Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Van-e a vízkőnek az emberi szervezetre gyakorolt hatása?

2019-05-21 10:28:14

A vízkövesedett vízforralónak, a kávéfőzőnek, a fűtőtesteken elhelyezett párologtatóknak már régóta tudjuk az ellenszerét. Hatásos fegyver, ha citromos vagy ecetes vízbe áztatjuk a vízkövesedett eszközt, de ha igazán 21. századi megoldást szeretnénk a problémára alkalmazni, akkor használjunk vízlágyító készüléket, ami a leghatékonyabb módja annak, hogy az otthonunk valamennyi vízzel használható berendezését óvjuk. De mi történik, ha mégis vízkő kerül a szervezetünkbe? A gödöllőieknek az átlagnál aktuálisabb a kérdés, hiszen a településen nap mint nap szembesülnek a kemény vízzel.

Mi a vízkő?
A vízben oldott állapotban találhatóak kalcium és magnézium ionok, melyek a vízkeménységért felelősek. A vízkő pedig nem más, mint az oldott állapotban lévő kalcium- és magnézium-karbonátok keveréke, amelyhez más vegyületek is kapcsolódhatnak. Például a kapcsolódó vasvegyületek miatt lesz vöröses-barnás színe a vízkőnek.

Ezt gyakrabban figyelhetjük meg a régi acél felépítésű vezetékek kimeneti nyílásánál, a csaptelepeknél. Ha nincs vasvegyület, ami kapcsolódna a kicsapódó vízkőhöz, akkor a színe fehéres-szürkés, amelyet mindenki jól ismer, akinél kemény a vezetékes ivóvíz.


Hogyan keletkezik a vízkő, mint jelenség?

A vízben található szén-dioxid, a hűvös víz, és a viszonylag nagy nyomás tartja oldott állapotban a kalcium- és magnézium-karbonátot. Ha csökken az említett nyomás, vagy bekövetkezik a hőmérséklet emelkedése, akkor csökkenni fog a víz szén-dioxid tartalma, és kiválik a kalcium- és magnézium-karbonát, azaz, megjelenik a vízkő a használati tárgyaink vizes felületén.

Egy csepp érdekesség a témában, hogy a Szalajka-völgyi Fátyol-vízesés kialakulása is hasonlóan zajlik még napjainkban is. A hegy belsejéből kifolyó patakban sok az oldott állapotban lévő szén-dioxid, kalcium- és magnézium-karbonát. A vízesést elérve a szén-dioxid többsége elillan, a visszamaradott kalcium- és magnézium-karbonát kiválik, létrehozva az érdekes, fátyolszerű képződményt a vízesés lépcsőin.

A szervezetre milyen hatást gyakorol a vízkő?
A vízkő, mint vegyület sokat ronthat a víz élvezeti értékén. Gondoljunk bele, a teafőzőből kifolyt teában úszkáló vízkő darabokra, melyek nem nyújtanak kellemes látványt. Ilyenkor az első lépés az, hogy vízkőteleníteni kell a készüléket, ami vagy teljesen sikerül vagy kevésbé. Ekkor viszont felmerül a kérdés, hogy van-e valamilyen egészségre ható természete a vízkőnek? Nem, a vízkő kis mennyiségben nem okoz semmilyen kárt az emberi szervezetben. Mégis fontos a vízlágyító készülék használata, egyrészt, mert ezzel óvjuk a vízzel működő háztartási berendezéseket, másrészt, mert a lágy víz jobb ízt ad mind a kávénak, teának, mind pedig az ételeknek, legyen az leves, sült, vagy csak desszert.

De mi történik, ha nagyobb mennyiség jut be a szervezetünkbe?
Ha túl nagy mennyiségben fogyasztunk kalcium és magnézium vegyületekkel terhelt vizet, akkor hosszú távon túlhajszolja a vese működését. Ennek akkor érezhetjük hatását, ha valamilyen súlyos betegséggel (például: rákkal) küzdünk.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online