Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogy felrázzák őket, kamu akcióra hívták a gödöllői polgárőröket

2013-03-07 17:53:37

Hol van már a tavalyelőtti hó? Többek között ezt a kérdést is feltehetnénk a gödöllői polgárőr egyesületek létezéséről és tevékenységéről. Papíron ugyan még napjainkban is vannak civil rendőröket tömörítő szerveződések a városban, ám a gyakorlatban megtestesülő valóság elkeserítőbb, és egyben elgondolkodtató képet fest, amin változtatni kell.

Nem kell túlságosan régre visszatekinteni, amikor még úgy tűnt, hogy rendben mennek a dolgok a gödöllői polgárőr szervezetek háza táján. 2011. december 1-jén együttműködési megállapodást írt alá a Gödöllői Rendőrkapitányság nevében Bozsó Zoltán rendőr dandártábornok, kapitányságvezető, illetve a városban működő Gödöllői Helyközi Értékvédő (HÉV) Polgárőrség és a Gödöllői Polgárőr Egyesület képviselője. Bő tíz hónap elteltével azonban már arról szóltak a hírek, hogy jelentősen megváltozott az „idilli” helyzet.

Hogy kiugrasszák a nyulat a bokorból, a Gödöllői Rendőrkapitányság illetékesei március 7-én 16 órára akcióra hívták a gödöllői polgárőr egyesületek önkénteseit. A két helyi szervezet képviseletében összesen 6 személy jelent meg: 4 a Gödöllői Polgárőr Egyesület kötelékéből, 2 pedig az időközben Ózon-Pajzs Polgárőrség néven bejegyzett civil szerveződés képviseletében. Dr. Bozsó Zoltán rendőr dandártábornok, a Gödöllői Rendőrkapitányság vezetője azzal fogadta a polgárőröket, hogy meglepetést idézett elő a számukra, mert szó sincs semmiféle akcióról, csupán azt kívánták tesztelni, mennyire mozgósíthatók a szervezetek. Mint kiderült, nem nagyon.


A kapitányságvezető mondandójában kiemelte, hogy a jól működő polgárőrségre nagy szüksége van a rendőrségnek, de ami még ennél is fontosabb, az állampolgárok nagyobb biztonságban érzik magukat, ha tudják, hogy számíthatnak a civil rendőrök szolgálatára. Beigazolódott – tette hozzá tábornok –, hogy napjainkban a gödöllői polgárőr egyesületek tagsága nem (kellően) látható a városban, ezáltal az is bizonytalan, hogy egy esetleges vészhelyzet esetén mennyire hadrafoghatók, és ebből következően milyen gyorsan reagálnak a rendőrség hívó szavára. Bozsó Zoltán azt is hozzáfűzte, hogy a jelenlegi állapot megváltoztatása csak összefogással lehetséges, az egyesületek egymás közti rivalizálása nem vezet hatékony előrelépéshez. Kérésként fogalmazódott meg, hogy a gödöllői polgárőr szervezetek stabilizálják, ha kell, bővítsék taglétszámukat, amivel – ha egy-egy bevetés idején nem is ér rá mindenki – fenntarthatják aktivitásukat.

Az összejövetelen elhangzott, hogy a közelgő március 15-i nemzeti ünnep egyfajta erőpróba lehet, ami azzal válhat sikeressé, ha minél több polgárőr teljesít majd szolgálatot a gödöllői rendezvények helyszínén.

A gödöllői székhellyel bejegyzett polgárőr egyesületek elérhetőségei
Gödöllői Polgárőr Egyesület

Elnök: Barsi Zoltán
Telefon: (30) 621-2968

Ózon-Pajzs Polgárőrség
Elnök: Bálint István
Telefon: (30) 621-2522


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online