Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Április eleje óta tárgyal az együttműködésről a gödöllői ellenzék

2019-05-28 13:32:56

A május 26-án, Gödöllőn is lezajlott Európai Parlamenti választás helyi eredményeinek ismeretében számos kérdés merül fel. Többek között az is, hogy az őszi önkormányzati voksolás tükrében miként látja pártja helyzetét, esélyeit a Magyar Szocialista Párt (MSZP) gödöllői elnöke, Kovács Barnabás.

- Azt gondolom, nincs mit szépíteni a dolgon, az MSZP-Párbeszéd a várakozás alatt szerepelt a vasárnapi választáson. Ráadásul, Gödöllőn még az országos támogatottságot (6,68%) is „sikerült” 0,68%-kal alulmúlni. Láthatók már az okok?
- Az én várakozásaim nagyjából ezek voltak, az MSZP-nek eggyel több, a DK-nak eggyel kevesebb mandátumot prognosztizáltam. A mostani voksolásom annyi történt, hogy az ellenzéki szavazatok aszerint oszlottak el az ellenzéki pártok között, amilyen kampányt a pártok csináltak. Az MSZP kampánya jellegtelen, észrevehetetlen, kritikán aluli volt. Erről nyilván kell, és fogunk is komolyan beszélni, országos, megyei és helyi szinten is. A DK-nak volt egy húzó listavezetője, ehhez társult egy komoly pénzzel megtámogatott, fegyelmezett, erős kampány, ami odavonzotta a baloldali szavazókat.
Az LMP-t szerintem az elmúlt egy évben végzett politizálásáért büntették a szavazói és átszavaztak a Momentumra. Örülök, hogy a Momentum végleg felkerült a politika színpadára, sokat dolgoztak érte, megérdemelték. A Jobbik nem tudta kiheverni a kettészakadást, jelenlegi vezető politikusait a szavazók még nem ismerték. Szerintem, ami történt a szavazáson, az teljesen érthető és várható volt.

- Ön szerint melyik párthoz vagy pártokhoz igazoltak át az MSZP helyi szavazói, és miért?
- Mint említettem, az MSZP-t gyenge kampánya miatt most büntették a szavazók. Az MSZP és a DK szavazói között – a másodlagos preferencia okán – nagy az átfedés, ennek megfelelően a támogatóink nagy része most a DK-ra szavazott. Ebben a kampányban sokkal jobbak voltak. Gratulálok nekik.


- Egyelőre keveset tudni és hallani az őszi helyhatósági választáson indulókról, de az biztosra vehető, hogy Önök állítnak majd jelölteket. Ezek után, hogyan tudja megtartani az MSZP a vezető szerepét a bal-balliberális oldalon Gödöllőn?

- Az EP-választás és a helyi önkormányzati választás teljesen más jellegű, nincs közöttük direkt összefüggés. Ha megnézzük – például – a 2014-es EP és önkormányzati választás gödöllői eredményeit, látható mennyire így van. Az EP választás pártlistákról szól, az önkormányzati választás körzeti és települési jelöltekről, helyi személyekről. Ennek megfelelően sokkal közelebb vannak az emberekhez a jelöltek. A pártok annyiban számítanak, hogy egy Gödöllő méretű településen független jelöltekként nincs esély, ezért minden jelölt mögött kell lennie egy jelölő szervezetnek. Az induláshoz szükségesek a „logók”, de a szavazók nem logókról, hanem konkrét jelöltekről döntenek.
Az MSZP vezető szerepe? Igen, Gödöllőn egyéni önkormányzati körzeteket a Lokálpatrióta Klubbon kívül eddig egyedül az MSZP tudott nyerni. Április eleje óta folynak a tárgyalások az együttműködésről az ellenzéki oldalon. Mindenki érdekelt az összefogásban, bár a megváltoztatott választási törvény nagyon nehézzé teszi ennek technikai megvalósítását.  Ha az MSZP jelölteket állít őszre, akkor az ugyanolyan lesz, mint eddig: szakmailag erős, jól ismert, emberileg szerethető, a közélet iránt elkötelezett gödöllőiekből álló Csapat. Jogászok, mérnökök, nyugdíjasok, munkavállalók. Nyugodt szívvel, bátran lehet rájuk szavazni.

- Ki az, akikkel összefognának és kikkel nem? Úgy is feltehetném a kérdést: az utóbbi időben erősen Fidesz- és kormánykritikus Gémesi György és lokálpatrióta klubos csapata szóba jöhet, mint „koalíciós” partner?
-  Mint mondtam, április eleje óta folynak a tárgyalások az együttműködésről az ellenzéki oldalon.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online