Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Záporos trianoni megemlékezés

2012-06-04 19:16:45

Június 4-ét 2010. május 31-én az országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Napjának nyilvánította. A parlamenti döntés apropóját az ország jelentős megcsonkítását eredményező trianoni diktátum-szerződés aláírása adta. A 92 évvel ezelőtti történésekre a Művészetek Háza melletti füves területen emlékeztek a gödöllőiek. A koszorúzás idején szakadó esőben.


Gödöllőn nyolc évvel ezelőtt avatták fel a trianoni emlékművet, aminek környezetében azóta minden esztendőben megemlékeznek a hazánk határait önkényesen megváltoztató, Magyarország területét jelentősen megcsorbító diktátum-szerződésről, amit 92 évvel ezelőtt, 1920-ban írtak alá franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján.

Az idei rendezvényen Fábián Bertalan, a Török Ignác Gimnázium igazgatója mondott beszédet. A direktor családi példát említve utalt a nemzet szétszakadását eredményező döntés kedvezőtlen, máig fájó hatásaira. Fábián Bertalan egyfajta üzenetként fogalmazta meg, hogy a közel száz éve keletkezett sebek valószínűleg sohasem gyógyulnak be, de párbeszéddel enyhíthető a feszültség. - Ha elvárjuk másoktól, hogy megértsenek minket, magyarokat, nekünk is arra kell törekednünk, hogy megértsük őket – hangsúlyozta a gimnázium igazgatója.

A megemlékezésen, a Himnusz, a Szózat és a Székely himnusz eléneklésekor a Gödöllői Városi Vegyeskar tagjait követték az egybegyűltek, míg a Club Színház fiatal művészei zenés és prózai műsorral járultak hozzá az esemény méltóságteljes hangulatához. A Nemzeti Összetartozás Napjának gödöllői programja – a részben szakadó esőben lezajlott koszorúzást követően – a görög katolikus és az evangélikus egyház helyi képviselője, Sivadó János és Albert Gábor áldásával ért véget.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online