Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Vegyél vissza, kolléga!

2019-07-23 11:14:38

A klímaválság mérséklésének érdekében az önkormányzatok mindennapi működésük és munkatársaik energiatudatossá tételével is hatékonyan fel tudnak lépni – hívja fel a figyelmet sajtóközleményében a GreenDependent Intézet.

A gödöllői székhelyű GreenDependent Intézet 2011-es megalakulása óta kiemelt figyelmet szentel az energiahatékonyság és klímaváltozás gyakorlati vonatkozásainak. A Fenntartható Fenntartó – Compete4SECAP projekt keretében az Intézet munkatársai négy hazai település – Budaörs, Kaposvár, Pestszentlőrinc-Pestszentimre és Újpest – önkormányzataival működnek együtt a közszféra energia-hatékonnyá és klímatudatossá tételéért. A projekt keretében az önkormányzatoknál klíma-akciótervet készítenek, energiairányítási rendszert vezetnek be, 3-3 épületükben pedig energia-megtakarítási versenyt tartanak 2019 folyamán.

A versenyben résztvevő épületek energiaközösségei (azaz munkahelyi akció csoportjai) számára tartott félidei találkozó jó alkalmat jelentett a verseny eddigi eredményeinek kiértékelésére.
Az eredmények biztatóak: az eddigi tendenciák alapján 2018-hoz képest az épületek átlagosan 12%-os megtakarítást is elérhetnek az év végéig, amivel összességében akár egy kisebb település éves szén-dioxid-kibocsátását is elkerülhetik!

- Pusztán az odafigyeléssel, viselkedésünk megváltoztatásával is óriási eredményeket érhetünk el. A GreenDependent egy korábbi, közintézmények számára tartott energiatakarékossági versenyében a dolgozók pusztán a napi rutin átgondolásával és megváltoztatásával is átlagosan 8%-os energia-megtakarítást értek el – nyilatkozta Vadovics Kristóf, az Intézet operatív igazgatója.

A verseny során a résztvevő épületekben folyó kampányt az ott dolgozókból felállt munkahelyi energiaközösségek koordinálják, részben a GreenDependent által biztosított módszertan és segédeszközökre, részben viszont saját ötleteikre támaszkodva. A versenyt az előző évhez képest százalékosan legtöbb energiát megtakarító épület nyeri meg, de külön díjazzák majd a legjobb, legötletesebb kampányt is.

Az energiaközösségek munkáját és a kampány hatékonyságát időközi kihívások is támogatják. A tavasszal futó „karbon-böjt” nyertese a Budaörsi Városháza munkahelyi energiaközössége lett. A nyertesek őshonos gyümölcsfa csemetéket nyertek, amelyek révén a GreenDependent a projekt rendezvényeinek szén-dioxid-kibocsátásával járó környezeti hatásokat is ellensúlyozza.

- Az energiahatékonyságot és a fenntartható energiahasználatot kívánjuk elősegíteni azzal is, hogy mind a négy bevont önkormányzatnál energiairányítási rendszert vezetünk be. Nemzetközi tapasztalatok szerint az energiairányítási rendszerek bevezetését követő egy évben az önkormányzatok átlagosan 10%-os energia-megtakarítást tudnak elérni – hangsúlyozta az igazgató.

A projektben résztvevő négy önkormányzat a hazai önkormányzatok között elsőként vezet be tanúsított energiairányítási rendszert. Közülük is Újpestnek sikerült ezt elsőként megtennie: az önkormányzat 2019 júniusának végén tanúsíttatta a GreenDependent részvételével kiépített, ISO 50001 szabvány szerinti energiairányítási rendszerét.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online