Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kiiktatták a mérgező vizű kutat

2011-02-25 03:27:17

Újabb fejezettel bővült a magát a történetben vétlennek valló Szent István Egyetemről (SZIE) kialakult képet igencsak romboló mérgező ivóvíz ügye. Solti László rektor (képen) – Vörös Józseffel, az ÁNTSZ regionális szervezetének vezetőjével, illetve Bujáki Gáborral, a SZIE Kollégiumok főigazgatójával közösen – sajtótájékoztatót tartott az egyetem gödöllői főépületében. Mivel még nem zárultak le az országosan is elhíresült, botrányossá fajult esettel kapcsolatos vizsgálatok, az egyetem vezetése csupán azokat az információkat tette közzé, amik tényként kezelhetők és a jövőben sem fognak megváltozni.

Ezek közül az élre kívánkozik, hogy az egészségügyi határértéket jelentősen meghaladó mértékű nitrát- és növényvédő szer tartalma okán fókuszba került, D26/M-jelű, az egyetemi városrész ivóvíz-hálózatát tápláló kút a felsőoktatási intézmény gödöllői területén található, de ezen kívül semmi köze hozzá, mivel annak üzemeltetője a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt, amely az ÁNTSZ vízjogi engedélye nélkül működtette a kutat. Tavaly április 6-án, a DMRV Zrt. által végzett vízvizsgálat során kiderült, hogy a forrás vizében fellelhető atrazin (2006 óta betiltott szer hazánkban) mennyisége meghaladta a megengedett határértéket, ám a társaság nem zárta el a kutat és nem gondoskodott a hiányosságok megszűntetéséről.

Az egyetem illetékesei gyakorlatilag véletlenszerűen, egy ökotoxikológiai kísérletet követően értesültek arról, hogy a hálózati ivóvíz minősége nem felel meg az egészségügyi előírásoknak. Amint ez szeptember elején a tudomásukra jutott, feljelentést tettek a hatóságoknál, és azonnal felvették a kapcsolatot az ÁNTSZ-szel, amely a vízmintavétel eredményei alapján október 14-én leállíttatta az ominózus kút működését. A kút egyébként 2009 novembere óta termelt vizet az egyetemi hálózatra, és a környezetvédelmi szakhatóság a minap intézkedett teljes bezárásról.

Némiképp bonyolítja a történetet, hogy a mérgező kút – mint kiderült, szabálytalanul – összeköttetésben volt az egyetemi botanikus kertben lévő, öntözésre használt kúttal, ám ebből, a kémiailag egyébként jobb minőségű forrásból soha nem került víz az ivóvíz-hálózatba. Igaz, ez csupán három csapon múlott, amit soha nem nyitottak meg.

A toxikológiai szakvélemény szerint tévesek azok a felvetések, hogy a mérgező anyagokat a megengedettnél nagyobb mértékben tartalmazó kútvíz maradandó egészségkárosodást okozna azoknak, akik 2009 novembere és 2010. október 14-e között fogyasztottak az egyetemi csapvízből.

Az egyetem felelősségéről szólva, Solti László a mérgező és a botanikus kertben lévő kutak szabálytalan összeköttetését tartotta ebbe a kategóriába sorolhatónak. Mint mondta: belső vizsgálat indult, hogy ki(k) okolható(k) az illegális kapcsolatért. A rektor azt is hozzátette, hogy az ügyészségi és rendőrségi vizsgálatok eredményének függvényében fontolóra veszik, indítsanak-e kártérítési pert a DMRV Zrt. ellen, akiktől a mérgezett vízért kifizetett közüzemi díjat követelnék vissza.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online