Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllői Szekeresnek is szólítják a város újdonsült díszpolgárát

2018-08-20 19:54:11

Augusztus 20-án, a Szent István napja kapcsán városunkban rendezett ünnepség-sorozat felvezető eseményén Szekeres Erzsébetnek átadták a Gödöllő Díszpolgára kitüntetést, az azt igazoló oklevelet és a település címerével ékesített arany pecsétgyűrűt. Ezzel a nemzetközileg is elismert képző- és textilművész, Benedek Elek több mesekönyvének képi illusztrátora lett a település legrangosabb elismerő címének 1996-os újraalapítása óta eltelt időszak huszonkettedik díjazottja. A város újdonsült díszpolgárát Albert Anna és Czelleng Réka népdalénekesek köszöntötték a jeles alkalomra összeállított műsorral.

A budapesti születésű, 80. életévét augusztusban betöltő, tavaly óta Magyar Örökség Díjas Szekeres Erzsébet több évtizedes gödöllői, hazai és európai művészeti pályafutásáért, valamint kimagasló szakmai és példaértékű munkájáért érdemelte ki a díszpolgári címet, amit az Erzsébet királyné Szálloda zsúfolásig megtelt báltermében kapott kézhez. Belépésekor vastaps tört ki a helyszínen, amire annyit jegyzett meg: - Hagyjátok abba, mert mindjárt elbőgöm magam!

Az agrármérnöki diplomával rendelkező, fiatal korában a gödöllői szülőotthonban, majd az egyetemen dolgozó alkotónak ezt megelőzően egyéb, gödöllői kötődésű elismerő címeket is adományoztak, mint a Körösfői-Kriesch Aladár emlékplakett (2002), a Gödöllő Városért díj (2004), illetve a Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművésznő által alapított, az Erzsébet királyné tiszteltére megrendezett vers- és prózamondó versenyek idején átadott Arany Medál díj (2008).

Szekeres Erzsébet mondandója végére hagyta, hogy köszönetet mondjon mindenkinek, aki segítette eddigi munkáját, illetve érdemesnek találta őt erre a kitüntetésre. Ezt megelőzően számára fontos gondolatokat osztott meg a jelenlévőkkel, lenyűgöző összeszedettséggel.
Tisztázta, hogy bár Budapesten született, de a Jóisten őt ide, Gödöllőre tette le. Legnagyobb példaképe az egyszerű földműves édesanyja, aki nem ismert lehetetlent. Első kiállítása 44 évvel ezelőtt volt, amikor az alkotásokat halottaskocsival szállították át az agráregyetem könyvtárából a járási hivatal dísztermébe, pontosan oda, ahol most a díjátadó ünnepséget rendezték meg. Megtanulta, és hirdeti, hogy mennyire fontos a tanítás: ebben a folyamatban az óvónők az alapokat rakják le, a tanítók és a tanárok a falat húzzák fel, míg a munkahely jelenti a tetőt. A város határain kívül sokan „Gödöllői Szekeresnek” hívják, aki kimondta: boldog ember vagyok!


A Gödöllő Díszpolgára kitüntetés 1996-os újraalapítása óta huszonegyen részesültek ebben az elismerésben. Szekeres Erzsébet olyan illusztris társasághoz csatlakozott, mint dr. Habsburg Ottó (1996), dr. Fényi Ottó (1997), Kirchhofer József (1998), dr. Mészáros István (1999), Steiner László (2000), dr. Vámos János (2001), dr. Bodó Szilárd (2002), Winkler Nándor és Heltai Miklós (2003), dr. Fallenbüchl Zoltán (2004), Szendrő Szabolcs (2005), dr. Makra Csaba (2006), Szecsődi Péter (2007), Tóth Krisztina (2008), dr. Fábri Mihály (2009), Pécsi Ildikó (2010), Oszvald Marika (2012), Szűcs Lajos (2013), Ferenczi Anna (2014), Vass Károlyné (2015), valamint Vancsó Imre Gyuláné (2017). Az ezt megelőző, nem önkormányzati időszakból Remsey Jenő György (1977) és Csiba József (1986) díszpolgári címét tartják számon Gödöllőn. A díjat 2011-ben, majd 2016-ban nem adták ki.


Nem a polgármester szónokolt

Az augusztus 20-i gödöllői ünnepi program a kora esti órákban a részleges átépítése után átadásra váró főtéren folytatódott. A szervezők ezúttal is „ragaszkodtak” az elmúlt évek során hagyományossá vált programelemekhez: a záróakkordot jelentő tűzijáték előtt a helyi fúvósok térzenéje, a cserkészek zászlóbehozatala, az új kenyér megáldása, megszegése és szétosztása, valamint a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete, illetve a Gödöllő Táncegyüttes tagjainak „…megfogyva bár, de törve nem…” című, megzenésített magyar versekből összeállított műsora tette teljessé a meleg nyári estet.
Az egyedüli „hagyománytörést” az jelentette, hogy az ünnepi beszédet nem Gémesi György polgármestertől, hanem dr. Stella Leontin kanonoktól, a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika plébánosától hallhatták az egybegyűltek.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online