Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Koncepció tekintetében jól áll a gödöllői közlekedés

2019-02-05 11:18:23

Tavaly november 22-én előbb a gödöllői képviselőtestület tagjai, majd néhány órával később, a közmeghallgatás keretében a város „népének” érdeklődő tábora is megismerhette a település előzetes közlekedési koncepciójának tartalmi elemeit.
Két hónap elteltével a téma újra napirendre került, miután a várost irányító grémium tagjai január 31-én elfogadták a Gödöllő - Rövid és középtávú közlekedési tervek aktualizálása elnevezéssel illetett dokumentáció társadalmi egyeztetés alapján véglegesített anyagát. Az önkormányzati képviselők ellenvetés nélkül hagyták jóvá az ide kattintva olvasható dokumentumot.

A meggyőző szavazati arány azonban nem azt jelentette, hogy vita nélkül ment át a határozati javaslat. Alapvetően két vélemény ütközött. Az egyiket Gémesi György képviselte, miszerint: egyre elviselhetetlenebb a városon átmenő forgalom, ezért az elkerülő út megépítése – ahogy Pelyhe József alpolgármester fogalmazott – az „elsődleges prioritás”, ami állami feladat. A városvezetés – például: az iskolákban zajló felvilágosító kampányokkal – azon van, hogy minél többen térjenek át a kerékpáros közlekedésre, amivel csökkenthető az autók száma.

Ezzel szemben Simon Gellért (Fidesz-KDNP) a belső utak fejlesztését tartotta fontosnak, ami önkormányzati hatáskör.
A napirend tárgyalása során meghívottként hozzászóló Vécsey László elmondta, jónak tartja a koncepciót, de azt kérte, folyamatosan vizsgálják felül, hogy a város környékén végbement közlekedési változásokra reagálni lehessen. A gödöllői központú választókerület kormánypárti országgyűlési képviselője kihangsúlyozta: az általa megfogalmazott 14 javaslatból 6 olyan volt, amit a szakma megszívlelt a koncepció készítésekor, ám csupán egy épült be a városi idei költségvetésébe. Ezt kevésnek tartotta a honatya, aki azt tanácsolta, hogy a település vezetése több, saját kompetenciába tartozó útfejlesztés megvalósításán fáradozzon, és ne az államra mutogasson.

Gémesi György azzal zárta le a hozzászólásokat, hogy Vécsey László javaslata „ötletbörze” volt, és arra kérte a parlamenti képviselőt, hogy lobbizzon központi forrásokért az állami kezelésű utak fejlesztésére.


Kapcsolódó aktuális cikk:
Átszelik Gödöllőt a vonatpótló autóbuszok


Stúdióbeszélgetések Gödöllő és környező települések sportolóival

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online