Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Aki ivott, elzavarják, mint egy kivert kutyát…

2018-10-22 14:27:16

Gödöllő neve „úttörő” lett egy ügyben, nevezetesen: a településen működő járásbíróság volt az első az országban, amely – két nappal a törvény hatálybalépését követően, október 17-én – végzést adott ki az életvitelszerűen közterületen tartózkodás szabályainak megsértése miatt egy helyi férfi ellen. Az 55 éves H. Lászlót figyelmeztetésben részesítették, és 20 ezer forintos szabálysértési költség megfizetésére kötelezték. Az eljárásban kirendelt ügyvédként vett részt dr. Varga Zoltán, akit az eset értelmezésére kértünk.

- Ügyvéd úr! Gondolta volna, amikor megkapta a kirendelést, hogy ilyen horderejű, a közvéleményt igencsak megosztó ügy lesz a történetből?
- Biztos voltam benne, hogy ez az eljárás tovább fogja fokozni a társadalom, ezen belül Gödöllő lakosainak a megosztottságát, úgy, hogy a valós problémát biztosan nem oldja meg.

- A rendőrség 30 napos elzárást kért a bíróságtól. Ehhez képest a bíróság a figyelmeztetéssel „csak” a rosszallását fejezte ki. Önök elfogadták a végzést, amivel elismerték a szabálysértés elkövetését. Miért?
- Az eljárás során elsődlegesen az eljárás megszüntetésre tettem indítványt, tekintettel arra, hogy álláspontom szerint a hajléktalanságot nem szabad büntetni, hiszen az sem nem bűncselekmény, sem pedig nem szabálysértés. A hatályos, súlyosan aggályos és jogsértő jogszabályi háttérre figyelemmel, azonban elfogadtuk védencemmel azt, hogy a bíróság nem „büntette” meg, hanem figyelmeztetéssel elmarasztalta. Védencem már az eljárás elején, a rendőrségi intézkedés során elismerte azt, hogy az utcán él, így nekem már értelmetlen lett volna ezzel ellentétes álláspontra helyezkedni.

- A Gödöllői Rendőrkapitányság vezetője a képviselőtestület ülésén úgy fogalmazott, hogy a terhelt személy a Ceglédi Rendőrkapitányságon, őrizete alatt tisztálkodhatott, mi több, azt is megjegyezte: neki ilyen jó dolga még nem volt. Valóban így történt?
- Nem, ez nem történt meg. Órákat töltöttem vele, nem tudott tisztálkodni, egyszer kapott enni és valóban kapott egy pohár teát is. Ez a 12-14 óra szabálysértési őrizet alatt szinte semmi, biztosan nem mondta azt, hogy „ilyen jó dolga még nem volt”.

- A rendőrkapitányi érvelésben az is elhangzott, hogy az együttműködés hiánya miatt kellett ezt az intézkedést megtenni H. László ellen. A terhelt személy viszont azt mondta, hogy azért nem megy be a gödöllői hajléktalanszállóra, mert ott rendszeresek az atrocitások és a lopások. Ehhez képest a polgármester és az intézmény vezetőnője állítja, minden a legnagyobb rendben van, sőt, egy videó-bejelentkezésben kollégiumi minőségű szolgáltatásról beszélnek. Mi állhat közelebb a valósághoz?
- Láttam a polgármester úr által a közösségi médiában közzétett videót, de mint ahogyan neki is elmondtam, nem azzal van a baj, hogy a szálló nem alkalmas emberek fogadására, hanem azzal, hogy sajnos gyakoriak ott a lopások, az atrocitások, a viták, és nem tudják hatékonyan kezelni ezen emberek problémáit. Például, amikor egy ilyen ember szeretne bemenni a szállóra, az első az, hogy alkoholszondát alkalmaznak nála, és ha ivott, akkor elzavarják, mint egy kivert kutyát… Tehát: kint sem lehet, bent sem lehet!

- Teljesítette már, amit vállalt? Befizette a 20 ezer forintos szabálysértési költséget az ORFK Pest megyei szabálysértési bírság központosított számlájára?

- Igen, a szabálysértési költséget átutaltam az ORFK számlájára.

- Ön szerint mi az ügy legnagyobb tanulsága? Úgy is kérdezhetném: elérheti célját, az életvitelszerű közterületi tartózkodás felszámolását a jogszabály, vagy más megoldást kellene találni?
- A mai nappal – dr. Ésik Sándor kollégám kezdeményezésére – több mint ezerhatszáz ügyvéd írta alá azt a petíciót, amiben teljesen egyezően tiltakozásunkat fejezzük ki az ilyen tényállással indított szabálysértési eljárások miatt. Azt érik el vele, hogy ezek az emberek menekülni fognak a rendőrök szeme elől a parkokba, erdőkbe. De ezzel az embertelen és semmiképpen nem puha jogszabályi háttérrel és morális környezettel biztosan nem sikerül megszüntetni ezt a nagyon súlyos problémát, ami a kádári gondolatmenettel van összhangban, amikor is azt gondolták, ha nem látjuk Őket, akkor biztosan nem is léteznek.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online