Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllő lemaradt? Gémesi csesztetése lenne a cél?

2019-01-31 14:27:35

Dőreség lett volna azt gondolni, hogy vita nélkül „átmegy” a végül név szerinti szavazással elfogadott 2019-es gödöllői költségvetés. Olyannyira nem alakult ki konszenzus a lokálpatrióta klubos képviselők és a Fidesz-KDNP-s városatyák között, hogy már Molnár Árpád (Fidesz-KDNP) név szerinti szavazásra irányuló indítványát is kommentelte Gémesi György táborának egyik oszlopos tagja, Halász Levente, mondván: legalább kiderül, ki az aki, meg akarja gátolni a város biztonságos működését.

Gémesi György lényegében azzal indította útjára az előterjesztést, hogy a bővülő állami feladatellátáshoz nincs elegendő központi forrás, így a városnak saját bevételéből kell kipótolnia a megfelelő szintű működést.

A hozzászólások sorát Simon Gellért (Fidesz-KDNP, kép előterében) kezdte meg, aki nemes egyszerűséggel kijelentette, hogy Gödöllő az elmúlt öt évben lemaradt, fokozatosan elvesztette térségi központi szerepét. Ennek fő oka, hogy a döntések a polgármester politikai érdekének vannak alárendelve, ahelyett, hogy a helyi polgárok visszakapnának valamit a várostól. Ékes bizonyítékként a városháza átépítésére szánt 500 millió forintot említette a kormánypárti képviselő. Simon Gellért hozzátette: a közel 230 milliós forrásból helyreállításra váró Testőrlaktanyában nyugodtan ülésezhetne a képviselőtestület, az informatikai fejlesztésre betervezett bő 100 millió forint egy részéből pedig a Tormay Károly Egészségügyi Központ eszközparkjának fejlesztését és a működést kellene támogatni. (Ez a javaslat 2 igen, 10 nem és 3 tartózkodás szavazati aránnyal elvérzett – a szerk.)

Mielőtt az ülést személyes jelenlétével megtisztelő kormánypárti országgyűlési képviselő, Vécsey László (balról a második) szót kapott volna, Pelyhe József alpolgármester úgy reagált, hogy Simon Gellért konkrétumok nélküli véleményt fogalmazott meg, és szerinte magas szintű szolgáltatásokat biztosít a város a polgárainak.


Vécsey László – kapcsolódva Simon Gellért nézetéhez – kihangsúlyozta, nem jogos az állam nyakába varrni az egészségügyi ellátás területén mutatkozó gödöllői hiányosságokat, és üdvözítő lenne, ha a helyi vezetés valós együttműködési szándékot mutatna akár az állammal, akár a környék egészségügyi intézményeivel.
A honatya kitért a kormányhivatal városközponti elhelyezésének kérdésére is, kérve a polgármestert, hogy a korábban aláírt ezzel kapcsolatos megállapodást tartsák be, és biztosítsák az abban nevesített több mint 400 négyzetméteres helyiséget. A közlekedés belső anomáliáival összefüggésben Vécsey László egyértelművé tette, hogy lényegesen több fejlesztést kellett volna nevesíteni a költségvetésben, amiről elmondta: úgy látja, annak készítői nem készültek fel a településen belüli közlekedési feszültségek enyhítésére.

Viszontválaszában Gémesi György feltárta, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal illetékesei nem voltak együttműködök a régi városháza épületének felújításában, esetleges teljes átvételében, majd a megújult főtéri helyiség térítésmentesen felajánlott használatában sem. A polgármester kissé indulatosan megjegyezte: ha nem Gémesi csesztetésére van igény, akkor ajánljanak megoldást a kormányhivatal városközponti elhelyezésére.
Megtudtuk, hogy a jelenlegi városháza épületének átépítése és bővítése azért is fontos, mert megoldódna a házasságkötő terem problematikája. Gödöllő első embere leszögezte: az egészségügyi intézmény gép- és eszközparkjának fejlesztése állami feladat, az önkormányzatot kizárólag az épülettel kapcsolatos állagmegőrző és -javító teendők terhelik, aminek rendszeresen eleget tesz.
A közlekedésre vonatkozó észrevételekre utalva, Gémesi György „csúsztatásoknak” nevezte azokat, majd kiemelte, hogy az elmúlt években „szép tételek” mentek és idén is mennek el erre a célra. S hogy odabökjön egyet Vécsey Lászlónak, úgy fogalmazott: nem azt várja el a város parlamenti képviselőjétől, hogy átírja a költségvetést, hanem azt, hogy segítsen a célok megvalósításában.

Vécsey László erre felpattant a helyéről, miközben jól hallhatóan annyit jegyzett meg, hogy az általa képviselt választókerület tizenhét településéből tizenhatban jó az együttműködése az önkormányzattal…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online