Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Fakivágás-ügy: a tulajdonosi felelősség is vezérli a Premontrei Rendet

2019-02-23 11:52:29

Testükkel védik a fiatalok az Egyetem téri fákat című korábbi cikkünkben azt írtuk, hogy az üggyel kapcsolatosan megkerestük a Gödöllői Premontrei Apátság illetékesétől, de az írás közzétételéig nem érkezett válasz. Időközben azonban igen, amit az alábbiakban olvashatnak:

Az egyetemi lakótelep területén megkezdte a területrendezési munkákat a Premontrei Rend. A korábban a Szent István Egyetem kezelésében lévő állami területet a múlt évben kapta vissza tulajdonba a Gödöllői Premontrei Apátság. Még akkor megkezdődött a visszakerült területek átminősítése, ezek ugyanis különböző besorolási övezetekbe tartoztak. Az óvoda melletti játszótértől a vasút felé terjedő terület átadása már megtörtént, jelenleg ott folynak a parkrendezési munkák. A víztorony felé eső rész visszaadása várhatóan a nyáron történik meg.

Ősszel zajlott a gimnázium előtti, a jelenlegi parkoló melletti terület megtisztítása. Decemberben ment végbe a Fácán sorral párhuzamos területrész takarítása, és kb. két hete indult el a házak közötti terület parkrendezése. Az elmúlt nyolc hónapban elkezdődött a terület felmérése és a tervezési munka, mely nemcsak a látható, felszíni részekre irányult (parkok, utak, járdák), hanem a felszín alatti közművekre is. Nyolc hónapja tart a tájépítészeti tervezés (fafelmérés, fakivágási és -megújítási, növénytelepítési- és fenntarthatósági tervezés). Ennek keretében közel 1000 fát vizsgáltak meg egyesével, és a szakértők döntöttek arról, melyiket vágják ki, melyiken végeznek majd koronaalakítást vagy visszavágást a látható sérülések, száradások, fertőzések ismeretében. Bizonyos fák kivágására azért volt szükség, mert már olyan növényállománya volt a területnek, ami 25-30 éve nem volt gondozva. Mint a felmérés során kiderült, sok esetben jelentősen veszélyeztetik a földfelszín alatt futó közműveket. Mivel a terület már a Premontrei Rend tulajdona, a felelősség is hozzá tartozik a növénybalesetekért és az ezek miatt keletkezett vagyoni károkért is.

Készül egy tájépítészeti terv, ami a teljes, öthektáros területre vonatkozik, ez tartalmazza a parkosítási elképzeléseket, valamint a tervek szerint még az idén megkezdődő fatelepítéseket és a játszótér felújítását. A parkosítás és a növényzet pótlása azonban fokozatosan fog megtörténni azokon a területeken, amit már nem fognak érinteni a későbbi felújítások, fejlesztések. Ez tehát egy hosszabb folyamat lesz. A most kivágott fák egy részét még az egykori premontreiek telepítették 80-90 évvel ezelőtt. Ezek olyan őshonos fákkal lesznek pótolva, amelyek legalább ennyi ideig szépítik majd a területet.

A következő lépés a közutak és a járdák rendbetétele és a folyamatos parkrendezés lesz. Tavasszal fog indulni a Fácán sorral párhuzamos, hosszú egyenes út felújítása, ami a terület legrosszabb állapotú útja. Ez új útalapot és burkolatot kap, ahol erre lehetőség van, járda épül és a közvilágítási hálózat korszerűsítésére is sor kerül. Amikor ennek a felújításáról döntés született, fontos szempont volt, hogy a területen lakóházak, közintézmények, óvoda és iskola van. A további úthálózat felújítása, új parkoló, járdák és közvilágítás kialakítása, valamint templomépítés az elkövetkező években fog megvalósulni. Balogh Piusz O. Praem. apát, Gödöllői Premontrei Apátság


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online