Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem várható élelmiszerár-robbanás

2013-01-16 14:26:29

Felelőtlenek azok a híresztelések, amik „minden eddiginél brutálisabb élelmiszerár-emelkedést” jósolnak Magyarországon – áll a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája által hírportálunkhoz eljuttatott közleményben.

A szaktárca sajtóirodája indoklásul közli, hogy 2012 novemberében 6%-kal alacsonyabb volt a termelői árak növekedése októberhez képest, mint egy évvel ezelőtt, ugyanebben az időszakban. Az élelmiszerek drágulásának mértéke pedig 2012 decemberében – novemberhez viszonyítva – nem, hogy nem emelkedett, hanem 0,1%-kal 7%-ra mérséklődött, folytatva a növekedési ütem októberben kezdődött csökkenését. A tendenciában az idei év első hónapjaiban nem várnak változást.

Fontos tény, hogy az élelmiszerárak emelkedését világszerte leginkább befolyásoló gabonafélék világpiaci ára 2012 decembere óta 15%-kal csökkent, ami jó hír a hazai állattenyésztőknek és a fogyasztóknak egyaránt. A takarmányárak csökkenésével mérséklődhetnek az állattenyésztők költségei, ami pozitív kihatással lehet a húsáruk árának változására is, hiszen az alapanyagköltség egy-egy élelmiszer előállítási költségének átlagosan közel 60%-át jelenti.


Stúdióbeszélgetések Gödöllő és környező települések sportolóival

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online