Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kihozták a sodrából Gémesit a közmeghallgatáson

2016-11-08 21:22:09

Február 18-a után, idén másodszor, ezúttal november 8-án tartottak közmeghallgatást a települést irányító képviselőtestület tagjai Gödöllőn. Az évente legalább egy alkalommal kötelező nyilvános esemény helyszíne a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ épületének rendezvényterme volt. Az intézmény először fogadta az érdeklődőket közmeghallgatáson, aminek fő napirendjéül a 2017-es önkormányzati fejlesztésekről (utak, közművek, főtér) szóló tájékoztatót választották az illetékesek.

A kérdéskört Gémesi György polgármester fejtette ki. A városvezető elmondta, 2017-ben folytatódnak az infrastrukturális fejlesztések (kerékpárút, utak, járdák), amik anyagi fedezetéhez kommunális adójával a lakosság is hozzájárul. Az egyeztetések és a közbeszerzés lefolytatása után, várhatóan tavasszal, elkezdődhet a városi sportcsarnok építése a volt belvárosi teniszpálya helyén. Tervben van – és sikeres pályázat esetén megvalósulhat – a Művészetek Háza Gödöllő épülete felső szintjének hőszigetelése. Ezen kívül mintegy 60 millió forintot szánnak a Testőrlaktanya külső homlokzatának rekonstrukciójára, illetőleg elkezdődhet a Hattyús-tó tervezése, valamint van befektetői érdeklődés az egykori Kastélykert étterem épületének hasznosítására is. Az új Városházát a Szabadság tér 6. szám alatt alakítják ki, csaknem 2 ezer négyzetméteres hasznos alapterületen, amiből 635 négyzetméter lesz a piac felé eső bővítés. Az elképzelés szerint a lehető legtöbb irodát szeretnék visszatelepíteni ebbe az épület-együttesbe, kivéve az építéshatóságot, amely marad a mostani helyén.


Ami a régi Városháza épületét illeti, a polgármester megerősítette, hogy a létesítményt lebontják. A munkálatok indítását tavaszra tervezik. Az objektum helyének hasznosítására meghirdetett nyílt véleménynyilvánítás során több száz javaslat érkezett. Ezek mintegy 20 százaléka volt olyan tartalmú, hogy maradjon meg Városházának az épület. A jelentős többség a főtér szabadidős funkciókkal történő bővítése mellett állt ki. Ebből kiindulva, öt fiatal, mesteriskolás építész ötletelt a terület beépítési lehetőségeiről. A véglegesnek még nem tekinthető vázlatokat Mészáros Judit főépítész (felső képen) projektoros prezentáció segítségével ismertette.
A tájékoztató végeztével Gémesi György felvázolta a legvalószínűbb megoldást: minőségi játszótér gyermekeknek, színpad öltöző- és raktár-épülettel, illetve árkádos, kiülős, színvonalas vendéglátás azok, amik preferált funkcióknak tekinthetők.

Miként a gödöllői közmeghallgatásokon rendszeresen, a lakossági hozzászólások során ezúttal is felmerültek a város már-már visszatérőnek számító problémái. Más felvetések mellett elsősorban a közlekedési nehézségek kerültek szóba (menekülőutak hiánya, gyorshajtás egyes utakon, körforgalom kialakítása az M3-as autópálya lehajtójánál, Köztársaság úti vasúti átjáró anomáliái), de felmerült a szabadidős sportolási lehetőségek bővítése, a nyilvános WC aluljáróba történő telepítése, valamint az autópálya zajvédő fal megépítésének szükségessége is. A kérdésekre Gémesi György mindenkinek adott választ, esetenként utalva arra, hogy a problémák orvoslása során az önkormányzatnak sok esetben igencsak korlátozott a mozgástere, beleszólása.


A lakossági hozzászólások döntő többsége kulturált hangvételű volt. Két esetben azonban kihozták a sodrából Gödöllő első emberét. Az egyik úr véleménye szerint a kormányhivatal kiebrudalása vezette a polgármestert, azért nem újul meg a régi Városháza, majd a véleményét kifejtő férfi hozzátette: én még olyan várost nem láttam, ahol nincs Városháza.
A „néphangot” megtestesítő másik idős úr ennél is messzebbre merészkedett. Szavait – amit időnként gyér taps kísért – nem mindig válogatta meg. Ezért hangozhatott el Gémesinek címezve többek között az, hogy „Szabad-e hazudni, vagy ígérni a hülye is tud?”, vagy „csak a szavazatok kellenek a lakótelepiektől, utána meg le vannak sz..va”, vagy „Ön egy despota, Fidesz fóbiája van”, illetőleg az, hogy „országos lefedettségű TV-adót kell építeni a főtérre, ahonnan Ön egész nap szidhatná a Fideszt”.
Gémesi György – miközben kihangsúlyozta, hogy nem szokott a kihívásoktól megijedni – határozottan visszautasította a neki szánt megjegyzéseket, és kijelentette, hogy méltatlan rágalmazásnak tartja az elhangzottakat.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online