Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Fizetnek az italosdobozok laposra taposásáért

2012-09-18 08:38:58

Immár harmadik alkalommal rendezik meg az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés által szervezett iskolai és óvodai italos karton dobozgyűjtő programot, amit Gödöllőn és régiójában a Zöld Híd Régió Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft.szakmai együttműködésével valósít meg a környezetvédelmi szervezet. A kezdeményezés célja, hogy a gyermekeken keresztül a szülők körében is felhívja a figyelmet a csomagolási hulladék, ezen belül is az italos kartondobozok folyamatos szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságára. A programot az IKSZ az idén 18 városban és mintegy 50 településen rendezi meg, több mint 500 oktatási és nevelési intézmény 100 ezer tanulójának adva meg a lehetőséget arra, hogy a gyakorlatban is megtapasztalhassák a környezetvédelem ezen egyszerű módját.

A tavalyi kiemelkedően sikeres programban résztvevő 278 intézmény összesen mintegy 58 ezer óvodása és iskolása több mint 95 tonna italos kartondobozt gyűjtött össze. Éppen ezért döntött az IKSZ a program folytatása és kiterjesztése mellett, amibe immár az gödöllői gyereket és pedagógusokat is meginvitálja.

A gyűjtőprogram keretében, ami 2012 szeptemberétől 2013. május 20-ig tart, az IKSZ az összegyűjtött mennyiséggel arányosan díjazásban részesíti az intézményeket. 50 és 100 kg között 10 forintot, 100 és 300 kg között 20 forintot, míg 300 kilogramm összegyűjtött italos kartondoboz fölött kilogrammonként 30 forintot fizet az egyesülés a résztvevő intézményeknek. A gyűjtésért járó díjazáson felül, azt az intézményt, amelyben a program folyamán 1 tonna feletti mennyiséget gyűjtenek a gyerekek, 100 ezer forinttal jutalmazza az egyesülés. Mindemellett az országos összehasonlításban, létszámarányosan legtöbbet gyűjtő óvodát és iskolát is 100-100 ezer forintos különdíjban részesíti az IKSZ a program végén.

- Az italos kartondoboz gyűjtőprogram keretében a gyerekek megtanulhatják, hogy a hulladék érték, hiszen az üres tejes és gyümölcsös dobozokért cserébe jutalmat kapnak az intézményeik. Bízunk benne, hogy az akcióban résztvevő óvodások és iskolások felismerik és szüleiknek is megtanítják a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás fontosságát, és reméljük, hogy nem csak a program ideje alatt, de azután egyetlen italos kartondoboz sem fogja a kukákban végezni - mondta Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója.

A program menetét és pontos mechanizmusát szeptember 17-én egy tájékoztató nap keretében mutatta be az Italos Karton Egyesülés és a Zöld Híd Régió Kft. Az eseményen a szelektív hulladékgyűjtés helyes módszere mellett előtérbe került az újrahasznosítás folyamata is.

- Mindannyiunk érdeke, hogy már az óvodásoknak is megtanítsuk, környezetünk és lakóhelyünk tisztántartása nem csak mások, hanem a mi közös feladatunk is. A programon keresztül úgy próbálunk szólni a gyermekekhez és szülőkhöz, hogy közvetlenül megtapasztalhassák a szelektív hulladékgyűjtés eredményeit is. Az intézményekből a munkatársaink a papírgyárba szállítják majd ezeket a dobozokat, ahol újrapapír készülhet belőlük, ez pedig akár füzet, vagy rajzlap formájában visszakerülhet a gyerekekhez – nyilatkozta Gyenes Szilárd, a Zöld Híd Régió Kft. ügyvezető igazgatója.

Az óvodák és iskolák gyűjtőzsákokban tárolhatják az összelapított italos kartondobozokat, amiket a helyi kommunális szolgáltatók, Gödöllőn és térségében a Zöld Híd Régió Kft. munkatársai szállítanak el.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online