Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kell-e még több kerékpárút Gödöllőnek?

2018-07-17 17:15:29

Pest megyei önkormányzatok kerékpárforgalmi létesítményeinek fejlesztését támogató pályázati felhívás jelent meg 4 milliárd forint keretösszeggel – olvasható a kormany.hu oldalon. A támogatási kérelmeket szeptember 24-től lehet beadni a kormány Pest megye célzott fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos támogatási programjának idei 5. pályázati felhívására.

A program célja a Pest megyei települési önkormányzatok területén a helyi hivatásforgalmi, közlekedési célú kerékpárutak létesítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása, illetve a települések „kerékpárosbarát” fejlesztéseinek elősegítése, a megye kerékpáros közlekedési infrastruktúrájának bővítése és a meglévő kerékpárút-hálózatokhoz való csatlakozás biztosítása, valamint a már meglévő elemek hálózatba szervezése.

A pályázat keretében minimum 20 és maximum 200 millió forint értékben van lehetőség a Pest megyei települési önkormányzatok területén levő újonnan kijelölt kerékpárutak kiépítésére, vagy már meglévő kerékpárutak korszerűsítésére, felújítására a főutak átkelési (belterületi) szakaszai mentén. A fejlesztéssel érintett kerékpárutak lehetnek a településközpont és lakott területen kívül elérhető településrész között, lakott területen kívül elhelyezkedő munkahelyek és a település belterülete között, illetve a települések belső, helyi közútjai mentén vagy külterületi szakaszon két település között, amennyiben a fejlesztéssel az érintett települések között folyamatosan kerékpározható nyomvonal jön létre.
Mindezek mellett lehetőség nyílik többek között nem önálló nyomvonalon vezetett, hanem meglévő útpályán felfestéssel kijelölt kerékpáros nyom kialakítására, korszerűsítésére; forgalomcsillapító, közlekedésbiztonságot fokozó megoldások megvalósítására, valamint biztonságos kerékpártárolók, és kerékpárparkolók építésére és közmű kiváltására, zöldterület-építési, átalakítási munkák kivitelezésére is.
A támogatás intenzitásának maximális mértéke 75 és 95 százalék közötti, függően a pályázó település adóerő-képességétől.

Ismeretes, hogy Gödöllőn napjainkban is zajlik, mi több, hamarosan befejeződik az észak-dél irányú kerékpárút fejlesztése, aminek megvalósulása bizonyos körökben komoly aggályokat vet fel. Ettől függetlenül, itt az újabb lehetőség. Már „csak” azt kell eldönteni: kell-e még több kerékpárút Gödöllőnek?


Stúdióbeszélgetések Gödöllő és környező települések sportolóival

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online