Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Energia Élő Laborok indultak Gödöllőn is

2018-10-16 17:30:05

Ahogy azt a közelmúltban megjelent IPCC jelentés is alátámasztja, napjainkban a klímaváltozás miatt egyre súlyosabb kihívásokkal kell szembenéznünk. Az Európai Bizottság ezért számos olyan klímavédelmi és energetikai célt tűzött ki, melyek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését és a gazdaság karbon-mentesítését (azaz: a fosszilis energia-felhasználás fokozatos csökkentését) mozdítják elő. A jelenlegi változások azonban túl lassúak és kisléptékűek ahhoz, hogy az energiarendszer belátható időn belül fenntarthatóvá váljon. Egyre nyilvánvalóbb, hogy az energetikai célok elérését jelentősen befolyásolják végső energiafogyasztási szokásaink és a szokásokat befolyásoló tényezők összetett rendszere. A háztartások fontos szerepet játszanak az energiarendszer átalakításában, ezért ideje, hogy megkérdőjelezzük az otthoni energiahasználattal kapcsolatos normákat és szokásokat.

Az EU Horizont 2020 támogatásával megvalósuló ENERGISE-projekt egy olyan innovatív, páneurópai kutatási kezdeményezés, mely az energiafogyasztással kapcsolatos társadalmi és kulturális hatások mélyebb szintű megértését tűzte ki célul. A projekt keretében az ENERGISE konzorcium tagjai – Magyarországon a gödöllői GreenDependent Intézet – Energia Élő Laborokat indítottak 2018 őszén 300 háztartás bevonásával 8 európai országban. Az Élő Laborok keretében olyan lehetőségek kialakítását, vizsgálatát és értékelését tűzték ki célul, amelyek elősegítik az európai háztartások és közösségek energiahasználatának aluról történő minőségi és mennyiségi átalakítását. A több mint ezer fenntartható energiával kapcsolatos kezdeményezés értékelése, valamint az érintettekkel való egyeztetés alapján a kutatócsoport kétféle Energia Élő Labort alakított ki. Ezek az egyéni és közösségi részvétel között különbségeket is hivatottak felderíteni. Magyarországon 41 gödöllői háztartás vesz részt az Élő Laborokban.

Az Élő Laborok során a kutatók szeretnék mélyebben megérteni a mindennapi energiahasználathoz kötődő társadalmi normák, készségek, kompetenciák, anyagi és infrastrukturális tényezők szerepét. A kutatás fókuszában a tisztaság (mosás) és a hőkomfort (fűtés) áll. A háztartások a kutatókkal együtt egy olyan programban vesznek részt, melynek során jobban megérthetik és megkérdőjelezhetik energiahasználatukat, így utána hatékonyabban csökkenthetik energiafogyasztásukat. Ezt segítendő a kutatók energiafogyasztás-mérőket, hőmérőket, valamint adatrögzítésre alkalmas hőmérőket helyeztek el a lakásokban.

A program fontos részét képezi az is, hogy a háztartások a mindennapi kényelemből kimozdító kihívásokat vállalnak először a mosás, majd a fűtés területén. Például vállalják, hogy az egy héten indított mosások számát a felére csökkentik, illetve 3-4 fokkal alacsonyabb beltéri hőmérsékletet tartanak fenn. A megvalósításhoz ún. „kihívás csomagokat” is kapnak gondosan válogatott információkkal és tárgyakkal, melyek célja, hogy segítsék a kihívások megvalósítását és a mindennapi mosási és fűtési szokások megváltoztatását. Segítségükkel a résztvevők egyrészt visszajelzést adhatnak a program során, másrészt könnyebbé válik számukra a beltéri komfortérzettel és a ruhák tisztaságával kapcsolatos szokások megváltoztatása.

Az Energia Élő Laborok december elején zárulnak egy értékeléssel, amelyet egy tavaszi, a hosszabb távú változásokat feltárni igyekvő záró értékelés követ. A kutatók összehasonlító elemzéseket készítenek a nyolc országban megvalósuló Élő Laborokról, a főbb eredmények 2019-ben kerülnek nyilvánosságra. Megvizsgálják majd az egyéni és közösségi megvalósítás közti különbségeket is. Bár, az energia-megtakarítás is fontos, a kutatók azt is szeretnék kideríteni, hogy az Energia Élő Laborok hogyan, milyen módon segítik elő a fűtéssel és mosással kapcsolatos normák, rutinok, mindennapi gyakorlatok megváltoztatását.

Az ENERGISE magyar partnere, a GreenDependent 2019 tavaszán közösségi és szakmai záró eseményt szervez Gödöllőn, ahol az Élő Labor résztvevőinek bevonásával megosztják a Laborokkal kapcsolatos előzetes, elsősorban hazai eredményeket. Továbbá, az energiafogyasztásban érintett további szereplők (például: önkormányzatok, szakmai és civil szervezetek, energiaszolgáltatók, média képviselői) bevonásával megvizsgálják, hogyan hasznosíthatók azok a fenntartható energiarendszer kialakításának előmozdítása érdekében.

Ha többet szeretne megtudni a Magyarországon megvalósuló Élő Laborokról, látogasson el a magyar nyelvű ENERGISE oldalra. GreenDependent Intézet, Gödöllő


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online