Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Fülgyertyázás gyerek- és felnőtt korban

2017-02-04 09:31:30

A fülgyertyázás egy olyan természetes módszer, ami – bizonyos előírások betartása mellett – otthon is könnyen elvégezhető, gyermek és felnőtt korban egyaránt. A gyógymódot kedvelő vagy kipróbálni szándékozó gödöllőieknek is szól Mádai Andrea reflexológus természetgyógyász írása.

A fülgyertya égetéskor keletkező meleg és szívóhatás beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait: vér- és energiaáramlást, valamint relaxáló hatást is kifejt. Fül- és hallásproblémák, egyensúlygondok, megfázás, melléküreg gyulladások megelőzésére és kezelésére alkalmas. Képes csökkenti a túlzott mértékű fülzsírtermelést is.
Azonban, fontos tudni, hogy magasvérnyomás, gennyes fülgyulladás, dobhártya problémák, tubus, agyi katasztrófák és daganatok esetén nem alkalmazható. Amennyiben fájdalmat, kelletlenséget tapasztal a kezelt személyt, ne folytassuk a gyertyázást! Illóolajos gyertyáknál pedig az esetleges allergiákat figyelembe véve válasszunk típust. 

Mivel fokozottan tűz és balesetveszélyes, ezért az alábbi szabályokat kell betartanunk, hogy az esetleges baleseteket elkerülhessük. Gyerekeknél csak felnőtt jelenlétében, és 3 éves kor felett végezhető, abban az esetben, ha a gyermek nyugodtan tud körülbelül 15 percet feküdni annak tudatában, hogy a fülébe egy égő gyertyát helyezünk. Ez egyrészt félelmet kelthet, másrészt az arcot egy kissé melegíti is. Izgő-mozgó, nagyon szorongó gyerekeket ne kezeljünk! Tudatosítsuk a gyermekben, hogy nem kell félnie, nem fog ráesni a hamu, nem fog eldőlni a gyertya, nem lesz tűz, egy pici melegséget és áramlást fog érezni a fülében és az arca is kipirosodik. Létezik gyerekek számára készített fülgyertya, ami méretéből és égés időtartamából adódóan figyelembe veszi a kicsik életkori sajátosságait. 

Hogy néz ki a kezelés a gyakorlatban?
Oldalra fektetés után finoman fülbe illesztjük a gyertya géz filteres elkeskenyedő végét, a másikat pedig meggyújtjuk. Célszerű a lehulló hamu ellen kör alakú védőt használni, és előzetesen magunk mellé egy pohár vizet helyezni, ez az eloltásnál jól fog jönni. Vannak, akik a fejet és a nyakat esetleg egy törülközővel lefedik.
A bejelölt vonal alatt a gyertyát már nem szabad elégetni! Ügyeljünk a gyertya biztonságos eloltására! A gyertyát tartsuk elzárt helyen, gyerekektől távol, és hangsúlyozzuk, hogy ők maguk egymáson sem próbálhatják ki! Felnőttek is kérjenek meg valakit, aki a kezelést elvégzi, ne kísérletezzünk tükörrel, mert könnyen megégethetjük magunkat vagy tüzet okozhatunk.
A gyertyázást célszerű heti egyszer végezni és – páros szerv lévén – mindkét fülben. Figyelni kell arra, hogy a gyertyázást követően ne kerüljön víz a fülbe, illetve ne tegyük ki magunkat túl nagy nyomáskülönbségeknek (búvárkodás, merülés).

A viaszból készült gyertya natúr és illatosított verziókban is kapható: levendulás, kamillás, teafaolajos, attól függően, hogy inkább relaxálni szeretnénk, vagy az illóolajok plusz gyógyító hatását használjuk ki. Vannak, úgynevezett, testgyertyák, amik kicsit vastagabbak, akupunktúrás pontokra vagy a köldökbe helyezhetők. A színek szerint változó csakragyertyák pedig az egyes energiaközpontra téve fejtenek ki jótékony hatást. 
A gyertyák jó szolgálatot tehetnek gyerek- és felnőtt korban a fenti szabályok betartása esetén. Súlyos probléma esetén azonban feltétlenül keressünk fel szakorvost, szakembert!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online