Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Invitel-tippek, hogy gyermekünk tudatosan netezzen

2017-12-10 10:51:36

A családi fotóktól kezdve, a feldíszített karácsonyfáig életünk minden fontos pillanatát megosztjuk az ismerőseinkkel. Gyermekeink miért ne tehetnék meg ugyanezt? A Kaspersky online kutatása szerint a 14-16 éves fiatalok közel fele (49%) a közösségi média nélkül ma már szinte elképzelhetetlennek tartja az életét. A téli szünetben pedig még több idő jut az internetezésre, így fontos, hogy időben felkészítsük őket a biztonságos használatra. A Gödöllőn is szolgáltató Invitel NetBarát blogja összegyűjtött néhány tippet, amik segítségével mi is tudatos digitális szülővé válhatunk.

1. Első a biztonság
Ugye nem szeretnénk, ha egy idegen ránk nézve egyből tudná a születési időpontunkat, lakóhelyünket, családi státuszunkat, vallásunkat és az összes rokonunk nevét? Márpedig, ha nem figyelünk az adatvédelemre, könnyen illetéktelen kezekbe juthatnak ezek az információk. Ezért amint gyermekünk regisztrál valamelyik közösségi csatornára, első dolgunk legyen, hogy segítünk beállítani az adatainak láthatóságát: legtöbbször elég, ha ez csak az ismerősei körére korlátozódik.

2. Virtuális leszólítás
Az online világ nem sokban különbözik a valóságtól, éppen ezért, ha az utcán nem állunk szóba ismeretlenekkel, akkor ezt a virtuális szférában se tegyük meg. Bár, a közösségi média egyik célja, hogy új emberekkel is megismerkedjünk, a fiatalok esetében nagyon óvatosan kell eljárni. Tudatosítsuk gyermekeinkben, hogy minden esetben mutassák meg, ki akar kapcsolatba lépni velük és miért; valószínűleg mi jobban meg tudjuk ítélni az illető profilja alapján a szándékot.


3. Mutasd, ki vagy!

Bár mi is izgatottan mesélünk barátainknak a családi nyaralásunkról, tudjuk jól, hogy nem biztonságos a közösségi médián keresztül közzé tenni utazásunk időpontját és célját. A tartózkodási helyünk megosztása – főleg mindenki számára láthatóan - sok esetben egyenértékű azzal, mintha tárva-nyitva hagynánk a lakásunk ajtaját. Magyarázzuk el gyermekeinknek, milyen típusú megosztások kockázatosak; egyébként sem kell az egész világnak tudnia, hogy két országgal, de akár csak két várossal távolabb vagyunk az otthonunktól.

4. Nincs törlés
Szívesen osztottunk meg régen a baráti bulikról fotókat, viszont most szégyenkezünk a főnökünk előtt? Bár sokszor úgy gondoljuk, hogy a „törlés” gomb megoldást jelenthet a korábbi, kellemetlen bejegyzéseinkre, sajnos az online térben minden megmarad. Emiatt kell mindig tudatosan döntenünk arról, milyen tartalmakat akarunk megosztani másokkal – és ezt mindenképp magyarázzuk el a gyermekeinknek is.

5. Segítő kéz
Főleg az első időszakban, néha nem árt ránézni a gyermekünk profiljára, és segíteni, ha problémás esettel találkozunk. Fontos, hogy elmagyarázzuk, miért nem jó dolog közszemlére tenni a telefonszámunkat, vagy panoráma fotót készíteni a családi házunkról és megosztani másokkal. Tiltással viszont nem érünk el semmit, hiszen így könnyen elképzelhető, hogy egy idő után inkább előlünk fogja a tartalmakat elrejteni…

Szeretnél időben felkészülni a digitális szülői létre? A tudatos internethasználatról további hasznos információkat tudhatsz meg a NetBarát oldalon, ahol többek között Fórján Tamás, a Kaspersky műszaki igazgatója is megosztja a témával kapcsolatos tapasztalatait.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online