Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gyermekvállalás: kinek, mikor, hányszor?

2013-05-03 14:06:51

Május első hetében a figyelem az anyákra összpontosul. Színes, érdekes programok szólnak anyáknak és gyermekeiknek ebben az időszakban nálunk, Gödöllőn is. Szeretnénk, ha ez valóban örömünnep lenne, ha a nők, anyák jól éreznék magukat. Persze nemcsak most, hanem az év bármelyik szakában.

Gyermeket vállalni, mondhatjuk, életfeladatunk nekünk, nőknek. Igen, egy a több közül. Ámde, nem mindegy hová, kinek, mikor és persze az sem, hogy hányszor. Ezeket a gondolatokat többször feszegetjük, mert látjuk, hogy sok helyen elkél a segítség. Nemcsak babaváráskor, szüléskor, hanem a gyermeknevelés során folyamatosan.

Minap beszélgettem egy 26 éves, fiatal nővel. Szép, sikeres, okos, jó szakmája van, ráadásul, tartós párkapcsolatban él. Feltettem neki a kérdést, hogy mit gondol a gyerekvállalásról. A szemei kikerekedtek, vett egy nagy levegőt, és ledarált legalább öt érvet, hogy miért nem, és maximum milyen feltételek mellett, és egyszer talán…
A szokásos érvek mellett (nincs lakás, kezdő fizetés) megjelent még valami. Felelősség. Nem arról van szó, hogy nincs, hanem épp arról, hogy van. Nem arról van szó, hogy nincs elég pénz ehhez, hanem arról, tudja, hogy ez milyen felelősséggel, kötelezettségekkel jár, mi az, ami már nem lesz, ha gyereket szül. Nem a fájdalom érzése töltött el, hanem a büszkeség. Igen, van olyan fiatal nő (és gyanítom, nem egy), aki érzi annak súlyát, hogy mit vállal, ha szül, mérlegeli, és ezután azt mondja: NEM, MOST NEM.
Másik ismerősöm arról beszélt, hogy kisgyermekeit szeretné tudatosan nevelni az egészséges életmódra, takarékosságra, jó példát mutatva, de néha olyan fáradt, hogy azt érzi, még a szelektív szemét gyűjtése is megerőltetést okoz. Azért csinálja, kitart, mert úgy érzi, csak így tud hiteles lenni maga és gyermekei előtt.

A REGINA Alapítvány most is, mint a korábbi években, szeretne hozzájárulni az ünnepléshez. Ezért május 7-én, kedden egész napos programmal várja az érdeklődőket a REGINA NőHázban (Gödöllő, Röges u. 66.), Másnap, május 8-án délelőtt Gergely Anna által vezetett Shanti Jógastúdióban (Gödöllő, Kandó Kálmán utca 26.) folytatódik a program, amit szeretettel ajánlunk a családoknak. A programok látogatása ingyenes. Együttműködő partnereink a Zafír Egészségvédelmi Program tagjai, a Kismama Klub rendszeres szakértői, a Gödöllői Védőnői Hálózat, valamint a Kontakt Alapítvány munkatársai.

Ezen a két napon a program házigazdái gyűjtést szerveznek a Dr. Lumniczer Sándor Alapítvány javára (2100 Gödöllő, Petőfi Sándor utca 1., adószám: 18670945-1-13), akik beteg gyermekek és fiatalok gyógyítását támogatják az összegyűlt pénzből. A résztvevők már kisösszegű, 500-1000 forint adományozásával is segíthetnek a rászorulókon. Pilcsik Tünde

Kapcsolódó helyi programok:
Curves Anyák hete, valamint Születés hete Gödöllőn


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online