Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Jogszabályba ütköző jegyzői bakik

2012-09-04 14:20:31

Igazgatási szünetet rendelt el a polgármesteri hivatalban szeptember 13-ára (csütörtök) és 14-ére (péntek) dr. Nánási Éva, városunk címzetes főjegyző asszonya. Az intézkedéssel önmagában nincs gond, hiszen ilyet megenged a jogszabály. De – amint arra jogi szakértőnk felhívta a figyelmet – nem így.

Egy. Kormányrendelet szabályozza az igazgatási szünet elrendelését. A jogszabály egyik passzusa arról rendelkezik, hogy a nyári igazgatási szünet utolsó napja nem lehet később, mint az augusztus 20-át követő vasárnap (idén augusztus 26.). Vagyis, a szeptemberi dátumok igencsak sántítanak.

Kettő. A közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény a képviselőtestületet hatalmazza fel (nem kötelező jelleggel), hogy a kormányrendelet ajánlásának figyelembe vételével igazgatási szünetet rendelhet el. Erről szóló képviselőtestületi döntés nem született, azaz: Nánási Éva nem tájékoztathatta volna a lakosságot olyan határozatról, ami nincs.

A hírportálunk által megkérdezett közigazgatási szakértő szerint felmerül a gyanú, hogy Nánási Éva visszaélt munkakörével és valótlanul tájékoztatta a lakosságot, amikor igazgatási szünetet rendelt el szeptember 13-ára és 14-ére. Az igazgatási szünet megjelölt ideje ugyanis ellentétes a magasabb szintű jogszabályban előírtakkal. Ráadásul, a tájékoztatás olyan képet fest, mintha a címzetes főjegyző elismerné, hogy az általa vezetett polgármesteri hivatal ez időben nem tudja az elvárt szinten ellátni feladatát.

Ez a szünet nem az a szünet
Írásunkra dr. Nánási Éva, városunk címzetes főjegyző asszonya az alábbi tartalmú korrigálást juttatta el szerkesztőségünkhöz:
A parlament és a kormány által meghozott – az önkormányzatokat és a közigazgatást jelentősen átalakító – jogszabályok feldolgozása és az ebből adódó feladatokra való felkészülés érdekében a polgármesteri hivatal dolgozói részére szakmai továbbképzést tartunk 2012. szeptember 13-14-én, ezért a Polgármesteri Hivatal zárva tart.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény 108. §-a, a 232. § (3) bekezdése a nyári szabadságok igazgatási szünet formájában való kiadásának szabályait tartalmazza. Mivel Gödöllő város lakossága tapasztalhatta, hogy a nyári időszakban a Polgármesteri Hivatal két hétig nem volt zárva igazgatási szünet címén, feltételezhető, másnak nem jutott eszébe, hogy most történik jogszabály ellenesen 2 nap szabadság kiadása a köztisztviselők részére.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online