Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Energiatakarékosság otthon: együtt könnyebb spórolni!

2013-11-06 08:47:18

Idén az E.ON csoporttal közösen folytatja a gödöllői székhelyű GreenDependent Intézet az EnergiaKözösségek elnevezésű háztartási energia-megtakarítási versenyt. A verseny során a résztvevő közösségek megtanulják, hogyan érhetnek el jelentős energia-megtakarítást otthonukban, beruházás nélkül, úgy, hogy közben jól együttműködő kis közösségeket alakítanak, hiszen együtt spórolni is könnyebb!

Az E.ON EnergiaKözösségek verseny célja, hogy a családok, háztartások energiatudatosságát és energiahatékonyságát növelje, és ezen keresztül is népszerűsítse a klímabarát, szén-szegény életmódot. A program érdekessége, hogy mind a gyerekeket, mind a felnőtteket bevonja a versenybe, így a jelen és jövő nemzedékei együtt tanulhatják és gyakorolhatják a környezettudatos, fenntartható életmódot. A családok az energia megtakarításával ahhoz is hozzájárulnak, hogy hosszú távon összességében kevesebb energiát kelljen előállítani, ezáltal csökkenjen energiafüggőségünk, és a klímaváltozáshoz való hozzájárulásunk is.

A verseny célja továbbá, hogy a résztvevők úgy érjenek el energia-megtakarítást, hogy közben az életminőségük ne csökkenjen. Információt, útmutatást, és tanácsokat kapnak arra nézve, hogy befektetés nélkül hogyan takaríthatnak meg energiát saját otthonukban. Fontos, hogy a jelentkezők más családokkal, háztartásokkal is együttműködnek, ezzel erősítik egymást és közösen még jobb eredmények elérése válik lehetővé.
A versenybe 5-10 család által alakított kis közösségek, azaz EnergiaKözösségek nevezhetnek. A családokat a közösségben a környezet védelmére érzékeny 10-15 éves gyerekek képviselik, ők felelősek a mérőórák leolvasásáért, és ők segítenek abban is, hogy a családban mindenki megismerje a megtakarítási lehetőségeket. Minden közösséget gyerek energiavadász vezet, de munkájukat – a GreenDependent szakértői csapata és E.ON önkéntesek mellett – egy felnőtt, önkéntes klíma-koordinátor is segíti, aki lehet egy lelkes szülő, nagyszülő, tanár, barát, vagy idősebb testvér.

A verseny két részből áll: egyrészt a mérőórákat kell rendszeresen, minden hónap elején leolvasni, hogy a megtakarítás nyomon követhető legyen, másrészt a közösségek a környezettudatos és energiatakarékos életmódhoz kapcsolódó kreatív feladatokat oldanak meg közösen.
A részvételhez előzetes energiatudatossággal vagy klímaváltozással kapcsolatos tudás nem szükséges, azt a résztvevők a verseny során, szakértők segítségével megszerzik. Az energiavadászokat és klíma-koordinátorokat képzéseken is felkészítik a munkára. A részvétel ingyenes, az ország egész területéről várják a jelentkezőket.
A legtöbbet megtakarító közösségeket az E.ON értékes nyereményekkel jutalmazza. A verseny védnöke dr. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztos helyettese.

A versenyben induláshoz a GreenDependent Intézet november 15-ig várja 10-15 éves gyerek energiavadászok és felnőtt klíma-koordinátorok jelentkezését! A jelentkezési lap és további információk a www.energiakozossegek.eu oldalon találhatók, vagy az info@greendependent.org címen kérhetők.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online