A croissant titkai - amire senki sem gondol
A croissant-ról mindenki tudja, hogy kívül ropogós, belül viszont isteni puha és omlós tésztával örvendezteti meg az ízlelőbimbókat. Arról is nagyon sokan hallottak, hogy ez egy francia pékáru-különlegesség, ami világszerte híres.
A kellemes, vajas ízvilága teljesen rabul ejti az embereket. Számos esetben találkoztunk már azzal, hogy egyetlen gyönyörű országgal azonosítják a croissant nevét.
Pedig, az eredeti története ennek a finomságnak elképesztő, és meglepetésként eláruljuk, hogy nem is francia gyökerekkel rendelkezik. Tarts velünk, és biztosak vagyunk abban, hogy tátva marad a szád a történelmi vonatkozású titkoktól!
A croissant eredeti története Mielőtt még leleplezzük a croissant megszületésének rejtélyét, lepd meg a szeretteidet egy Brunch gift card ajándékkártyával. A Cafe Brunch Budapest bármelyik éttermében beválthatóak, és garantáltan imádni fogja mindenki.
A történet pedig valahol 1683-ban kezdődött a török hadjáratok idején. Bécs városát próbálta megszállni a török sereg földalatti alagutakat ásva. Azonban a bécsi pékek leleplezték őket. Mivel akkoriban alagsori raktárakban dolgoztak, így meghallották a törökök zaját. Ezért tudták figyelmeztetni az osztrákokat.
A segítőkész pékek ezért a lépésért hatalmas kitüntetésben részesültek, mert megmentették a várost. A győzelem megünneplésére pedig félhold alakú péksüteményeket készítettek az Oszmán Birodalom szimbóluma alapján. A croissant története innen indult el.
Hogyan lett ez mégis francia péksütemény? Később egy osztrák tüzértiszt, August Zang, bécsi pékséget nyitott Párizsban. Ez a híres péksütemény is így került Franciaország fővárosába. A mai megnevezését azonban csak 1849-ben kapta, mert addig a Kipfel nevet viselte. Bár, az íze akkor még inkább a zsemléhez volt hasonló. Az a recept pedig, ami igazán híressé tette ezt a francia finomságot, csak az 1900-as évek elején született meg.
Ezzel pedig annyira nagy ismertséget szerzett, hogy 1920-ban nemzeti étellé nyilvánították, és igazi luxusterméknek számított akkoriban. Ez egészen a 19. század végéig így is maradt. A leveles tésztát egészen a croissant előtti időkig nem is fogyasztották önmagában.
Extra titkok a döbbenet jegyében Tudtad, hogy összesen 649 réteg van a croissant tésztájában? A hajtogatás és nyújtás többszöri ismétlésével alakul ki ez a döbbenetes szám, ami a péksütemény különlegessége és védjegye. Minden nyújtás után harmadára hajtják a pékek a tésztát, majd újra kinyújtják.
Ezt recepttől függően 3 vagy 4 alkalommal ismétlik, amivel a negyedik nyújtás végére már 81 rétegű lesz a kifli tésztája. Ez a tészta kerül felvágásra háromszögformában, amit ezután feltekernek. Az eredmény 649 csodás réteg lesz.
Jó tudni, hogy mindössze 8 hozzávalóból tevődik össze a klasszikus francia croissant, amit annyira szeretünk. Kép forrása: cafebrunchbudapest.com (x)
|
Online kaszinók
Magyarország
Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói
|