Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Azt gondolom, a gödöllői emberek pontosan tudják, ki vagyok

2019-06-25 16:40:13

Nem sokan vannak a településvezetők táborában, akik elmondhatják magukról, hogy megszakítás nélkül 29 éve polgármesterek. Gödöllő első embere köztük van. Olyannyira, hogy Gémesi György idén ősszel nyolcadszor szeretné elnyerni a helybéliek meghatározó részének bizalmát. Miután 1990-ben a képviselőtestület tagjai választottak polgármestert maguk közül, a város „népének” többsége jóvoltából hatodszor újrázhat Gémesi, aki Fedor Gábor kérdéseire válaszolt.

- Polgármester úr! Ön 29 évvel ezelőtt településvezetői rutin hiányában belevágott valamibe, aminek rejtelmeit, szépségeit és nehézségeit az idő előrehaladtával megtapasztalta. Mikorra tehető az a dátum, amikor eldöntötte, hogy a polgármesterség lesz a hivatása és nem megy vissza gyógyítani?
- 1990-ben majd mindenki „új” volt. Az élet különböző területeiről érkezve kaptunk bizalmat településeink vezetésére, valóban önkormányzati tapasztalat nélkül. De ilyen tapasztalata akkor senkinek sem lehetett, hiszen egy teljesen új törvény alapján, új jogszabályi környezetben kezdték meg a működésüket a tanácsrendszer után az önkormányzatok. Így voltam ezzel én is, de Pásztor Béla is, aki tanácselnökből lett kitűnő polgármester, vagy Tarlós István, aki 1990-ben lett polgármestere a harmadik kerületnek. Mára a polgármesterség egy szakmává nőtte ki magát, aminek minimum az alapjait érdemes elsajátítani, mielőtt valaki belekezd. Eredetileg egy ciklust terveztem, de 1994-ben megkaptam a felkérést a folytatásra és úgy döntöttem indulok. A bizalmat ismét megkaptam, ami nagyon nagy megtiszteltetés volt, hiszen ekkor már direkt választottak polgármestert. Ez a többség által azóta is meglévő bizalom és szeretet adott és ad erőt ahhoz, hogy a kihívásoknak megfeleljek és szolgálni tudjam a városomat. Az orvosi hivatás ma is hiányzik, de döntésemet soha nem bántam meg. A polgármesterség is egy szolgálat, az emberekért teszünk, értük dolgozunk.

- Az 1990-es indulásnál még az akkori demokratikus ellenzék pártjai támogatását élvezte, majd négy évvel később, a Gödöllői Lokálpatrióta Klub életre hívásával, eltolódott a hangsúly a pártoktól. Gondolta volna, hogy ez a jelölőszervezeti „húzás” az elkövetkező két évtizedre ennyire eredményes lesz?
- Huszonkilenc éve az MDF tagjaként és támogatásával jutottam be a testületbe, majd az akkor MDF-es kétharmad választott polgármesternek. 1992-ben alapítottuk meg a Gödöllői Lokálpatrióta Klubot, és 1994-ben annak jelöltjeként lettem polgármester és a lokálpatrióta képviselők adták a többségét a testületnek. Ezzel már akkor kinyilvánította a gödöllőiek többsége, hogy itt, helyben nem elsősorban a pártok csatározásaira kíváncsiak, hanem a város érdekében végzett közösségépítő, fejlesztő, jövőképet adó munkára. Nekem és a lokálpatrióta csapatnak ez nem „húzás”, hanem felismerése volt annak, hogy a gödöllőieket lakóhelyükön elsősorban a helyi dolgok érdeklik. Az országos politikai hovatartozásuktól függetlenül tudtak támogatni minket, úgy, hogy én nagyon sokáig voltam az MDF vezető politikusa is egyben. Soha nem kevertem össze a pártpolitikát a helyi, településpolitikával, pedig voltam ellenzékben és kormányon is az MDF parlamenti képviselőjeként. Polgármesterként pedig minden kormánnyal együtt tudtam működni a település érdekében. Ha nem így lett volna, akkor nagyon sok fejlesztés nem valósulhatott volna meg. De, például, hogyan tudta volna a Fidesz-kormány 2011-ben a nagyon sikeres EU-elnökséget megvalósítani Gödöllőn, ha nem működtünk volna együtt és nem segítettük volna annak sikeres lebonyolítását? Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne önálló, adott esetben kritikát megfogalmazó véleményem a várost, az önkormányzatokat, az embereket, vagy az értékrendemet érintő kérdésekben.

- Ma már történelmi tény, hogy a lokálpatrióta klubos csapat választási sikere csupán 2002-ben került veszélybe, amikor 12-12 képviselős patthelyzet alakult ki a testületben. Szűk másfél év elteltével azonban ismét az Önöké lett a többség. Mi a legfőbb titka az eredményességnek?
- 2002-ben egészen egyedülálló módon alakított az SZDSZ, az MSZP, a MIÉP és még talán valamilyen civil szerveződés koalíciót, többek között, az Ön részvételével. Ebben az időben két költségvetést fogadtunk el, mindkettőt 100 százalékos támogatással. Ez önmagáért beszél, és jól példázza a város érdekében részemről az együttműködést, akár ellenfelek között is. A „siker” mögött pedig nincs semmilyen titok. Hitelesség, szakmaiság, sok munka, jó stratégia, jó csapat és emberi kapcsolatok. És az egyéni érdekek a közösségi érdekek alá rendelése. De mindennek az alapja a HITELESSÉG. Ha, például, egy helyi pártvezető nyilatkozza, hogy ő pártoktól és pártpolitikától független, ez a választók megtévesztésére alkalmas és egy komoly hitelességi deficitet eredményezhet.

- Annak ellenére, hogy rendszeresen hangoztatja: a napi pártpolitikát nem szabad beengedni a gödöllői önkormányzat működésébe, Ön 2017 tavaszán Új Kezdet néven országos pártot alapított, majd egy évvel később – az LMP-vel közös listáról – bejutott a parlamentbe, de mandátumát átadta párttársának. Ez, valamint a kormányzati intézkedések egyre gyakoribb éles bírálata ellenérzést, csalódást váltott ki számos olyan helyi emberben, szervezetben, aki és amely korábban Ön mellett állt. Elképzelhető, hogy az ebből következő esetleges szavazatvesztés miatt idén ősszel veszélybe kerülhet a polgármesteri széke?
- Harminc évvel ezelőtt lettem a Magyar Demokrata Fórum tagja. Mint azt már említettem, 1990-ben itt, helyben az MDF-fel megnyertük az önkormányzati választást, 1992-ben alakult meg a Gödöllői Lokálpatrióta Klub és 1994-ben ennek a színeiben lettem polgármester. Emellett 1998 és 2006 között MDF-es országgyűlési képviselő is voltam. Soha nem kevertem össze a helyi és az országos politikát és ma is azt tartom, hogy azt szét lehet, szét kell választani. Országgyűlési képviselőként soha nem szóltam bele a települések döntéseibe, nem mondtam, hogy csak akkor kapnak támogatást, ha így vagy úgy szavaznak, soha nem mondtam olyat, hogy kinek kell nyernie egyik vagy másik pályázaton, és nem erőltettem rá egyetlen testületre sem a pártok kommunikációs műhelyeiben legyártott politikai nyilatkozatokat. Minden polgármesterrel kéthavonta találkoztam, elmentem testületi ülésekre, ahol beszámoltam a választókörzetben folytatott munkámról, segítettem a település vezetőinek munkáját. Javaslatot kértem tőlük a parlamenti törvényhozási munkámhoz. Számos esetben sikerült munkájukat és az önkormányzatiságot segítő döntéseket meghozni, meghozatni. Ez természetes volt számomra, örömmel tettem ez volt a dolgom. 2006-ban hagytam ott az MDF-et, amikor számomra teljesen vállalhatatlanná vált, többek között, az akkor magát jobboldalinak definiált Fidesszel való szembemenetele miatt. Nyíltam kiálltam a Fidesz mellett, amit akkor még Orbán Viktor személyesen meg is köszönt nekem. Ez, mint tudjuk a mandátumomba került. Ezt követően segítettem az előkészületeket az önkormányzati választásokra, majd 2006 és 2010 között a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökeként az önkormányzatok szakmai munkáját, összefogását támogattam. Ekkor sem hoztam be a pártpolitikát a gödöllői önkormányzat munkájába.
Azon bizonyos G nap után látható és érzékelhető volt, hogy nem jó irányba mennek a dolgok az országban, valami nincsen rendben. Én hittem azt, hogy a Fidesz megmarad a polgári értékek mellett. Nem így történt. 2015-ben elindítottam a 12 pont mozgalmat, ami arról szólt, hogyan lehetne segíteni az ország előremenetelét. Ezután nagyon sokan kerestek meg régi MDF-es barátaim, hogy egy mérsékelt, magát jobbközépre pozicionáló pártot kellene alapítani, azzal a szándékkal, hogy egyrészt alternatívát állítson a politikai paletta jobboldalára, másrészt, hogy ha megfelelő mértékű támogatást kap, akkor egyfajta kormányzati kontrollt tudjon gyakorolni a korlátlan Fidesz túlsúllyal szemben. Ehhez csatlakoztak polgármesterek is. Így jött létre az Új Kezdet Párt. Sajnos, a tagság egy részét nagyon gyorsan sikerült „kivásárolni”, volt, aki személyesen mondta el nekem 1 milliárd forintos pályázaton fog nyerni, ha ott hagy. Nem ő volt az egyetlen. Választási szövetség segítségével egy parlamenti mandátuma lett a pártnak, amit személyem is betölthetett volna. Mindig is elmondtam, nem kívánok beülni, nekem Gödöllő a legfontosabb. Attól még az UK társelnöke vagyok, de Hohn Krisztina viszi a párt ügyeit. Soha nem hivatkoztam a testületi ülésen arra, hogy mit képvisel az Új Kezdet, ellentétben a Fideszes testületi tagokkal, akik folyamatosan a Fidesznek, mint politikai pártnak a nevében szólnak hozzá, vagy szavaznak. Ők soha nem a várost, hanem mindig a pártjukat képviselték. Ezt nem is cáfolták. Ezért is több mint érdekes, hogy a Fidesz polgármester-jelöltje, aki a helyi KDNP vezető politikusa, a függetlenségét hangsúlyozza. Nem igazán értem miért kellett eltitkolni, hogy a KDNP helyi alelnökét – ez év májusában ugyanis még az volt – jelöli a Fidesz polgármesternek Gödöllőn.


- Sorra jelentik be jelöltjeiket az Önök riválisai, kihívói. Ebből arra lehet számítani, hogy „éles”, de adj’ isten, durva, mocskolódó kampány várható Gödöllőn. Hogyan ítéli meg a helyzetét? Kit tart a legnagyobb ellenfelének?  Érzi-e, hogy egyesek hátba támadták?

- Ebben nincs semmi új, eddig sem volt ez másképpen, ez a demokrácia alapja. Jelenleg még nem egypártrendszer van és a polgármestert sem a pártközpont nevezi ki, hanem a település lakói választják. Mocskolódó, lejárató kampányban pedig volt részem bőven. Jelenleg is folyamatos lejáratásom folyik Vécsey László Fidesz-vezető vezénylésével, a központi Fidesz által biztosított, ismert sajtó háttérrel, eszközökkel. Nyilván ezt nem lehet megszokni, és sokszor kivédeni sem. Sok hazugságot a képviselő úr is terjesztett. Ilyen volt például, hogy 1500 migránst tervezek befogadni Gödöllőre. Tette mindezt azért, mert nem voltam hajlandó elfogadni egy Fideszes pártpropaganda anyagot, és saját rendeletet alkottunk ebben a kérdésben. Azóta sem érkezett egy bevándorló sem ide, de azért még mindig próbálják napirenden tartani a témát és folyamatosan felmelegíteni, mint a húslevest. Gondolom, ősszel, a választásokhoz közeledvén majd újabb migráns áradat veszi célnak Gödöllőt. Anno akkora pánikot sikerült ezzel generálniuk, hogy az egyetemnek cikket kellett megjelentetnie, a városban nem bevándorlók, hanem egyetemisták élnek. De nem ez volt az egyetlen hazug, lejárató kampány ellenem. Ha nem tévedek nem egyszer kellett korrigálást kérnünk – például – ennek az újságnak a hasábjain is, mert a leírtak nem mindig fedték a valóságot. Én megtettem, hogy egy tévedésemért nyilvánosan bocsánatot kértem Vécsey Lászlótól. Ha tévedek, akkor azt beismerem. Már nem várom, hogy hasonló lépésre szánja el magát a képviselő úr, de ha megteszi örömmel fog eltölteni. Arra viszont készülök, hogy a 2010-es kampánynál mocskolódóbb lesz az idei. Erre utalnak azok a jelek, amelyekkel még a választások előtt operáltak.
Én nem az ellenfelekkel foglalkozom, pláne nem azok esélyességének latolgatásával. Van még rengeteg dolog a következő négy hónapban, be kell fejezni az elkezdett munkákat. Amint látja, mindenütt fel van „túrva” a város. 15 kisebb, nagyobb fejlesztés, beruházás folyik, aminek vezénylésével foglalkozni kell. Természetesen, be fog számolni a lokálpatrióta csapat az elmúlt öt évben végzett munkájáról és készül a következő ciklus programja is. Ezzel foglalkozom elsősorban. Ami az ön megfogalmazásában a „hátbatámadást” illeti, én nem annak nevezném. Ez is egy politikai játszma része, ami nem tegnap kezdődött. 2014-ben a helyi KDNP nem támogatta a Fideszt, annak elnökével és csapatával jó kapcsolatban voltam. Igaz akkor már a KDNP logója nem jelent meg a Lokálpatrióták mellett. A helyi KDNP akkori elnökével sok éve dolgozom együtt, minden, a várost érintő dologba, a lokálpatrióták dolgaiba belelátott, pontosan, tudja, nem vagyunk korruptak, döntéseinket nem pártpolitikai, hanem szakmai alapon hoztuk. A KDNP tagjai jóval nagyobb arányban kerültek a bizottságokba, mint amilyen erőt a választáson képviselt, mindezt úgy, hogy mint említettem a logójuk már nem szerepelt a mienk mellett. Korrekt kapcsolatot hittem, konkrét jelzés nem érkezett a munkánkkal kapcsolatban. Vállalkozása révén a korábbi elnök és családja több pályázatot is nyert a városban, amit nagyon jó szakmai munkával teljesítettek. Úgy gondolom, korrekt kapcsolatunk volt, mindent meg tudtunk beszélni. Én jeleztem felé az új pártot is, nem volt ellenvéleménye. Ezért sem értettem azt, hogy eltávolodott tőlünk, tőlem elhatárolódott és „átállt” a Vécsey László vezette Fidesz csapatához. Mikor erre rákérdeztem nála, miért volt ez jó, igazán választ nem tudott adni, mindössze annyit, felsőbb utasításra cselekedett. Egy egyházközséghez tartozunk, ahonnan verbuvált csapat képezi a helyi Fidesz jelöltjeinek nagy részét. Köztük olyan személyek is, akiket gyerekkorom óta ismerek és jó kapcsolatot hittem közöttünk. Szinte valamennyi KDNP-s jelöltet személyesen ismerem, hetente találkozunk a templomban. Semmi gondom nincs velük és nem is lesz. Azt sajnálom, hogy nem kerestek meg és nem beszéltük ki ezt a helyzetet. Van olyan személy, aki a „megnyilvánulása” előtt pár nappal még segítséget kért tőlem, akkor elfelejtett szólni, hogy egyébként elindul képviselőként. Álláspontjukat tiszteletben tartom, tudomásul veszem. Nem veszem „hátbatámadásnak” és árulásnak sem mondanám. Inkább a korábbi KDNP elnök gyengeségének tartom, hogy nem az értékrend, a barátság és az összefogás, hanem a pártpolitika mellett döntött. Az, mondjuk, számomra is érdekes, hogy többen közülük még lokálpatriótaként ülnek bent a bizottságokban, amikor már kinyilvánították nem kívánnak ennek a közösségnek a tagjai lenni. Én ugyanaz az ember vagyok, aki 1990-ben voltam, nem gazdagodtam meg az elmúlt 29 évben, ugyanott élek, nincsenek eltitkolt, átírt ingatlanjaim. Nem én változtam meg és ne kérje senki, hogy az alap-értékrendben, amit a szüleimtől kaptam változzak. Nem fog senki kicsinyes pártérdekeknek alárendelni, nekem nem a pártok a főnökeim, hanem Gödöllő lakosai, a gödöllői emberek. Eddig is így volt ezután is így lesz, ha bizalmat kapok. Döntésük ismeretében sincs se harag, se sértődöttség bennem, azt persze nem mondom, hogy nem vagyok csalódott, de mint mondtam, döntésüket tudomásul veszem. Nekem ez a szolgálat nem politikai kaland vagy játszma, nem üzleti vállalkozás, hanem az életem. És ez mindent felülír.

- Ha ismét újraválasztják, de nem lesz meg a testületben a többsége, milyen eszközökhöz nyúl a város működőképességének biztosítása érdekében? Főleg annak fényében érdekes ez a kérdés, hogy a kormányzattal is szót kellene érteni valahogy…
- Honnan tudja, hogy kisebbségben leszek a testületben? Esetleg már ismeri az eredményt? Mint Ön is írta, 2002-ben történt meg. hogy 50-50 % volt az arány. Akkor Ön is a testület tagja volt, és meg is tettek mindent azért, hogy a város lebénuljon. 1,5 év után sikerült kompromisszumot találni, és nekiállni a munkának, behozni az elvesztegetett időt. 2006-ban, amikor veszítettem az országgyűlési választásokon, már mindenki „temetett”, hogy itt a végem, most aztán leváltanak. Hatalmas MSZP győzelemre készültek. Nem így történt. 2010-ben a Fidesz 2/3 után szintén azt jósolták itt a vége Gémesinek, csomagolhat, mehet amerre lát. Szintén győzni tudtunk. 2014-ben igaz nem indított a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltet, de akkor a képviselőket szerették volna meggyengíteni alólam, mint már említettem részben a helyi KDNP kiszervezésével. Szerencsére, minden körzetet meg tudtunk nyerni. Most ismét azt hallom, leírtak, eljárt felettem az idő, mennem kell, valaki más kell ide. Igaz a KDNP-t mostanra sikerült kiszervezniük a Lokálpatriótáktól, de ettől én azért nem estem kétségbe. Dolgozni kell tovább. Egy családban is történik néha szakítás és válás, majd mindenki éli tovább a maga életét. Hiszek a csapatban.
Ami a kormányzattal való együttműködést illeti, nagyon sok esetben tudtam együttműködni a kormány szerveivel. Sokszor meghallgattak, és ha még csak csekély dologban is, de volt, amikor – például – egy-egy intézkedésnél módosítottak törvényjavaslatokon. De, például, a jelenlegi vasútfejlesztés kapcsán, ami nagyobbrészt EU-s forrásból valósul meg, hosszú előkészítő munkák során vitáztunk a kivitelezőkkel, mire megszületett az eredmény, és reményeim szerint már az ősszel átadják a forgalomnak a felüljárót, decembertől pedig megindul a vasúti közlekedés. Vécsey Lászlóval való együttműködésem sem rajtam múlik. Azt neki is el kell fogadnia, nem fogom a Fidesz pártiroda propaganda anyagát a városra erőltetni. Ezt ő ellenségeskedésnek veszi. Többször ajánlottam fel neki, jelentkezzünk be együtt egy-egy fejlesztés kapcsán. Ezt eddig minden alkalommal elutasította. Kértem, járjon el az elkerülő út kapcsán, ő a feladatot elhárította, és azt tanácsolta, forduljak az Új Kezdet parlamenti képviselőjéhez, amikor pedig ezt tettem, akkor szerinte megtámadtam őt. Soha nem álltam bosszút rajta, ezt ő tette meg, például, közvetlen kollégámmal, akit az ő javaslata után küldtek el 22 év után egy szervezettől. Sőt, én magam voltam az, aki elnézést kértem tőle nyilvánosan. Ha csak egy példát kell, hogy mondjak: Fogarasiné Deák Valéria 2006-ban legyőzött az országgyűlési választásokon. Én nem megsértődtem, hanem a város érdekében elkezdtünk együtt dolgozni. Ekkor újult meg a kastély több szárnya is, például. Ennek volt köszönhető, hogy 2011-ben itt rendezték meg az Európai Uniós elnökség több rendezvényét.
Az én érdekem az, hogy Gödöllő fejlődjön. Fejlődik is. Az elmúlt 5 évben mintegy 18 milliárd forint érkezett a városba, tehát – például – innen is látszik, nem igaz az, hogy nem kapunk pénzt, mert én csúnyán nézek az országgyűlési képviselőre. Egy azonban biztos, nem fogok pártpropagandának megfelelni, nem fogok hazudni a gödöllői lakosságnak nem létező dolgokról és nem fogom eladni a becsületemet. 63 éves vagyok. 63 éve így élek és nem is szeretnék megváltozni. Ha ma a becsületesség és a tisztesség nem elég, akkor pedig mást fognak választani. De én azt gondolom, a gödöllői emberek pontosan tudják, ki vagyok. Én bennük hiszek. Remélem, ők is hisznek bennem.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online