Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Új versenyuszoda épül Gödöllőn

2014-03-06 11:54:53

Kiemelt állami beruházás keretében új versenyuszoda épül Gödöllőn. Ezt Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Simicskó István, a szaktárca sportért és ifjúságért felelős államtitkára, valamint Vécsey László országgyűlési képviselő jelentették be a március 6-án, a Szent István Egyetem Ady Endre sétányon található kertészetében megtartott sajtótájékoztatón. Az eseményen részt vett az Európa-bajnok, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok úszónő, Kapás Boglárka is.

A várostörténeti szempontból is kiemelkedő jelentőségű hírt Balog Zoltán miniszter (képen balra) jelentette be, aki elmondta, hogy az egészséges életmód kialakulására való törekvést megfelelő létesítményekkel is támogatni szükséges. A szaktárca vezetője hozzátette: a köznevelési rendszerben – óvodától középiskoláig – Gödöllőn 11 ezer gyerek tanul, az egyetemnek pedig csaknem 6.300 hallgatója van helyben. Mindezt, illetve a Budapest észak-keleti agglomerációjának igényeit figyelembe véve, indokolttá vált egy hiánypótló, nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas fedett versenyuszoda megépítése. A komplexum 50 méteres medencét jelent, amihez 1.000 fős lelátó kapcsolódik. Bemelegítő- és egyben tanmedence is létesül, túlmenően, wellness funkciókat kiszolgáló egységeket is kialakítanak. A beruházás megközelítőleg 2,5-3 milliárd forintba fog kerülni, a teljes összeget költségvetési forrásból biztosítják. Az uszodához szükséges terület állami tulajdonban van, kezelője a Szent István Egyetem. Az akadálymentesített létesítményt a verseny- és utánpótlássport (úszás, vízilabda) képviselői mellett, az úszásoktatásban résztvevők, illetőleg minden gödöllői és környékbeli polgár használhatja majd. A Budapest észak-keleti agglomerációjában élők létszámát tekintve, mintegy 100 ezer ember úszásigényét elégítheti ki az új, előreláthatólag jövő év második felére elkészülő gödöllői versenyuszoda.


Simicskó Istvánnak (képen balról a harmadik), a sportoló nemzet kialakításának fontosságát és az állami sportfinanszírozás kiszámíthatóvá tételét előtérbe helyező mondandóját követően Vécsey László, a gödöllői központú választókerület országgyűlési képviselője osztotta meg gondolatait.
- Közel ötven évvel ezelőtt a gödöllői gyerekek számára nem volt kérdés, hogy hova menjenek, ha úszni vagy strandolni akartak. Működött a blahai strand, a Gizella-fürdő, valamint az egyetem épületének alagsorában egy tanmedence is. Az utóbbi harminc évben ez a helyzet nagyon megváltozott, nem az előnyére. Gödöllő ma egy 34 ezres város, ahol jelenleg csak a Hajós iskola pici medencéjében van úszásra lehetőség.
Amikor 2012-ben híre terjedt a városban, hogy az egyetemi strandot, mint utolsó szabad vízfelületet bezárják, úgy gondoltam, itt az ideje intenzívebben keresni annak a lehetőségét, hogy a kormány bővülő sporttámogatási rendszere keretében vízi sportolási lehetőséghez juttassuk végre Gödöllőt. A kormány meghallgatta és méltányolta az érveimet. Elkezdődött a munka, amiben együttműködő partnerként részt vett az egyetem és a szaktárca vezetése is. Ideális helyszínre leltünk a város központjában, és így jutottunk el a mai napig, ami azt hiszem, Gödöllő sporttörténete – megkockáztatom, a város története – szempontjából egy piros betűs nap. Örömmel jelenthetjük be, hogy Gödöllő is rajtkőre áll!

Arról, hogy az állami finanszírozásból megvalósítani tervezett uszoda-beruházás miként érinti a városunkban előkészítés alatt álló, két, hasonló jellegű vizes projekt (egyetemi és városi uszoda) TAO-támogatásból elképzelt létrejöttét, nem esett szó a sajtótájékoztatón.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online