Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gyenge volt a felhozatal…

2013-09-26 18:21:27

Miként I. Grassalkovich Antal, valamint Nagy Sándor és felesége, Kriesch Laura gödöllői szobra esetében, a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma által meghirdetett, szeptember 30-án lejáró pályázati lehetőség biztosíthatott volna részbeni anyagi forrást Gödöllő legújabb köztéri műtárgyának megvalósulásához.

A műalkotás témája József Attila: Altató című verse, és annak főszereplője, „kis Balázs” lett, amiről – a beérkezett ajánlások megismerését követően – egy 25 fős, helyi művészekből, tanárokból, intézményvezetőkből és civil szervezetek képviselőiből álló bizottság döntött. A választást az indokolta, hogy a költő ezt a versét a gödöllői zeneszerző, Ottó Ferenc kérésére írta meg, méghozzá az ugyancsak településünkön élő Gellér Balázs számára.
Az emberléptékűnek, körbejárhatónak és a járókelőkkel kapcsolatot teremtőnek javasolt alkotást a főtérre szánják: a COOP-áruház és az azzal szemközti üzletsor közötti ligetes rész középpontjába, ha úgy tetszik, a református templom előtti szökőkút és a szállodai mélygarázs-lejáró közé.


A szoborterv elkészítésére több szobrászművészt kértek fel, akik közül egyikük elképzelése (a pályamunkák a
képen láthatók) sem nyerte el a bírálóbizottság tagjainak tetszését, ezáltal a gödöllői képviselőtestület szeptember 26-án eredménytelennek minősítette a meghívásos pályázatot.
- Senkit meg nem sértve, gyengének bizonyult a felhozatal – fogalmazott Gémesi György. A képviselők elrendelték, hogy pontosítsák a feladatkiírást, és szélesebb körben hirdessék meg a pályázatot, annak érdekében, hogy minden tekintetben adekvát műalkotás kerülhessen az egy idén készült fenntarthatósági programban a gyengeségek között alvó városnak titulált Gödöllő főterére.

Az MSZP-s Kovács Barnabás sokallta a 4 millió feletti önrészt
Nagy Sándor és Kriesch Laura mellszobrának kivitelezésére – a remélt közel 5 millió forint helyett – csupán 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el a városvezetés. Mindez azt jelenti, hogy a valamivel több mint 7,1 millió forintos kiadással járó feladat elvégzéséhez csaknem 2 millió forinttal ki kellett egészíteni a korábban vállalt 2.142.45 forintos önkormányzati önrészt.
Kovács Barnabás (MSZP) hozzászólásában megjegyezte, túlzottnak tartja a módosítás következtében több mint 4 millió forintra emelkedő önrészt, ezért udvarias nemmel, azaz, tartózkodással foglalt állást a szavazáskor.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online