Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllőn is pörög a lakáspiac

2016-07-18 11:38:08

Az ingatlanpiac idén sem veszített lendületéből, az adásvételek száma 2016 első félévében 2%-kal növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest. A Keresleti Index januárhoz képest csökkent, a pozitív tendenciájú forgalom viszont azt mutatja, hogy a piacon komoly vásárlási szándékkal jelennek meg az érdeklődők. A befektetési célból történő ingatlan vásárlás továbbra is népszerű, de jelentős részt képviselnek azok, akik nagyobb lakásba költöznek, illetve egyre több első lakást vásárló jelenik meg a piacon.

Lassult az árnövekedés üteme
Országos szinten az ingatlanárak további növekedése érhető tetten, az átlagos Ft/m2 árak megközelítik a 2008-as szintet. A változás üteme az idei év első félévében azonban már egy lényegesen visszafogottabb képet mutatott 2015-höz képest, a bővülő kínálat mellett egy kiegyenlítettebb viszony alakult ki a lakáspiacon. Az utóbbi egy évben országos szinten 28%-kal emelkedtek az használt lakások árai, az első negyedévhez képest pedig 5,5%-os volt a növekedés. Az új lakások piacán az átlagos négyzetméterenkénti árak 20%-kal bővültek egy év alatt, az első negyedév viszonylatában 4%-os volt az áremelkedés.

Fellendülés a fővároson kívül is

A lakáspiaci fellendülés nemcsak Budapesten érvényesül markánsan, a fővároson kívül közel harmadával több ingatlan került eladásra 2016 első felében, mint 2015 végén. Az adásvételek száma alapján Budaörs, Dunakeszi és Érd volt a legkiemelkedőbb, de meglehetősen élénk volt a piac Gödöllőn, Gyömrőn, Szentendrén és Gyálon is. A fővárosi agglomerációban átlagosan 240 ezer forintért került eladásra egy négyzetméternyi ingatlan, ez azonban jelentős területi különbségeket takar. A következő időszakban a kereslet egyik meghatározó tényezője lehet a csok, a kedvezmény hatására elsősorban azokon a területeken bővülhet az érdeklődők köre, ahol jó a tömegközlekedés minősége és a támogatáshoz képest elfogadható áron állnak rendelkezésre ingatlanok.

Lakáspiaci helyzet Gödöllőn

Gödöllőn a családi házak 19%-kal, a téglaépítésű lakások 22%-kal drágábban, a panellakások pedig 4%-kal olcsóbban érhetők el az országos átlaghoz képest. A fővárosi agglomeráció egyes városaihoz képest a gödöllői ingatlanárak átlagosnak számítanak. A családi házak átlagárai Dunakeszi és Budaörs árainál 30-40%-kal kedvezőbbek, téglaépítésű lakásokat Szentendre és Budaörs viszonylatában 34-40%-kal olcsóbban vásárolhatunk, ugyanakkor Gyömrő áraihoz képest a gödöllői átlagos Ft/m2 árak 4-12%-kal magasabbak.
Gödöllő ingatlanárai az agglomeráció egyes településeivel összevetve, illetve országos viszonylatban (Ft/m2)

2015 január és 2016 január között az eladó gödöllői családi házak átlagos Ft/m2 árai visszafogott mértékben – 3%-kal – emelkedtek, míg a tégla-és panellakások átlagos négyzetméterenkénti árai ennél jóval erőteljesebben – mintegy 18-22%-kal – növekedtek egy év alatt. 2016 január és május között országos szinten egy lényegesen mérsékeltebb -5-6%-os - változás mutatkozott, ami Gödöllőn is érvényesült, a családi házak 2%-kal, a téglalakások 8%-kal, a panellakások pedig – egy kisebb visszaesést követően – 7%-kal drágultak.


A Gödöllőn elérhető 10+10 millió forintos feltételeknek megfelelő ingatlanok jelenleg szűkös kínálatban állnak rendelkezésre, ezek megvásárlásához a csok mellé kedvezményes hitel vagy önerő megléte szükséges. Szakértők szerint a kínálat bővülésére országos szinten legkorábban 2017-től lehet számítani. Forrás: Ingatlannet.hu


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online