Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Biztonságos szennytakargatás

2012-02-13 13:27:41

Miként az önkormányzatiság 22 éves gödöllői történetében mindig, idén is elfogadott költségvetéssel futhat neki tárgyévi gazdálkodásának a város. Más kérdés, hogy a helyi képviselőtestületben meghatározó többséggel rendelkező lokálpatrióta klubos városatyákon kívül más szerveztek delegáltjai nem támogatták a 2012-es gödöllői büdzsé elfogadását. Nézzük a pro és kontra érveket!

Cseppet sem meglepő, hogy a 2012-es gödöllői költségvetés elfogadására tett határozati javaslatot aláíró Gémesi György a vállalható és teljesíthető kategóriába sorolta az előirányzat-halmazt. A polgármester – más, Gödöllő-léptékű, vagy annál nagyobb települések anomáliákkal terhelt gondjait negatív példaként képviselőtársai elé citálva – úgy fogalmazott, hogy Gödöllő biztonságosan működő, felelősen gazdálkodó város. Ráadásul, mindezt olyan helyzetben teszi ebben az évben is, amikor az állami források csökkenésének folyamata tovább szűkíti az önkormányzat mozgásterét.

Kissé más véleményen volt Futás Levente (Fidesz-KDNP), aki nemes egyszerűséggel szennytakargatásnak titulálta a költségvetési javaslatot. Mondatáért a polgármester megintette őt, de a gödöllői képviselőtestületben ellenzékinek számító Futás nem hagyta annyiban a dolgot.
- Csődben lévő település képét festi Gödöllő, amelynek eladósodása legalább 20 évre kihat. A vonatkozó számadatokból jól látszik az adósságspirál beindulása, hiszen az idei 540 milliós hitelfelvétellel szemben a törlesztési kötelezettség 650 millió forint. Ámokfutás, amit csinálunk. Már nem 19-re, hanem 21-re húzunk lapot – érvelt a Fideszes képviselő.

Kristóf Etelka (Jobbik) érdeklődésünkre elmondta, tartózkodásának egyik oka az új önkormányzati törvény, valamint az önkormányzat működését szabályozó egyéb jogszabályok körüli sok bizonytalanság volt. A másik pedig az, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem támogatja az önkormányzatok hitelállományának növelését. Gödöllő egy mélygarázs építésére vonatkozó jelentős összegű hitel felvételét tervezi 2012-ben, amivel a képviselőasszony eddig sem értett egyet.

A Fidesz másik delegáltja, Vörös István kevésbé indulatosan fejtette ki nemtetszését. A városatya túlélésnek, a tartalékok felélését eredményezőnek nevezte a városi idei költségvetését. Hozzátette: gazdasági szempontból aggályos az eddigi fejlesztések hozadéka, hiszen a projektek nem termeltek bevételt.

Kovács Barnabás (MSZP) megkeresésünkre a következő gondolatokkal támasztotta alá tartózkodását:
- Kétféle szempontot vettem figyelembe Gödöllő 2012-es költségvetésének áttanulmányozásakor, és ezek mérlegelése alapján szavaztam. Az egyik szempont a külső tényezők, a társadalmi-, gazdasági- és politikai környezet volt. A jelenlegi kormány gazdasági ámokfutása, a kiszámíthatatlan, folyamatosan változó jogszabályok, az önkormányzatiság felszámolására, kiüresítésére törekvő hatalom nagyon nehéz helyzetbe hozta a településeket. Ilyen környezetben már az is nagy dolog, ha egy önkormányzat konzisztens, tartható költségvetést tud készíteni. Emiatt úgy gondolom, hogy méltánytalan lett volna tőlem az előterjesztésre nemmel szavazni.
Ugyanakkor – és ez a másik megközelítés – a benyújtott költségvetés számai, belső arányai, súlypontjai, véleményem szerint, nem adnak megfelelő válaszokat a kialakult nehéz helyzetre. Gödöllő 2012-es költségvetése 1,2 milliárd forintos hiánnyal tervez. Ezt a hiányt a pénzmaradványok elköltésével és újabb félmilliárdos hitel felvételével kívánja az önkormányzat pótolni. Ez rossz irány!
A költségvetés belső sorait hosszan lehetne elemezni. Most csak egyetlen példát mondanék: ha adott évben egy önkormányzat nehéz pénzügyi helyzete miatt már arra kényszerül, hogy bezárja a városi strandot, lemondjon a járda és útépítésről, jelentősen növelje a parkolási díjat és a fizetős parkolási zóna nagyságát, ingatlanadót vezessen be a külterületi telkekre is. Ebben a helyzetben nem biztos, hogy kétszázötven millióért mélygarázst és parkolót kell vásárolni egy közismert helyi vállalkozótól. Ilyen, és ehhez hasonló részek miatt tiszta lelkiismerettel nem szavazhattam igennel. Maradt a tartózkodás.


A vita lezárásakor Gémesi György úgy összegezte az ülésteremben elhangzottakat, hogy az ellenzék tette a dolgát, bírált, kritizált. Azonban konkrét, megvitatható javaslatokat és érdemi észrevételeket senkitől sem hallott.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online