra járni, ami sajnos a legtöbb esetben nem következik be. Ez azért lenne fontos, mert számos fogágy-betegség nem okoz tünetet, de szakorvos bevonásával könnyen megállapítást nyerhet, hogy van-e valami probléma.

Igen gyakori, hogy a cukorbeteg páciens késve keresi fel a fogorvosi rendelőt, így pedig tovább súlyosbítja a fennálló problémát. Sőt az sem ritka, hogy számos kezelési módot pont a betegsége tesz lehetetlenné, így igazi ördögi kört kapunk.


A cukorbetegeknek mindenképp a délelőtti órákban érdemes időpontot kérni, mivel a reggeli étkezésnek hála egy aránylag stabil vércukorszinttel érkeznek. Ez azt jelenti, hogy ezáltal elvégezhető a kezelések jelentős hányada.

Egy másik fontos dolog, amire minden cukorbetegnek figyelnie kell, hogy tudják a HbA1C értéküket. Ez a szám mutat meg minden fontos értéket, azaz, hogy milyen volt az utolsó két-három hónapban tapasztalt vércukorérték. Ha ez a szám 7% felett van, akkor sajnos el kell halasztani a tervezett kezelést, mert a magas vércukorszint következménye, hogy a sebek lassabban gyógyulnak, így pedig könnyebben kialakulnak szövődmények.

Fontos az alaposság
Diabétesz esetén még jobban kell figyelni a szájhigiéniára, mint alapesetben. Ez azért fontos, mert esetükben fogékonyabbak a fertőzésekre. Arról nem is beszélve, hogy praktikus, ha a napi 2 fogmosás mellé beiktatásra kerül egy kis fogselymezés és szájvíz használata, hogy maximálisan antibakteriális legyen a fogak környezete.

Ha betartjuk a fenti ajánlásokat, akkor cukorbetegség esetén sem kell félni a fogak romlásától, de ez maximális figyelmet igényel.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online