Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megkezdődött a fészkelés a Gödöllői Arborétum odútelepén

2018-04-13 11:01:36

A Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészetének szakemberei 2017-ben 50 darab, különböző méretű mesterséges odút helyeztek ki az énekesmadarak megtelepedésének megkönnyítésére a Gödöllői Arborétumban. Az odúkat idén tavasszal az erdészek ellenőrizték, kitakarították, és ahol kellett, javították is a kisebb sérüléseket. A kis énekesek már meg is hálálták a gondoskodást, hiszen mára 29 odúban már tojások is lapulnak.


A tavalyi évben a különböző cinegefajok uralták a fészkelőhelyeket: 165 széncinege és 22 kék cinege fiókát gyűrűztek meg az év során. Idénre új fajok is felfedezték a lehetőséget, hiszen négy odúban már csuszkák is fészkelnek. A fák törzsén jellemzően fejjel lefelé közlekedő madarak igen leleményesen, sárral tapasztották be az odúk nyílását, így csökkentve az ajtó méretét, az avatott szem számára azonban így már messziről felismerhető a jelenlétük. Különlegességük továbbá, hogy a csuszkák nem fűvel és egyéb puha anyagokkal, hanem fenyőkéreggel bélelik ki az odú alját.

Az erdészek 2018-ban is folytatják a madarak megfigyelését a Gödöllői Arborétumban, madárgyűrűzéseket szerveznek, és új odúk kihelyezését is tervezik a következő fészkelési szezonra. Forrás: parkerdo.hu


Stúdióbeszélgetések Gödöllő és környező települések sportolóival

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online