Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Az egyetemi botanikus kertben áll az idei Év Fája

2013-11-30 12:00:26

Ebben az évben immár negyedik alkalommal rendeztek közönségszavazást az Év Fája vetélkedő keretében. A 41 nevezésből idén 12 fát juttatott tovább az Ökotárs Alapítvány zsűrije a nyilvános döntőbe. Az idei versenyben – az Év Fája mellett – Hős Fát is lehetett jelölni, azaz: valamilyen okból veszélyeztetett példányt, amelynek megmentéséért küzdöttek vagy küzdenek a jelölői. Ezt a címet a Gyümölcsoltó Boldogasszony 303 éves Árpával érő solymári körtefája érdemelte ki.

Az idei versengésnek gödöllői vonatkozása is volt. A top 12 fa között szerepelt egy mesebeli vén vackorfa (vadkörte), ami a Szent István Egyetem Botanikus Kertjében található. Kora 280 évre tehető, magassága 18 méter, míg törzsének kerülete 321 centiméteres.


A minap bekövetkezett az, amire az utolsó napokban rejtetté tett szavazás egy hónappal ezelőtti állása alapján számítani lehetett: a gödöllői kuriózum – mondhatni – nagy fölénnyel, több mint 4 ezer szavazattal elhódította az Év Fája 2013 címet. A döntős fákra összesen csaknem 19 ezer szavazat érkezett, az eredményhirdetést november 29-én rendezték meg.
Az Év Fája versengés magyarországi győztese részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben, ahol az Európai Év Fája címet lehet elnyerni.

Visszatérve a vén vackorra: egy helyi legenda szerint a mára méretes példánnyá cseperedett fát gróf Grassalkovich Antal ültettette, aki egy szerencsés kimenetelű vadászat után a sebzett vadkan elől egy vadkörtefán talált menedékre. Hálája jeléül elrendelte, hogy gödöllői birtokán ezer vadkörtét ültessenek a jeles fa tiszteletére. A huszadik század hajnalán a pásztorok még 7 idős példány alatt pihentették nyájaikat, de napjainkban már csak egy túlélője maradt a sokadalomnak. Forrás: evfaja.hu


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online