Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kockázatos lehet a fúrt kút

2012-08-27 11:32:06

Egyre több hirdetőtáblán olvasni a KÚTFÚRÁS feliratot. A nyári melegben sokan döntenek úgy, hogy kertjük locsolását saját fúrt kútjuk vizéből oldják meg. Azt azonban már kevesen tudják, hogy ez számos veszéllyel járhat. A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. szolgáltatási területén a fogyasztók több mint harmada nincs tisztában a fúrt kút létesítésével kapcsolatos veszélyekkel. A legnagyobb gondot az okozhatja, ha a hálózati víz keveredik a házilag fúrt kút vizével. Ez óriási egészségügyi kockázatot, veszélyt jelent.

A Gödöllőn élők ivóvizét biztosító Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. kétévente végeztet kérdőíves vizsgálatot, amiből kitűnik, hogy a válaszadók harmada nincs tisztában azzal, milyen veszélyeket rejt a saját fúrt kút létesítése. Ugyanakkor azok, akik ismerik a veszélyeket, többnyire a költségmegtakarítás miatt mégis az illegális kútfúrást választják. Ez egyre több problémát jelent a víziközmű szolgáltatóknak. Főleg akkor, ha a házilag fúrt kutat és a közüzemi ivóvízhálózatot a házi vízellátó rendszeren keresztül összekötik. Ebben az esetben ugyanis a házi kútból származó ismeretlen minőségű, de rendszerint szennyezett víz bejuthat a közüzemi vízhálózatba, ezáltal fogyasztásra alkalmatlan víz kerülhet a fogyasztókhoz.

A házilag fúrt kutak nagy részének kivitelezése sajnos szakszerűtlenül, sokszor engedély nélkül történik. Ezek vize legtöbbször talajvízből, vagy sekélyebb rétegvizekből származik. Ezek a vízbázisok szinte mindenhol szennyezettek, de különösen a nem, vagy részben csatornázott települések, valamint az intenzíven használt mezőgazdasági területek, állattartó telepek környezetében. A házi fúrt kutak vizének ivóvízként való felhasználását rendszerint határérték fölötti nitrát tartalmuk, továbbá bakteriológiai, biológiai szennyezettségük teszi lehetetlenné, de nem zárható ki egyéb szennyező komponensek határérték fölötti jelenléte sem.A nem szakszerűen létesített mélyfúrású kutak is hasonló veszélyt jelenthetnek, amennyiben a kivitelezés során – sokszor a költségek csökkentése érdekében – elmarad a felső, szennyezett vízadó rétegek kizárása a víztermelésből.

Miklósfalvi Gusztáv, a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Környezet és Vízminőségvédelmi Osztályának vezetőjea társaság sajtóközleményében kifejtette:
- Szigorúan tilos a saját kút, vagy egyéb vízvételezés összekötése az ivóvízhálózattal. Ez a meggondolatlan cselekedet – azon túl, hogy többlet szennyvíz mennyiséget jelent, ami méretlenül jut a szennyvíztelepekre –  nagyon súlyos egészségügyi következményeket vonhat maga után. A szakember hozzátette, nagyon fontos, hogy ha saját kutat fúratunk, azt mindig a szabályok betartásával, az engedélyeket beszerezve, szakszerűen tegyük, ezzel elkerülhetjük, hogy akár több száz fogyasztó vizét ihatatlanná tegyük.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online