Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Elindult a kampány! Ajánlásunkkal több jelöltnek is esélyt adhatunk

2014-02-17 13:17:45

Április 6-án, vasárnap 6 és 19 óra között lesz az országgyűlési képviselőválasztás hazánkban. Az új magyar parlamentben 199 képviselőnek jut hely. Egyéni jelöltre 106 körzetben voksolhatunk, 93 fő pedig az országos listáról szerez mandátumot. A választási eljárásról szóló törvény alapján kiszámíthatók a hivatalosan február 15-én indult kampány legfontosabb dátumai. Ezek közül az egyik leglényegesebb, hogy az egyéni jelöltséggel kacérkodók február 17-étől március 3-ig, azaz, két hétig gyűjthetik az ajánlásokat.

Fontos tudni, hogy jelöltet ajánlani ajánlóíven lehet. Az ajánlóív sorszámozott lesz, rajta a jelöltként indulni szándékozó választópolgár nevével, a jelölő szervezet(ek) megnevezésével vagy a független jelölés tényével, illetve a választókerület megjelölésével. Az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda (OEVI) hitelesítő bélyegzőlenyomattal látja el az ajánlóívek valamennyi példányát.

A választópolgár a hitelesített ajánlóíven teszi meg ajánlását. Jelölt ajánlására az a választópolgár jogosult, aki a választókerületben választójoggal rendelkezik. Az ajánló választópolgár személyi azonosítására szolgáló adatok között a név, a lakcím, a személyi szám és az anyja neve rovatok szerepelnek. Az ajánlóívet a választópolgár saját kezűleg írja alá, adatait azonban más is rávezetheti az ajánlóívre.

Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet csak egy ajánlással támogathat. Az ajánlás nem vonható vissza. Az ajánlást gyűjtő személynek az ajánló íven fel kell tüntetnie a nevét és az aláírását. További fontos szabály, hogy az ajánlásért nem kérhető és nem adható előny. Képviselőjelöltté az válik, akinél az érvényes ajánlások száma eléri az 500-at.

Nem szabad ajánlást gyűjteni az ajánlást gyűjtő munkahelyén munkaidejében, az ajánló munkahelyén munkaidejében, az ajánlást gyűjtő munkaviszonyból, illetve munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettsége teljesítése közben, az ajánló munkaviszonyból, illetve munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettsége teljesítése közben, a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyban lévő személytől a szolgálati helyén vagy szolgálati feladatainak teljesítése közben, tömegközlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségében, felsőoktatási és köznevelési intézményben, egészségügyi szolgáltató helyiségében.



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online